fbpixel

Search icon
Search
Μιλήσαμε με τον Έλληνα αρχιτέκτονα που συνεργάστηκε με τον οίκο Prada
DESIGN

Μιλήσαμε με τον Έλληνα αρχιτέκτονα που συνεργάστηκε με τον οίκο Prada

Ο Ανδρέας Κωστόπουλος δημιούργησε δύο απίστευτα fashion items για το διάσημο brand


Είναι νέος, ταλαντούχος και ήδη απολαμβάνει μια αρκετά πετυχημένη πορεία στον χώρο του. Ο λόγος για τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κωστόπουλο, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio and Renfro, κάνοντας την Ελλάδα για ακόμη μια φορά περήφανη για τους δικούς της δημιουργούς, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. 

Πρόσφατα, το όνομά του απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα -εντός κι εκτός συνόρων-, αφού ο ίδιος, μέσα από το studio στο οποίο εργάζεται, ένωσε τις δυνάμεις του με τον εμβληματικό οίκο Prada. Και εάν αναρωτιέστε πώς γίνεται η αρχιτεκτονική να συνδεθεί με τη μόδα, και μάλιστα άψογα, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα σας δώσει την κατάλληλη απάντηση. Ποιο είναι αυτό; Δύο τελείως φουτουριστικά πολυμορφικά fashion items, μια θήκη ρούχων που μεταμορφώνεται σε αδιάβροχο φόρεμα και ένα σωσίβιο που μετατρέπεται σε clutch σε μαύρο χρώμα, που είδαμε να παρουσιάζονται στο fashion show της Prada για την άνοιξη/καλοκαίρι 2019. Πραγματικό αριστούργημα! 

Με αφορμή αυτό το γεγονός, λοιπόν, μιλήσαμε μαζί του για μόδα, αρχιτεκτονική, τη ζωή στη Νέα Υόρκη και τα επόμενα σχέδιά του...

befunky-collage-WXRnt.jpg
Στιγμιότυπο από το fashion show της Prada για την άνοιξη/καλοκαίρι 2019

Τι κρατάτε από τη συνεργασία σας μ' έναν τέτοιο κολοσσό, όπως ο οίκος Prada; 

Πάντα θαμάζω τον τρόπο, με τον οποίον η ιδρύτριά του, Miuccia Prada διατηρεί δημιουργικό διάλογο με την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη μόδα. Παρομοίως, οι δουλείες του γραφείου Diller Scofidio and Renfro συμπεριλαμβάνουν από έργα αστικού σχεδιασμού, πάρκα και μουσεία μέχρι εκθέσεις και παραστάσεις διαδραστικής τέχνης. Στη συνεργασία μας με τον ιταλικό οίκο η ιδέα ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αξεσουάρ και ρούχων, καθώς και τα δυο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να φλερτάρουν και να αναμειγνύονται.

Πηγές έμπνευσής σας ποιές ήταν για να καταλήξετε στα δυο αυτά items που είδαμε; 

Κύρια πηγή έμπνευσης αποτελούν τόσο οι καλές τέχνες όσο και η συνεργασία με τεχνίτες άλλων ειδικοτήτων.  Όταν για παράδειγμα μπορείς να δουλέψεις με μεταλλουργούς, σχεδιαστές μόδας ή μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής και όταν μπορείς να μοιράζεσαι φυσικό χώρο και υποδομές με επαγγελματίες εκτός αρχιτεκτονικού χώρου, το τελικό αποτέλεσμα είναι έργα μοναδικής αισθητικής και ανάμικτου γενετικού υλικού...

Πιστεύετε ότι υπάρχουν κοινά ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη μόδα; 

Δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική και η μόδα που έχουν κοινά. Όλες οι δημιουργικές τέχνες και τεχνικές εργασίες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και μπορούν να επωφεληθούν η μία από την άλλη. Η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος είναι να μάθουμε όχι μόνο να συνυπάρχουμε, αλλά και να ωφελούμαστε από τη διαφορετικότητα, τρόπου σκέψης, φύλου, φυλής, χρώματος, έθνους, μορφωτικού επίπεδου, κοινωνικής τάξης.

