fbpixel

Search icon
Search
Μίλτος Τεντόγλου: Το «χρυσό» αγόρι του στίβου έγραψε ξανά ιστορία!
PEOPLE & MOMENTS

Μίλτος Τεντόγλου: Το «χρυσό» αγόρι του στίβου έγραψε ξανά ιστορία!

Με μυθικό άλμα κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου


Σε μία περίοδο, στην οποία κυριαρχούν οι αρνητικές ειδήσεις, ο αθλητισμός έρχεται ξανά να μας δώσει μία μεγάλη χαρά. Έναν πολύ καλό για να χαμογελάμε. Για την ακρίβεια, ήρθε ο Μίλτος Τεντόγλου και με μία ιστορική επίδοση, μας θύμισε ξανά ποιος είναι. Αυτό το παιδί από τα Γρεβενά που μεγάλωσε με ένα όνειρο, αποφασισμένος, διψασμένος... Κάπως έτσι, το όνειρο έγινε πραγματικότητα, οι επιτυχίες έγιναν συνήθεια και τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και γιόρτασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα γενέθλιά του, κάνοντας όλους εμάς να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του.

Το απόλυτο cool boy που δεν έχει όρια!

The Story

31c744a0-51ea-4ef5-a2ef-b06bcf9005a9.jpeg

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να καθίσει ήσυχο. Λάτρευε τον αθλητισμό και το πρώτο του χόμπι, ήταν το parkour. Ο στίβος μπήκε στη ζωή του για πρώτη φορά όταν ήταν 15 ετών κι ο Βαγγέλης Παπανίκος, ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά καθόρισε την πορεία του. Οι δυσκολίες ήταν από την αρχή πολλές, καθώς ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τους αθλητές του στίβου. Οι συνθήκες δεν ήταν σχεδόν ποτέ ευνοϊκές, ωστόσο ο Μίλτος, μεγαλώνοντας έμαθε να πολεμάει σκληρά και να μην τα παρατάει ποτέ και πουθενά, για κανένα λόγο. Με σταθερά βήματα έφτασε στην κορυφή και την κατέκτησε! Το περασμένο καλοκαίρι ταξίδεψε στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φαινομενικά, ήταν μία δύσκολη απόφαση.

Αυτός όμως, πήγε εκεί για να διεκδικήσει το καλύτερο. Στην πρώτη του προσπάθεια έκανε, 8.11μ. και στη δεύτερη και την τρίτη ήταν άκυρος. Άφησε το καλύτερο για το τέλος... Στο τελευταίο άλμα του, προσγειώθηκε στα 8.41μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτρεξε στην κερκίδα, πήρε την ελληνική σημαία κι απευθυνόμενος στον προπονητή του και στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, είπε «Αλητεία;». Το απόλυτο cool guy έκανε τον κόσμο του στίβου κι όχι μόνο, να παραμιλάει. Το όνομά του έγινε γνωστό σε κάθε γωνιά του κόσμου και κάπως έτσι, όλη η Ελλάδα μιλούσε γι' αυτόν. «Δεν το περίμενα αυτό, να κερδίσω. Ειδικά έτσι. Ήμουν τυχερός κι άτυχος ταυτόχρονα, δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες. Οι πέντε πρώτες ήταν χάλια, δε μου έβγαινε. Σαν να είχα αγχωθεί λίγο, δεν ξέρω. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός», είπε λίγο μετά την κατάκτηση του χρυσού. Έχετε ακούσει ξανά αθλητή να κάνει λόγο για... τύχη, λίγα μόνο λεπτά μετά από μία τέτοια, τεράστια επιτυχία; Ακόμη κι εκείνη τη στιγμή, έκανε τη διαφορά!

a362360f-955c-4051-ba53-d923bcfc9759.jpeg

Τα πιο γλυκά γενέθλια

Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1998. Την περασμένη Παρασκευή, ο Μίλτος Τεντόγλου γιόρτασε τα 24α γενέθλιά του με τον καλύτερο τρόπο. «Πέταξε» στην κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου του Βελιγραδίου με ένα άλμα στα 8.55 μέτρα, που είναι η έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών! Ξεκίνησε την προσπάθειά του με ένα άλμα πάνω από το Πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά για χιλιοστά ήταν άκυρο. Στο δεύτερο πάτησε λίγο πιο πίσω αλλά προσγειώθηκε μακριά. Κρατούσε το καλύτερο για τη συνέχεια... Προσγειώθηκε στα 8.55, επίδοση που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ κι είναι η έκτη καλύτερη όλων των εποχών στον κλειστό στίβο και τρίτη σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και συνολικά το 13ο της χώρας μας στη διοργάνωση. Μία ακόμη σπουδαία στιγμή, για ένα παιδί με ξεχωριστό χαρακτήρα και τεράστιο πείσμα.

