fbpixel

Search icon
Search
Μπορεί τελικά ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι απλώς φίλοι;
PSYCHOLOGY

Μπορεί τελικά ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι απλώς φίλοι;

Διευκρινίζοντας ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα


Δεν θα αρχίσω να αναφέρω τις προσωπικές μου ιστορίες ή τις αφηγήσεις από γνωστές και φίλες. Θα προσπαθήσω να γράψω απρόσκοπτα και να παραθέσω τεκμηριωμένα επιχειρήματα για ένα από τα θέματα που όλοι λατρεύουν να συζητούν. Τη φιλία μεταξύ γυναικών και αντρών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί εάν αυτή η σχέση είναι μύθος ή πραγματικότητα και σίγουρα μερικοί από εσάς έχετε πέσει στην παγίδα είτε να την επιβεβαιώσετε είτε να την απορρίψετε οριστικά.

Μπορεί, λοιπόν, ο καθένας να έχει μια διαφορετική άποψη, αλλά μόνο όταν μιλάμε με δεδομένα και βιώνουμε μια κατάσταση μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το συμβαίνει στην πραγματικότητα!

H "ζυγαριά" μιας τέτοιας φιλίας

Τα δύο φύλα έλκονται με πολλούς και αρκετά περίπλοκους τρόπους. Άλλοτε ερωτικά, άλλοτε εγκεφαλικά και ουκ ολίγες φορές με γνώμονα αποκλειστικά τη διασκέδαση. Παρόλα αυτά, ένα είναι το βέβαιο. Όποιου είδους και αν είναι αυτή η σχέση που χτίζουν μεταξύ τους, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές "αναγνώσεις". Μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη, μια ευκαιρία για εύρεση εξαιρετικών συνομιλητών και φυσικά μια κοινωνική "κατάκτηση". Ακόμη, δεν είναι απίθανο μια τέτοια φιλία να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει την ισχύ αυτών που γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους ίδιου φύλου. 

Αν και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν πραγματικότητα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ταμπέλα "φιλία" μοιάζει στους εξωτερικούς παρατηρητές του κάθε sex-opposite ντουέτου περίεργη. Συχνά, ακόμη και εσείς που βρίσκεστε σε μια φιλική σχέση με έναν άνθρωπο διαφορετικού φύλου αναρωτιέστε ποιο είναι το σημείο όπου τα όρια ξεπερνιούνται. Μετά από πολλές αναγνώσεις, αμέτρητες ώρες συζητήσεων και φυσικά αρκετές εμπειρίες, ένα είναι το σίγουρο... η ζυγαριά της αντρικής-γυναικείας φιλίας σίγουρα δε βρίσκεται στη μέση. Κι αυτό γιατί τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες φαίνεται -μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα- να έχουν διαφορετικές επιδιώξεις. 

filia-antra-ginaikas.jpg

Η έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απάντηση στο αιώνιο δίλημμα φαίνεται πως είναι αρνητική, καταδικάζοντας αυτού του είδους τη "φιλία". Το κοινωνικό δίκτυο MeetMe ρώτησε 6.500 από τους χρήστες του και διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έχουν φανταστεί την ερωτική πράξη με τον καλύτερο φίλο τους από το αντίθετο φύλο. Επιπλέον -χωρίς να αποτελεί έκπληξη- σχεδόν το 40% ανέφερε πως οι δυο τους είχαν κάνει σεξ στο παρελθόν. Ακόμη, πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα δύο τρίτα παραδέχτηκαν πως θα έκαναν κίνηση εάν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία. Εάν προσπαθήσετε να ανατρέξετε σε δικές σας εμπειρίες, τότε ίσως και εσείς να βρείτε κάπου ανάμεσα σε αυτά τα νούμερα τον εαυτό σας.

Η διευκρίνιση

Εάν και η σεξουαλική επαφή μοιάζει να είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο αυτές οι σχέσεις τείνουν να αποτελούν ουτοπία, υπάρχει μια ακόμη παράμετρος την οποία ίσως να αγνοούσατε. Οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν την τάση να κάνουν πολύ δυνατούς δεσμούς, ενώ για τους άντρες αυτή η ανάγκη δεν αποτελεί προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα ο Καθηγητής Ψυχολογίας Robin Dunbar από το Oxford University, υπογραμμίζει πως η γυναίκα βλέπει τη φιλία της μ' έναν άνδρα σαν μια σχέση αδελφών-ψυχών, ενώ οι άντρες αντιμετωπίζουν τις φίλες τους σαν μια σχέση cool και άνετο. 

Εάν αυτό το συμπέρασμα μοιάζει σεξιστικό ή αρκετά εριστικό, τότε αναλογιστείτε το στοιχείο πάνω στο οποίο βασίστηκε η συγκεκριμένη άποψη: δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρσενικοί έτεροι μας δεν κρατούν -ιδιαίτερη- επαφή με τους φίλους που βρίσκονται σε απόσταση. Αυτό συμβαίνει καθώς  γι' αυτούς είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσουν σχέσεις μέσω τηλεφώνου, με την απλή εξήγηση ότι δεν είναι τόσο ομιλητικοί όσο οι γυναίκες.

Σκεφτείτε πως τα πλάσματα αυτά που παραμένουν για πάντα παιδιά, πολλές φορές θέλουν απλώς να πιουν το ποτό τους και να απολαύσουν το βράδυ χωρίς ομιλίες και παρεμβολές, απλώς περιτριγυρισμένοι από την παρέα τους. Κάτι που για την πλειοψηφία των γυναικών θεωρείται αποτυχημένη έξοδος. 
filia-antra-ginaikas-1-IpcQQ.jpg

Το γνωστό friend-zone

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα κατηγορία ιδιάζουσας σχέσης των δύο φίλων είναι το αγαπημένο friend-zone. Η "ζώνη φίλων" είναι ουσιαστικά μια άνιση σχέση, στην οποία οι επιθυμίες των δύο μελών δεν πληρούνται εξίσου. Εδώ, υπάρχουν δύο κατηγορίες. Είτε αναφερόμαστε σε μια απλή φιλία, όπου το σεξουαλικό κομμάτι απουσιάζει και επικρατεί η έννοια της συντροφικότητας. Είτε, από την άλλη, μπορεί να υπάρχει το "friends with benefits", δηλαδή μια σχέση στην οποία κάνουν δυο άτομα παρέα, ίσως να βρίσκονται καμιά φορά μαζί στο κρεβάτι, χωρίς ωστόσο να αποτελούν "ζευγάρι". 

Εάν έχετε βρει τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε από τις δυο περιπτώσεις, θα γνωρίζετε πως αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται αυτό που αναφέραμε και παραπάνω. Ότι δηλαδή, η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών για να παραμείνει εντός των "επιτρεπτών" ορίων θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις. Το ποιες είναι αυτές, παραμένει αδιευκρίνιστο, ίσως γιατί το γνωστό brotherhood που παρακολουθούμε σε όλες τις ταινίες... καταλήγει στα πιο όμορφα love stories. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Αφήστε τους κανόνες στην άκρη και δράστε όπως νιώθετε, άλλωστε ότι και αν λένε οι έρευνες, η καρδιά σας θα ξέρει πάντα καλύτερα.