fbpixel

Search icon
Search
Morning meditation: 4 απλές προτάσεις διαλογισμού για να ενισχύσουμε την θετική μας πλευρά
WELLNESS

Morning meditation: 4 απλές προτάσεις διαλογισμού για να ενισχύσουμε την θετική μας πλευρά

Ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα μέσα από καθημερινά natural boosters


Είναι νωρίς το πρωί. Ο ήλιος ανατέλλει σιγά σιγά και είμαστε έτοιμοι να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα. Με ηρεμία και όμορφες σκέψεις υποδεχόμαστε την καινούργια ημέρα. Βάζουμε το αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι και χαμογελάμε. Ετοιμάζουμε το ζεστό ρόφημά μας και περιποιούμαστε το σώμα μας μ' ένα δροσερό ντους. Παρατηρούμε τον οργανισμό μας να τονώνεται και να αποκτά τις πρώτες του δυνάμεις. Καταγράφουμε στο ημερολόγιό μας τα πιο σημαντικά tasks που είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε σήμερα. Προσπαθούμε, δηλαδή, να απαλλάξουμε με τους πιο δυνατούς τρόπους τις σκέψεις μας από οποιαδήποτε μορφή άγχους και πίεσης μέσα από εύκολες ασκήσεις. 

Προστατεύουμε, θωρακίζουμε και δημιουργούμε μια ισχυρή ασπίδα απέναντι στο στρες. Η πρωινή ιεροτελεστία είναι σημαντικό να μας προσφέρει τον χρόνο και τον χώρο που χρειαζόμαστε και σε πνευματικό, αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Η αρχή της ημέρας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις συνθήκες που θα ακολουθήσουν. Γι' αυτό μπορούμε να εντάξουμε σε αυτήν απλά καθημερινά βήματα meditation. Ένας σύντομος πρωινός διαλογισμός μας φέρνει κοντά στο παρόν και μας διδάσκει την δύναμη της ψυχραιμίας και της ρεαλιστικής σκέψης μ' έναν θετικά φορτισμένο τρόπο. 

shutterstock-342990884.jpg


Τα natural boosters του πρωινού meditation μάς χαρίζουν ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα και μεταμορφώνονται καθημερινά στους πιο υποστηρικτικούς μας συμμάχους. Αρκεί να δώσουμε έμφαση σε απλές, αλλά σημαντικές ασκήσεις. Ανάλογα με τη διάθεση που ξυπνάμε, μπορούμε να επιλέξουμε και το exercise με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε. Είναι δυνατόν να εναλλάσσουμε τις ασκήσεις αυτές κάθε πρωί. Εμείς σας προτείνουμε εκείνες τις επιλογές που θα τονώσουν ακόμη περισσότερο την θετική σας πλευρά.

Οι τρεις κύκλοι βαθιάς αναπνοής

shutterstock-1919581142.jpg

Ξεκινάμε με την επιλογή της αγαπημένης άνετης θέσης που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα και οικεία. Τότε, έρχεται η στιγμή για την πρώτη φάση του διαλογισμού μας, ο οποίος αποτελείται από τρεις κύκλους βαθιάς αναπνοής. Εισπνέουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, με την αίσθηση ότι ολόκληρο το «είναι» μας συμμετέχει σ' αυτήν την διαδικασία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αέρα στο κάτω μέρος της κοιλιάς μας και νιώθουμε ότι τον αποθηκεύουμε στο σημείο κάτω από τον οφαλό μας. Έπειτα εκπνέουμε με δύναμη και σκεφτόμαστε ότι μαζί με τον αέρα που διώχνουμε, απομακρύνονται μαζί του και δύσκολες περιστάσεις και σκέψεις. Έτσι είμαστε έτοιμοι και ανανεωμένοι να εισπνέουμε το φρέσκο, το καθαρό, το καινούργιο και να καλωσορίσουμε την νέα ημέρα. Η συγκεκριμένη άσκηση meditation μπορεί να διαρκέσει πέντε λεπτά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα χρονόμετρο. 

Shower meditation

shutterstock-1112332610.jpg

Κι όμως ναι, το ντους είναι δυνατόν να γίνει η πεντάλεπτη πρωινή μας συνήθεια διαλογισμού. Σ' αυτήν την άσκηση στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την κατανόηση των σωματικών μας αισθήσεων σε σχέση με το ίδιο το νερό. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τι νιώθει το δέρμα μας με την θερμοκρασία του νερού, τα πόδια μας στο ζεστό πλακάκι η ξύλο και στον ζεστό αέρα. Και τότε αντιστοιχίζουμε τις συγκεκριμένες αισθήσεις και την εναλλαγή τους με λέξεις. Το Shower Meditation αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία, μέσω της οποίας μαθαίνουμε να ζούμε το τώρα ακόμη πιο έντονα, δίνοντας σημασία στα απλά, αλλά πολύ απαραίτητα στοιχεία που συμβαίνουν γύρω, πάνω και μέσα μας, κρατώντας μας ζωντανούς κι ευδιάθετους.

Χρόνος ευγνωμοσύνης

shutterstock-1257250432.jpg

Το "δώρο" της ευγνωμοσύνης δεν αποτελεί πάντα κάτι το δεδομένο. Γι΄ αυτό και μπορούμε να χαρίσουμε αυτήν τη μοναδική στιγμή στον εαυτό μας όταν ξυπνάμε. Παρόλο που η ζωή μας περιέχει πολλές ευθύνες και πιο σκληρές πτυχές, εμείς ευχαριστούμε για τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα. Είμαστε υγιείς, αναπνέουμε και διαθέτουμε όλες εκείνες τις ικανότητες που μας ενίσχυσαν με αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής και να ακολουθούμε αυτά που αγαπάμε. Σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, για τους οποίους νιώθουμε καλοσύνη και ευχαριστούμε που συνυπάρχουμε. 

Metta meditation

shutterstock-360192704.jpg

Μπορούμε να την θεωρήσουμε ως προέκταση της προηγούμενης άσκησης, καθώς η βουδιστική αυτή άσκηση διαλογισμού βασίζεται στην καλή θέληση και την αγάπη για τους ανθρώπους μας. Περιλαμβάνει ξανά την αναπαυτική θέση και την εστίαση στην αναπνοή, με την διαφορά ότι εδώ εξελίσσουμε τη σκέψη μας και στέλνουμε στο σύμπαν τις όμορφες ευχές μας γι' αυτούς που συμπονούμε.

Namaste!