«Αφιερώνω το χρυσό μετάλλιο στους συγγενείς μου που ήρθαν εδώ οδικώς από τα Γρεβενά, αυτό μου έδωσε τεράστια χαρά. Να φτάσεις στην κορυφή και να μείνεις εκεί είναι το δύσκολο, ναι πίστευα ότι θα μπορούσα να φτάσω αθλητές όπως ο Πεντρόσο και ο Λαμέλα. Σημασία έχει να κάνω καλή προετοιμασία, να δουλεύω χωρίς προβλήματα. Γιατί να μην κάνω 8.70 μ. στον ανοικτό; Έλεγα πως μπορώ να νικήσω, δεν ήταν τόσο δυνατό το επίπεδο, αλλά τελικά ήταν καλύτερο απ' ότι περιμενα. Ήμουν 100% σίγουρος για το πανελλήνιο ρεκόρ. Πίστευα πως θα έβγαζα άλμα στα 8.45, είχα όρεξη κι είπαμε να πάω για κάτι καλό. Με τρελαίνει ο αγώνας, μετά το δεύτερο, είπα πάμε για το ευρωπαϊκό ρεκόρ!», σημείωσε λίγο μετά την τελευταία του προσπάθεια. Κατέκτησε μία ακόμη κορυφή και στρέφει την προσοχή του στις επόμενες προκλήσεις. Το καλοκαίρι θα παλέψει για ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα. Θα ταξιδέψει στο Όρεγκον για το Παγκόσμιο ανοικτού στίβου και φυσικά κι εκεί στόχος του θα είναι το χρυσό. Αν τα καταφέρει, θα πετύχει κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος ευρωπαίος αθλητής στο μήκος. Ο Μίλτος σίγουρα μπορεί!

73700bc8-408b-4692-9c97-a55887dfcfe2.jpeg

Σπουδαίος αθλητής, αλλά ακόμη πιο σπουδαίος άνθρωπος

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να στρέφουμε την προσοχή μας σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Να λατρεύουμε και να αποθεώνουμε αθλητές που εντός γηπέδου κάνουν σπουδαία πράγματα, αλλά έξω από τον αγωνιστικό χώρο, δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Που βγάζουν εκατομμύρια κι όλα λίγο ή πολύ, τα αποκτούν σχετικά εύκολα. Ωστόσο, κάτι τέτοιες στιγμές έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει κι ο στίβος, το τένις και πολλά άλλα αθλήματα, που αξίζουν την προσοχή μας. Ο Μίλτος Τεντόγλου, δεν είναι απλά ένα παιδί που με μεγάλο ταλέντο και σκληρή δουλειά, πετυχαίνει τους στόχους του. Που κάνει την Ελλάδα περήφανη... Είναι ένας τεράστιος αθλητής, με σπουδαίο χαρακτήρα. Που δε θα παραπονεθεί ποτέ, που παραμένει προσγειωμένος. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν δικαιολογία πριν ακόμη αποτύχουν σε κάτι, ο Μίλτος μας δείχνει ότι κανένα εμπόδιο δε θα τον σταματήσει από τα όνειρά του!

«Σίγουρα η υποστήριξη των χορηγών, μετράει. Θεωρώ, όμως, ότι εάν δεν το θέλεις πολύ, δε θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα, όσο καλές κι αν είναι οι συνθήκες. Οι καλές συνθήκες είναι μία μικρή βοήθεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εμένα δε θα με ακούσετε ποτέ να παραπονιέμαι και να κλαίγομαι για τις συνθήκες προπόνησης. Δεν το έκανα και δε θα το κάνω ποτέ. Ήταν μία δύσκολη διαδρομή. Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολη δουλειά. Για να πετύχεις πρέπει να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που κάνεις. Να το δεις ως επάγγελμα, αλλά και ως παιχνίδι. Πρέπει να αφοσιωθείς στον πρωταθλητισμό. Εάν χαλαρώσεις, τότε μπορεί να διαλυθούν όλα», έχει πει σε συνέντευξή του. Για τον Μίλτο Τεντόγλου τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο κι αν μπορούμε να μάθουμε κι εμείς κάτι από αυτόν, είναι ακριβώς αυτό!

Η ζωή του δεν ήταν εύκολη, ήταν κι είναι μία διαρκής μάχη, αλλά δεν τα παρατάει ποτέ. Βάζει πάντα ψηλά τον πήχη και στοχεύει στην κορυφή. Δουλεύει, μάχεται κι επιβραβεύεται. Στα 24 του, έχει καταφέρει ήδη πολλά, πάρα πολλά, αλλά υπάρχει και συνέχεια. Είναι ένας από τους χρυσούς αθλητές της εποχής του κι είναι σίγουρο, ότι θα μας κάνει πολλές φορές ακόμη να υποκλιθούμε στο μεγαλείο του. Ο Μίλτος κατέκτησε την κορυφή στο Βελιγράδι και σε μερικές ώρες, μία άλλη, σπουδαία αθλήτρια, η Μαρία Σάκκαρη θα δώσει τη δική της μάχη. Το βράδυ της Κυριακής, η Ελληνίδα τενίστρια θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Indian Wells την φορμαρισμένη, Iga Swiatek, διεκδικώντας ένα σπουδαίο τρόπαιο κι όλοι εμείς, θα είμαστε στο πλευρό της...