fbpixel

Search icon
Search
Μαρία Σάκκαρη: Tο «χρυσό» κορίτσι που γράφει τη δική του ιστορία στο Roland Garros
#GREEKSDOITBETTER

Μαρία Σάκκαρη: Tο «χρυσό» κορίτσι που γράφει τη δική του ιστορία στο Roland Garros

Μία ελληνίδα που «σημαδεύει» το παγκόσμιο τένις


Το “χρυσό” κορίτσι που λάμπει στο Παρίσι και “πέταξε” στην προημιτελική φάση του Roland Garros. Το δεύτερο από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, μετά το Australian Open και πριν το τουρνουά του Wimbledon και το US Open είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα κι η Μαρία Σάκκαρη γράφει τη δική της ιστορία. Με την straight sets νίκη της επί της Sofia Kenin, η Ελληνίδα τενίστρια προκρίθηκε στους “8” του τουρνουά και τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της. Ποια είναι όμως η Μαρία Σάκκαρη; Γνωρίστε την σπουδαία τενίστρια, που στα 25 της δείχνει ικανή για πολύ μεγάλα πράγματα κι ανοίγει το δρόμο για πολλές άλλες γυναίκες…

Roland Garros με άρωμα Ελλάδας

Τα πρώτα βήματα

Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1995 στην Αθήνα, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Έχει δύο αδέλφια, τον Γιάννη και την Αμάντα, ενώ το τένις μπήκε στη ζωή της όταν ήταν μόλις έξι ετών. Μητέρα της είναι η Αγγελική Κανελλοπούλου, που έχει διαγράψει τη δική της πορεία στο χώρο του τένις, έχοντας ρεκόρ καριέρας το No 43, οπότε για τη Μαρία όλα κύλησαν πολύ φυσιολογικά. Στα 18 της, μετακόμισε στη Βαρκελώνη για να ξεκινήσει εντατικές προπονήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

“Βλέποντας ποιος είναι ο στόχος μου έπρεπε να τα μαζέψω και να φύγω από την Ελλάδα, στα 18 μου. Δεν είναι και τόσο τρομερό. Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Αν έμενα στην Ελλάδα, στο σπίτι μου, στη χώρα μου, στην οικογένειά μου δε θα έπιανα ποτέ το στόχο μου. Ο ίδιος άνθρωπος είμαι, αλλά αθλητικά δε θα μπορούσα να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Στην αρχή δεν ήταν όλα ρόδινα κι ωραία. Πήγα στη Βαρκελώνη διότι εκεί ήταν ο κατάλληλος προπονητής για μένα. Για να ακολουθήσω αυτή την προπονητική σχολή και μέθοδο. Πρακτικά αυτό, που έπρεπε να κάνω ήταν να αλλάξω τρόπο σκέψης και ζωής, όχι απλά χώρα. Όμως αυτή η ανεξαρτητοποίηση με ωρίμασε και με έβαλε στο δρόμο μου”, εξηγεί η ίδια σε συνέντευξή της, θέλοντας να περιγράψει την κίνηση της ίδιας και προφανώς και της οικογένειάς της να μετακομίσει στην Ισπανία. Κομβική σίγουρα, αλλά δύσκολη απόφαση.

197832957-574346460424066-4450406882087687580-n.jpg

Τα είδωλα και το μεγάλο πρότυπο

Για την Μαρία τα πράγματα είναι απλά. Η μητέρα της ήταν κι είναι πηγή έμπνευσης. Μία γυναίκα που διέγραψε τη δική της, λαμπρή πορεία στο χώρο του τένις, σε μία εποχή σίγουρα πιο δύσκολη από τη σημερινή. Η Αγγελική τα κατάφερε και βλέπει τώρα την κόρη της, να εντυπωσιάζει στα μεγάλα Grand Slam και να κοιτάζει στα μάτια τις αντιπάλους της. “Η μαμά μου είναι πολύ σπουδαίος σύμμαχος για μένα. Και μαμά και σύμβουλος κι έμπειρη να με συμβουλεύσει, να με προπονήσει, είναι πολύ κοντά μου, είναι μια αληθινή μου φίλη, με προπονεί κανονικά στο γήπεδο όταν χρειάζεται και πάντα με προπονεί διανοητικά. Με ξέρει όσο κανένας. Σε έναν δύσκολο αγώνα, αυτό που θα πει εκείνη μπορεί να είναι μια λέξη, μια κουβέντα και να ξεκλειδώσει όλο το σύστημα. Κάνει trigger release με ένα βλέμμα… Και το πιο βασικό, είναι δικός μου άνθρωπος. Έχουμε τον ίδιο σκοπό”. Τα λόγια της για τη μητέρα της είναι ενδεικτικά της σχέσης που έχουν αναπτύξει. Είναι το μεγάλο της στήριγμα εντός κι εκτός court.

