fbpixel

Search icon
Search
Μπορεί το σκληρό νερό να προκαλέσει απώλεια μαλλιών;
HAIR & NAILS

Μπορεί το σκληρό νερό να προκαλέσει απώλεια μαλλιών;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το να πίνετε άφθονο νερό είναι απαραίτητο για τη γενική υγεία σας και την εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας. Παρόλα αυτά το νερό που καταλήγει στα μαλλιά σας μέσω του ντους και του πλυσίματος είναι εξίσου σημαντικό με το νερό που πίνετε. Ενώ το πόσιμο νερό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών, τα αποτελέσματα του νερού με το οποίο λούζετε τα μαλλιά σας είναι ορατά σχεδόν αμέσως. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή τους όταν ταξιδεύετε, και αυτό οφείλεται στις διαφορετικές συνθέσεις του ανά τον κόσμο. Ενώ οι εμφανείς επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το σκληρό νερό έχει αποδειχθεί πως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τελική εμφάνιση.

hair-long-caeH8.jpg

Τι κακό έχει λοιπόν το σκληρό νερό; Και τι το κάνει «σκληρό» εξαρχής;

Για να κατανοήσετε την επίδραση που μπορεί να έχει το σκληρό νερό στα μαλλιά, είναι σημαντικό πρώτα να μάθετε τι κάνει το νερό «σκληρό». Η σκληρότητα του νερού καθορίζεται από την ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου και θειικού μαγνησίου που περιέχει. Συχνά πιστεύεται ότι προκαλεί ξηρά, εύθραυστα μαλλιά και ότι επίσης εμπλέκεται στο να μην κάνει το σαπούνι τον κατάλληλο αφρό. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τύποι σκληρότητας: η προσωρινή και η μόνιμη. Τα άλατα προσωρινής σκληρότητας (διττανθρακικά άλατα) μπορούν να αφαιρεθούν βράζοντας το νερό πριν από τη χρήση, αλλά τα άλατα μόνιμης σκληρότητας (θειικά άλατα) δεν μπορούν να αφαιρεθούν με βρασμό.

Πώς λοιπόν το σκληρό νερό επηρεάζει τα μαλλιά;

Το λούσιμο των μαλλιών με σκληρό νερό οδηγεί στην εναπόθεση υπερβολικών μετάλλων στο τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες. Αυτή η συσσώρευση περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα, τα οποία είναι κυρίως μαγνήσιο και ασβέστιο, μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών σας, όπως:

hair.jpg
  • Μπλοκάρει την υγρασία: η συσσώρευση μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο που προκαλείται από τη χρήση σκληρού νερού μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση της υγρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μπλοκάρισμα της υγρασίας μπορεί να επηρεάσει βαθιά την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών, καθώς η υγρασία είναι απαραίτητη για την ελαστικότητα και τη λάμψη.
  • Αποτρέπει τον αποτελεσματικό καθαρισμό: Τα μέταλλα που βρίσκονται στο σκληρό νερό μπορεί να δυσκολέψουν το σχηματισμό αφρού που μπορεί στη συνέχεια να αποτρέψει τον αποτελεσματικό καθαρισμό των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή είναι πιθανότατα η αιτία της «filmy» αίσθησης που αναφέρουν οι χρήστες σκληρού νερού μετά το λούσιμο των μαλλιών τους.
  • Βαραίνει τα μαλλιά: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα μαλλιά τους είναι βαριά, κάτι που μπορεί να προκύψει από τα κοιτάσματα ορυκτών που μείνουν πάνω τους. Αυτό πιθανότατα επιδεινώνεται από τα προβλήματα καθαρισμού που αναφέρθηκαν προηγουμένως, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι κακοί καθαρισμοί θα οδηγούσαν σε συσσώρευση λαδιού και μετάλλων.

    Μπορεί το σκληρό νερό να οδηγήσει σε τριχόπτωση;

    Με όλα τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση σκληρού νερού, είναι εύκολο να κατανοήσετε το λόγο για τον οποίο προκύψουν φόβοι για την πρόκληση τριχόπτωσης. Όμως, παρά τη λίστα με τις παραπάνω επιπτώσεις κανείς δεν αναφέρει πως το σκληρό νερό αποτελεί μια άμεση αιτία τριχόπτωσης. Έτσι, αν και μπορεί να συμβάλλει σε ζητήματα που αυξάνουν την πιθανότητα απώλειας μαλλιών, δεν έχει βρεθεί άμεση σύνδεση.

    hair-up.jpg

    Τι να κάνετε για το σκληρό νερό

    Κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους από το λούσιμο των μαλλιών σας με σκληρό νερό, μπορεί να επιθυμείτε να βρείτε μια λύση για τα μαλλιά τους ή ακόμα και για όλο το ντουζ ώστε για να αποφύγετε το πόσο επηρεάζεται το δέρμα σας. Μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του σκληρού νερού, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των προϊόντων καθαρισμού σας και της επένδυσης σε ένα εξειδικευμένο tool την ώρα που κάνετε ντουζ. Εγκαταστήστε ένα φίλτρο στην κεφαλή του ντους σας, και έτσι η πρόληψη της συσσώρευσης θα ξεκινήσει από την πηγή. Ακόμη, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό σαμπουάν μία ή δύο φορές την εβδομάδα.