fbpixel

Search icon
Search
Νέο Κέντρο Βρετανικής Φωτογραφίας: Εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή στις 26 Ιανουαρίου
ARTS & CULTURE

Νέο Κέντρο Βρετανικής Φωτογραφίας: Εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή στις 26 Ιανουαρίου

Με συλλογές των Claire και James Hyman σε 7 shows


Έργα, που αποτυπώνουν με ωμότητα την πραγματικότητα και τα πιο σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Χωρίς καμουφλάζ, αλλά με ιδιαίτερη προσήλωση στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Η συλλογή των art collectors, Claire και James Hyman, είναι μια από τις σημαντικότερες του είδους της, η οποία έχει καταφέρει να αναδείξει τη γοητεία της βρετανικής φωτογραφίας παγκοσμίως. Στόχος των ανθρώπων της είναι να καταστήσουν τα δημιουργήματα όσο το δυνατόν πιο προσιτά τόσο διαδικτυακά όσο και μέσω των εκθέσεων και των αρχείων τους, μια πρωτοβουλία που έχει κερδίσει έδαφος, αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς. Κεντρικοί πυλώνες της φιλοσοφίας τους, είναι η ακολούθηση των αρχών της διαφορετικότητας, της ισοτιμίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες artists και της εξωστρέφειας. 

Βασισμένο στη συγκεκριμένη collection, το νέο Κέντρου Βρετανικής Φωτογραφίας, στην Jermyn Street, τη διαχρονική έδρα του Οργανισμού, εγκαινιάζεται στις 26 Ιανουαρίου. Θα διοργανώσει επτά shows, που θα περιλαμβάνουν δύο εκθέσεις και πέντε shows. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, το ξεκίνημα αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το πεδίο της φωτογραφίας της Αγγλίας. Το κέντρο ιδρύθηκε από την Claire και τον James Hyman για να στεγάσει τη συλλογή τους που αποτελείται από περισσότερα από 3.000 έργα, τα οποία συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 27 χρόνια. Παρουσιάζει περισσότερους από 100 Βρετανούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Bill Brandt, Bert Hardy, Martin Parr και Daniel Meadows, Jo Spence, Karen Knorr και Anna Fox.

‘When you believe in an artist, you want to show everyone this wonderful discovery’, James Hyman. 
hyman-2.PNG
The Royal Philatelist, 1944, vintage prints by Kurt Hutton.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Wallpaper": «Η Tracy Marshall-Grant, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Βρετανικής Φωτογραφίας, μιλάει για τις ευκαιρίες που ελπίζει να προσφέρει το κέντρο, με την ιδιότητά του να "υποστηρίζει τους Βρετανούς φωτογράφους μέσω αναθέσεων, επιχορηγήσεων, εκθέσεων, εξαγορών και πωλήσεων". Και ο James Hyman, ιδρυτικός διευθυντής του, βλέπει το άνοιγμά του ως μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο σπίτι για τη βρετανική φωτογραφία. Έλπίζουμε ότι μέσω του πρώτου αυτού project θα δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο για τη βρετανική φωτογραφία θα μπορέσουμε, μακροπρόθεσμα, να αναπτύξουμε ένα ανεξάρτητο κέντρο που θα είναι αυτοσυντηρούμενο με μια ειδική εθνική συλλογή και ένα δημόσιο πρόγραμμα», σχολίασε. 

8bm49cnfhsnsqhk8qhriku-768-80jpg.webp
Heather Agyepong, Wish You Were Here (6. Le Cake-Walk Spotlight on Rest), 2020 (Image credit: © Heather Agyepong)

Κατά την εναρκτήρια σεζόν του, το κέντρο θα παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο "The English at Home: Twentieth Century Photographs from the Hyman Collection" (Οι Άγγλοι στο σπίτι: Φωτογραφίες του εικοστού αιώνα από τη συλλογή Hyman). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πάνω από 150 φωτογραφίες από τα αρχεία της Συλλογής Hyman, οι οποίες εξερευνούν τους ασφαλείς χώρους του έθνους ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το βιβλίο του Βρετανού φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Bill Brandt, The English at Home, η έκθεση αντλεί από σημαντικά έργα της συλλογής, αποκαλύπτοντας υποκουλτούρες και κοινότητες μέσω της φωτογραφίας.

wjalsmbe33v2z8oacaxrla-768-80jpg.webp
Bill Brandt, The Perfect Parlourmaid, 1935 (Image credit: © Bill Brandt, Bill Brandt Archive Ltd)

Παράλληλα, η έκθεση "Headstrong: Women and Empowerment" θα παρουσιάσει μια σειρά φωτογραφιών από την ομάδα εκστρατείας Fast Forward, η οποία χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να εξυμνήσει την αυτοπροσωπογραφία ως «εργαλείο» για την ενδυνάμωση. Η έκθεση επιδιώκει να αμφισβητήσει τους πολιτικούς λόγους και να αγκαλιάσει την ποικιλομορφία της γυναικείας εμπειρίας, αναδιαμορφώνοντας την αφήγηση.

Info: 49 Jermyn Street, London SW1Y 6LX. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι 30 Απριλίου. 

Κεντρική φωτογραφία: Thurston Hopkins, La Dolce Vita, Knightsbridge, 1953. Vintage gelatin silver print. 20.96 x 28.89 cm. © Thurston Hopkins Estate. Courtesy Centre for British Photography, London