Πέρα από αυτήν ωστόσο, η Μαρία έχει τρία μεγάλα είδωλα. Τη Serena Williams, τον Roger Federer και τον Rafael Nadal. Άλλωστε, αγαπημένη της επιφάνεια είναι το χώμα και το δείχνει για μία ακόμη φορά, με όσα κάνει στο Roland Garros. Πλέον, βρίσκεται μαζί τους στα μεγάλα “ραντεβού” κι από είδωλα, έχουν γίνει αντίπαλοι. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Ελληνίδα τενίστρια αντιμετώπισε την Williams στο US Open και παρά το γεγονός ότι έδωσε τεράστια μάχη, τελικά ηττήθηκε από την σπουδαία Αμερικανίδα με 2-1 σετ. “Η Σάκκαρη τα πήγε τόσο καλά, ήταν τόσο επιθετική και ήξερα ότι έπρεπε να κάνω το ίδιο πράγμα. Έχει όλο το μέλλον μπροστά της”. Βαθιά υπόκλιση από τη Serena Williams και μία ακόμη σπουδαία στιγμή για την Σάκκαρη.

194759556-116912500586412-6459174080791573574-n.jpg

Οι μεγάλες στιγμές

Η πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση Grand Slam ήταν το 2015. Έδωσε το “παρών” στο US Open κι έφτασε μέχρι τον 1ο γύρο, ξεκινώντας την προσπάθειά της από τα προκριματικά. Το 2017 συμμετείχε τόσο στο Wimbledon, όσο και στο Roland Garros, ενώ το 2020 πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση στο Australian Open. Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει δυναμική είσοδο στο Top20 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA και πλέον βρίσκεται στο Νο18 και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, μετά τη Λένα Δανιηλίδου, που έχει βρεθεί στο Νο14. Κόντρα στην Kenin, έδειξε αποφασιστικότα και κατάφερε να πανηγυρίσει μία σπουδαία πρόκριση, βάζοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Έχει φτάσει ήδη τις 20 νίκες φέτος κι όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει με ευκολία την καλύτερη της επίδοση, όταν μέσα στο 2019 πανηγύρισε 31 νίκες, ενώ βλέποντας αντιπάλους από το Top5 δείχνει να… αγριεύει ακόμη περισσότερο!

“Μέχρι το τέλος της καριέρας μου θέλω να είμαι στις καλύτερες του κόσμου. Το στρες είναι ασύλληπτο. Οι εναλλαγές τρελές, βουτηγμένες στην αδρεναλίνη. Υπάρχουν αθλητές που είναι επιτυχημένοι. Αντικειμενικά είναι πολύ ψηλά, αλλά δεν είναι ευτυχισμένοι. Το βλέπεις όταν τους έχεις απέναντι σου, δίπλα σου. Εγώ ξαπλώνω κάθε μέρα και λέω πως κατάφερα το καλύτερο που μπορούσα, ξέρω πως έχω δώσει το είναι μου. Την άλλη μέρα ανυπομονώ να τα δώσω πάλι όλα κι όπου με βγάλει. Το σώμα μου κουράζεται αλλά η επιθυμία μου όχι.

Το τένις για μένα σημαίνει πολλά. Είναι σαν ένα φίλτρο μέσα από το οποίο γεύομαι τη ζωή. Με έχει μάθει για τη ζωή πολλά και πολύτιμα. Έχω μάθει τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού, έχω δει το σώμα μου να μεταμορφώνεται να κάνει θαύματα, αλλά και να με αφήνει αν δεν το σεβαστώ. Έχω μάθει να εκτιμώ τον χρόνο. Να είμαι πειθαρχημένη αλλά να κάνω όνειρα παράλληλα με πολλή τρέλα. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι καταστάσεις κι ανθρώπους. Να εκτιμώ τι θα πει διαφορετικό. Να είμαι πιστή στις αξίες μου. Ακόμη και στις στερήσεις που πρέπει να συμμορφώνομαι, το τένις ήταν ο λόγος που πολλά έγιναν άξια να τα περάσω”. Το τένις είναι η όλη της η ζωή. Εκτός court δε θα την ακούσει κανείς να λέει πολλά. Είναι ένας ήρεμος χαρακτήρας, που έχει μάθει να μιλάει με πράξεις. Για πολλούς, αποτελεί το next big thing του ελληνικού τένις και μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά γράφουν ιστορία! Το όνομά της είναι Μαρία Σάκκαρη και θα το ακούτε συχνά από εδώ και πέρα…