fbpixel

Search icon
Search
Μίλτος Τεντόγλου: Με «χρυσό» άλμα, έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
#GREEKSDOITBETTER

Μίλτος Τεντόγλου: Με «χρυσό» άλμα, έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Προσγειώθηκε στα 8.41 μ. κι επιστρέφει στην Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο εκπληκτικός Λευτέρης Πετρούνιας θα γυρίσει χάλκινος


Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη και πρωταθλητής Ευρώπης λίγους μήνες πριν. Πλέον, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι και χρυσός ολυμπιονίκης, καθώς "πέταξε" στα 8.41 με φοβερό τελευταίο άλμα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Έλληνας αθλητής… απογειώθηκε κι έγραψε τη δική του ιστορία στο Τόκιο, στέλνοντας το πιο σπουδαίο μήνυμα αισιοδοξίας.

Φοβερός τελικός, σπουδαίος Τεντόγλου!

Παράλληλα, εντυπωσίασε ο εκπληκτικός Λευτέρης Πετρούνιας, που θα επιστρέψει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των κρίκων. Ο τεράστιος αθλητής βαθμολογήθηκε με 15.200 και πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις. Συγχαρητήρια! 

Από τα Γρεβενά, στην κορυφή

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου του 1998 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Γρεβενά. Στην εφηβική του ηλικία ξεκίνησε σαν χόμπι το parkour, ενώ για πρώτη φορά μπήκε στη ζωή του ο στίβος σε ηλικία 15 ετών. Ο Βαγγέλης Παπανίκος, ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές, τον παρατήρησε να κάνει parkour στο στάδιο των Γρεβενών και τον παρότρυνε να ασχοληθεί σοβαρά με τον στίβο. Δίπλα του έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο, ενώ στη συνέχεια τον ανέλαβε ο Γιώργος Πομάσκι, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα προπονητής του. Η πορεία του δεν ήταν εύκολη, οι συνθήκες δεν ήταν σχεδόν ποτέ ευνοϊκές, ωστόσο ο Έλληνας αθλητής είχε πείσμα, είχε θέληση και τα κατάφερε. Με σταθερά βήματα, κατέκτησε πολλές φορές την κορυφή κι έφτασε εκεί που ήθελε. Έκανε την μεγάλη υπέρβαση και πήγε στο Τόκιο, πιο ώριμος από ποτέ, για να διεκδικήσει το καλύτερο. Στην πρώτη του προσπάθεια έκανε, 8.11μ. και στη δεύτερη και την τρίτη ήταν άκυρος. Με το τελευταίο άλμα του όμως, προσγειώθηκε στα 8.41μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πήγε στην κερκίδα, πήρε την ελληνική σημαία και είπε στον προπονητή του και στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής: "Αλητεία;". Έζησε με τον δικό του τρόπο το συγκλονιστικό φινάλε του τελικού του μήκους και ξέσπασε. Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Ένα απλό παιδί, που είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

229973878-3981184978676352-2409052846170109782-n.jpg

Step by step

Σκληρές προπονήσεις, ατελείωτες ώρες στο γήπεδο, δουλειά και προσήλωση στον στόχο. Αυτή είναι η καθημερινότητα του Έλληνα ολυμπιονίκη τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη, σπουδαία επιτυχία ήρθε το 2015. Στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7.65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7.69 μ, κερδίζοντας μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, όπου κατέκτησε την 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7.66 μ. Ένα χρόνο μετά, σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων με άλμα στα 7.91 μ. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, καθώς το 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8.30 μ. στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών με νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20.

Το 2018, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, καθώς προσγειώθηκε στα 8.25 μ. κι έγινε ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία. Συνέχισε από εκεί που... σταμάτησε και το 2019, ήρθε ένα ακόμη χρυσό με άλμα στα 8.38 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Όλα αυτά, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πήγε στο Τόκιο βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά και τα κατάφερε. Η προετοιμασία δεν ήταν εύκολη, το 2020 ήταν μία χρονιά με πολλές δυσκολίες και σημαντικά εμπόδια, αλλά ο Τέντογλου τα ξεπέρασε όλα. Στην τελευταία του προσπάθεια, προσγειώθηκε στα 8.41 μ. και πλέον, μετράει αντίστροφα για να πάρει το χρυσό στα χέρια του και να επιστρέψει στο σπίτι του, πιο χαρούμενος από ποτέ. Η κορυφή του Τόκιο είναι δική του κι ο ίδιος το απολαμβάνει! 

tentoglou5.jpeg


Περηφάνια και συγκίνηση 

"Δεν το περίμενα αυτό, να κερδίσω. Ειδικά έτσι. Ήμουν τυχερός κι άτυχος ταυτόχρονα, δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες. Οι πέντε πρώτες ήταν χάλια, δεν μου έβγαινε. Σαν να είχα αγχωθεί λίγο, δεν ξέρω. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του, μετά το φινάλε του αγώνα. Ακόμη και τότε, έκανε τη δική του αυτοκριτική. Άλλωστε, όταν θέλεις να είσαι ο κορυφαίος, δεν μπορείς να πετάς στα σύννεφα και το γνωρίζει καλά αυτό. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του παρακολουθούσε την σπουδαία προσπάθεια του γιου της και με δάκρυα στα μάτια, τον είδε να "πετάει" και να κατακτά το χρυσό.

"Είμαι ευτυχισμένη, αλλά μετά από τόση ένταση λόγω του αγώνα είμαι έτοιμη να καταρρεύσω από χαρά και συγκίνηση. Περίμενα αυτό το άλμα και κάτι παραπάνω. Όπως και το χρυσό. Δεν το λέγαμε βέβαια, αλλά μέσα μου το πίστευα εδώ και καιρό. Κι είμαι χαρούμενη που τα κατάφερε. Ήταν δύσκολος και περίεργος αγώνας κι ήταν και λίγο τυχερός. Είναι σκληροί οι Ολυμπιακοί Αγώνες με μεγάλο ανταγωνισμό. Καρδιοχτυπήσαμε, αλλά στο τέλος ουρλιάζαμε από χαρά". Η Ιωάννα Παπαδημητρίου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για αυτό που κατάφερε ο γιος της. Περήφανη για τον Μίλτο, δικαιωμένη κι αυτή, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, ήταν στο πλευρό του. 

tentoglou-3Aded.jpg

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε ευτυχισμένη όλη την Ελλάδα και κυρίως τα Γρεβενά απ' όπου κατάγεται, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προς τιμήν του το δημαρχείο της πόλης θα παραμείνει φωταγωγημένο για τις επόμενες ημέρες. Έφυγε από την πόλη του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και τα κατάφερε. Τώρα, θα επιστρέψει αγκαλιά με το χρυσό μετάλλιο και θα γνωρίσει την υποδοχή που του αξίζει. Έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ξέρει, ότι τα επόμενα χρόνια ακολουθούν πολλά περισσότερα.