fbpixel

Search icon
Search
Μια μοντέρνα κατοικία στο Surrey της Αγγλίας είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από οργανικά υλικά
INTERIORS

Μια μοντέρνα κατοικία στο Surrey της Αγγλίας είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από οργανικά υλικά

Και αρχιτεκτονικά επιμελημένη από το studio McLean Quinlan


Σε μια ήσυχη γωνιά της αγροτικής περιοχής του Surrey, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά στην εφηβεία έθεσε στους αρχιτέκτονες του studio McLean Quinlan μια δύσκολη αποστολή: να σχεδιάσουν ένα σύγχρονο, βιώσιμο σπίτι με χαρακτήρα και κομψότητα, που θα ήταν ταιριαστό με το περιβάλλον του αλλά και πρακτικό για όλη την οικογένεια. Είναι σημαντικό ότι κάθε πτυχή του σχεδιασμού του -από τον ξύλινο σκελετό μέχρι το βάψιμο- έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτική και βιώσιμη.

Το σπίτι που προέκυψε, το Downland Barns, χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου με πανοραμική θέα στην ύπαιθρο, είναι ακριβώς αυτό. Αντλώντας έμπνευση από την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με πυριτόλιθο, μαύρη ξυλεία, κεραμίδια και μια κεκλιμένη οροφή που παραπέμπει στα ιστορικά κτίρια της περιοχής, αποτελείται από τρεις αλληλοσυνδεόμενες κατασκευές κι έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα eco-friendly.

240422hgmacleanquinlanarchitects04print-production-digital.webp


Για τους ιδιοκτήτες, ήταν η δεύτερη φορά που ξεκίνησαν μια βιώσιμη νέα κατασκευή. Το προηγούμενο σπίτι τους, επίσης στο Surrey, ήταν μια προκατασκευασμένη κατασκευή από τη γερμανική εταιρεία Baufritz, η οποία παράγει ενεργειακά αποδοτικά σπίτια χρησιμοποιώντας ξύλο από δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και δομικά υλικά που επιλέγονται ειδικά για να διατηρούν τους ενοίκους όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Σε αυτά τα σπίτια, η μόνωση γίνεται από οργανικά ροκανίδια ξύλου και τα οικοδομικά υλικά είναι φυσικά χωρίς επιβλαβείς χημικές επεξεργασίες.

240422hgmacleanquinlanarchitects09print-production-digital.webp


«Αγαπήσαμε το παλιό μας σπίτι, οπότε συμφωνήσαμε ότι θα το ξανακάνουμε μόνο αν μπορούσαμε να βρούμε ένα πραγματικά ιδιαίτερο σημείο», λέει ο ιδιοκτήτης. «Είχαμε ήδη μαρκάρει το δρομάκι, και τότε εμφανίστηκε αυτή η τοποθεσία. Ήταν η επιλογή των ονείρων μας». Το οικόπεδο συνοδεύεται από ένα σπίτι του 1940 σε κακή κατάσταση κι έναν παρακείμενο αχυρώνα από ξύλο του 18ου αιώνα. Το ζευγάρι αγόρασε το ακίνητο με την πρόθεση να αντικαταστήσει το σπίτι και, μέσω προφορικής σύστασης, προσέγγισε την McLean Quinlan. Με επικεφαλής τη Fiona McLean και την κόρη της Kate Quinlan, η McLean Quinlan χαίρει σεβασμού για τη μελετημένη προσέγγισή της και τις αγροτικές κατοικίες που έχουν κερδίσει πολλαπλά βραβεία RIBA τα τελευταία χρόνια.

240422hgmacleanquinlanarchitects012print-production-digital.webp


Οι συζητήσεις οδήγησαν τελικά σε έναν σχεδιασμό που ισορροπεί ανάμεσα στο slow living και τους πιο οικείους χώρους, καθώς και σε πρακτικά στοιχεία, όπως ένα δωμάτιο αποσκευών κι ένα κελάρι, τα οποία ήταν απαραίτητα για μια οικογένεια με δύο παιδιά, δύο σκυλιά και μια αγάπη για την ιππασία. Στην καρδιά του σπιτιού βρίσκεται ένας αχυρώνας με σκελετό από πράσινη βελανιδιά. Ο χώρος είναι ως επί το πλείστον διπλού ύψους, με καθιστικό και τραπεζαρία που χωρίζονται ελαφρά μεταξύ τους από ένα μεγάλο σύγχρονο τζάκι, δίπλα στο οποίο βρίσκεται η κουζίνα. Στο νότιο τμήμα, τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή προσφέρουν υπέροχη θέα στο τοπίο και ανοίγουν σε μια βεράντα όπου τα ανοιχτόχρωμα κεραμικά πλακάκια που χρησιμοποιήθηκαν για το εσωτερικό συνεχίζονται κι έξω.

Οι τοίχοι του σπιτιού ολοκληρώθηκαν με φυσικό αργιλικό σοβά, εγκαταστάθηκε φωτισμός LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και μια εγκατάσταση οικιακού αυτοματισμού εξασφαλίζει ότι κάθε στοιχείο της ενεργειακής δαπάνης του κτιρίου μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται από τα smartphones των ιδιοκτητών.

240422hgmacleanquinlanarchitectsexterior03print-production-digital.webp
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Michael Sinclair