Σε λίγες σειρές... πείτε μου πώς καταλήξετε στη Νέα Υόρκη; 

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Για το πρώτο μου πτυχίο, σπούδασα υπολογιστική μηχανική εντατικών κατασκευών στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αργότερα, βρέθηκα στο τμήμα αρχιτεκτονικής στο School of Design, University of Pennsylvania στις Η.Π.Α. και στην Architectural Association του Λονδίνου. Έφυγα από την Ελλάδα το 2008, γιατί ήθελα να ταξιδέψω, να σπουδάσω και να ζήσω στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη -και αυτό ακριβώς έκανα. Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω με την αρχιτεκτονική εταιρία Diller Scofidio and Renfro, με την οποία συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα.

Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο στην αρχή;

Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι πλέον διαφορετικός, καθώς τώρα όλοι μπορούμε να ζούμε παντού και ταυτόχρονα. Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη ή Σανγκάη, είμαστε συγχρονισμένοι και αλληλένδετοι -φυσικά λόγω της τεχνολογίας. Mου λείπει, όμως, η ελληνική φύση και η αυθεντική σχέση με τον πολιτισμό που έχει η χώρα μας.

Σκεφτήκατε ποτέ να συνεχίσετε την καριέρα σας στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλές μοναδικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Η εμπειρία μου σε μεγάλης κλίμακας μουσειακά και αστικού σχεδιασμού έργα διεθνής εμβέλειας, αναμφισβήτητα μπορεί να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα. Το πρώτο βήμα είναι να βρει κανείς τους καταλλήλους συνεργάτες. Οπότε, εννοείται ότι δεν το αποκλείω.
prada-invites-by-elizabeth-diller-the-envelope.jpeg
Η θήκη ρούχων που μετατρέπεται σε αδιάβροχο φόρεμα
prada-invites-by-elizabeth-diller-the-yoke-bag.jpg
Το σωσίβιο που μετατρέπεται σε clutch

Τι σας αρέσει περισσότερο στη μητρόπολη; 

Την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά. Ποτέ δε σταματάει να με εκπλήσσει. Εδώ μπορείς να είσαι όποιος και οτιδήποτε θελήσεις και επιβραβεύει το διαφορετικό και τη σκληρή δουλειά. Δε γνωρίζω να σου πω αν είναι εύκολη ή δύσκολη η ζωή εδώ. Μπορώ να σου πω όμως ότι νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να κάνω το πάθος μου για την αρχιτεκτονική επάγγελμα και να έχω την τύχη να δουλεύω με κορυφαίες δημιουργικές ομάδες διεθνούς εμβέλειας.

Θεωρείτε ότι το εξωτερικό είναι μονόδρομος για έναν αρχιτέκτονα που θέλει να κάνει καριέρα;

Σήμερα το που βρίσκεσαι δεν είναι τόσο σημαντικό. Αυτό που έχει σπουδαιότητα είναι να είσαι ενημερωμένος και να συμμετέχεις στον διεθνή δημιουργικό διάλογο με ξεκάθαρη ιδέα της προσωπικής σου συνεισφοράς.
img-5114.jpg
Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κωστόπουλος

Θα θέλατε να συνεργαστείτε με άλλους fashion designers;

Δεν το έχω σκεφτεί, αλλά φυσικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Θαυμάζω πολύ τη συνεισφορά του Raf Simons στη μόδα τόσο στην επώνυμη σειρά του όσο και στην σειρά του Calvin Klein.

Και με ποιους Έλληνες ή ξένους αρχιτέκτονες θα βλέπατε τον εαυτό σας ως co-designer;

Με πολλούς και διαφορετικούς, Tάκης Ζενέτος, Άρης Κωνσταντινίδης, Marcel Breuer, John Hejduk, Valerio Olgiati για να ονομάσω μερικούς... Ο καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να δώσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Αυτόν τον καιρό σχεδιάζουμε έναν εκθεσιακό χώρο ενσωματωμένο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, συντήρησης και αναστύλωσης έργων τέχνης του μουσείου Victoria & Albert στο Λονδίνο. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται και να μαθαίνει τι συμβαίνει στα παρασκήνια ενός μουσείου σε ώρες λειτουργίας!

Top 5 New York

  1. Building: Το The Highline και το πολυαναμενόμενο THE SHED by Diller Scofidio + Renfro 
  2. Museum: The Met Breue
  3. Piece of art: Το Mile Long Opera by Diller Scofidio and Renfro σε συνεργασία με τον David Lang, καθώς και το The Donald Judd foundation/house.  
  4. Design era: Μοντερνισμός 
  5. Instagram account: DietPradaSocialistModernismTmagazine