fbpixel

Search icon
Search
Το πιο σημαντικό λάθος που κάνετε στον καθαρισμό της επιδερμίδας σας
FACE & BODY

Το πιο σημαντικό λάθος που κάνετε στον καθαρισμό της επιδερμίδας σας

Μήπως καθαρίζετε υπερβολικά το πρόσωπό σας;


Ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι η προσέγγιση "όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο" στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι η απάντηση, αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό. Εάν πλένετε το πρόσωπό σας περισσότερες από δύο φορές την ημέρα και παρατηρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται κόκκινο, ξηρό ή ερεθισμένο, μπορεί να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες του υπερβολικού καθαρισμού. 

Για αυτό αναζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τον υπερβολικό καθαρισμό - από το πώς συμβαίνει μέχρι το πώς να τον αντιμετωπίσετε

Τι είναι ο υπερβολικός καθαρισμός;

Ο υπερβολικός καθαρισμός και οι επιπτώσεις του ενδέχεται να προέρχονται από το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου σας μέχρι τη χρήση σκληρών προϊόντων. Σε γενικές γραμμές, το πλύσιμο του προσώπου σας περισσότερες από δύο φορές την ημέρα είναι υπερβολικός καθαρισμός, αλλά αυτό εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, κάποιος με λιπαρό δέρμα μπορεί να αντέξει τον πιο συχνό καθαρισμό. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο στόχος είναι μεν το δέρμα σας να είναι καθαρό αλλά και να διατηρείτε υγιή τον δερματικό σας φραγμό.

shutterstock-2116188974-1.jpg

Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, ειδικά αν τα προϊόντα είναι αφρώδη και απογυμνώνουν το δέρμα του προσώπου από τα βασικά του στρώματα. Αν χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό ή προϊόντα που αφρίζουν έντονα, τα οποία τείνουν να έχουν ερεθιστικές ουσίες, μπορεί να "υπέρ-καθαρίσετε" το δέρμα σας, ακόμη και αν τα χρησιμοποιείτε μόνο μία φορά την ημέρα. Το κλειδί είναι να μην ερεθίζετε το δέρμα σας για χάρη του καθαρισμού, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό, προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας σας.

Σημάδια ότι καθαρίζετε υπερβολικά το δέρμα σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά σημάδια και συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι μπορεί να πλένετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά περιλαμβάνουν:

  • Μικρές κηλίδες από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Κοκκινίλες
  • Ξεφλουδισμένο δέρμα
  • Σφιχτό και ξηρό δέρμα
  • Επιφάνειες εκζέματος στο πρόσωπό σας ή έξαρση άλλων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων
  • Τσούξιμο και αίσθηση καψίματος του δέρματος κατά την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης

Οι επιπτώσεις του υπερβολικού καθαρισμού

Ο υπερβολικός καθαρισμός οδηγεί σε διάσπαση του δερματικού φραγμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερυθρότητα, φλεγμονή, τσούξιμο και κάψιμο, σφίξιμο, απολέπιση και έξαρση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο υπερβολικός καθαρισμός είναι προβληματικός είναι ότι μπορεί να διαταράξει τη φυσική παραγωγή λιπαρών ουσιών και τα επίπεδα pH του δέρματος, συμβάλλοντας σε ξηρό και ερεθισμένο δέρμα. Φυσικά, αισθάνεστε υπέροχα όταν πλένετε το δέρμα σας και αισθάνεστε αυτό το σφίξιμο, αλλά όταν απογυμνώνετε το δέρμα σας, αμφισβητείτε την ικανότητά του να διατηρεί την ομοιόσταση - την ισορροπία που απαιτείται για την υγιή λειτουργία του δέρματος και την ανανέωση των κυττάρων.

Πώς να αποφύγετε και να αντιμετωπίσετε το υπερβολικά καθαρισμένο δέρμα

Για να αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό, θα πρέπει να φροντίζετε να καθαρίζετε το δέρμα σας μία ή δύο φορές την ημέρα με χλιαρό νερό και ένα απαλό καθαριστικό. Κρεμώδη καθαριστικά ή καθαριστικά με λάδι είναι επιλογές που έχουν εγκρίνονται τόσο από εμάς όσο και από τους experts. 

shutterstock-2130344657.jpg

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συνήθως δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον διπλό καθαρισμό όταν φοράτε μακιγιάζ. Ξεκινήστε με ένα προ-καθαριστικό όπως το micellar νερό για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και την περίσσεια κόκκων και στη συνέχεια ακολουθήστε με το απαλό, ενυδατικό καθαριστικό σας για να πλύνετε το γυμνό σας πρόσωπο. Μετά τον καθαρισμό, συνιστούμε να περιορίσετε τη χρήση απολεπιστικών - μπορεί να ερεθίσουν το υπερβολικά καθαρισμένο δέρμα - και να ενυδατώστε το δέρμα σας με hydrating προϊόντα περιποίησης για να αναπληρώσετε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας σας. Θα πρέπει να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας καταπραϋντικούς ορούς, ενυδατικές κρέμες και μάσκες.

Το τελικό συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, ο καθαρισμός της επιδερμίδας σας μία ή δύο φορές την ημέρα είναι απολύτως ικανοποιητικός. Αν όμως αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια ερεθισμού, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη συχνότητα πλυσίματος του προσώπου σας και να επανεκτιμήσετε τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε. Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να επηρεάσει το pH του δέρματός σας και τη φυσική παραγωγή λιπαρών ουσιών, αφήνοντάς σας με ξηρό, φλεγμονώδες, ερεθισμένο δέρμα. Επομένως, είναι καλύτερο να μην το παρακάνετε. Αν ανησυχείτε για τον υπερβολικό καθαρισμό, συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για περαιτέρω καθοδήγηση.