fbpixel

Search icon
Search
Μια μικρή πέτρινη κατοικία στη Μάνη αναδεικνύει την παράδοση με μια σύγχρονη σχεδιαστική ματιά
INTERIORS

Μια μικρή πέτρινη κατοικία στη Μάνη αναδεικνύει την παράδοση με μια σύγχρονη σχεδιαστική ματιά

Oι Etsi Architects ανακαίνισαν την κατοικία που απολαμβάνει καταπληκτική θέα στη γύρω περιοχή


Η τυπική local κατοικία στη Μάνη, ανακαινίστηκε από τους Etsi Architects με μια αίσθηση παλιότητας και παραδοσιακού στιλ. Η Ελένη Τσιγαρίδα, αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτρια της Etsi Architects, ήταν ο ιθύνων νους σε συνεργασία με τους Aiolou Architects, για μελέτη και την υλοποίηση της αναβίωσης αυτού του μικρού σπιτιού που είναι σκαρφαλωμένο σ' έναν απότομο βράχο στην πάνω γειτονιά ενός χωριού που χτίστηκε για να βλέπει νότια.

img-2078.jpg


Κάποτε ήταν ένα οικογενειακό σπίτι με καθιστικό στον επάνω όροφο, με μια πολύ βασική κουζίνα κι ένα δωμάτιο για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις, ενώ ο κάτω όροφος φιλοξενούσε αποκλειστικά τη διαμονή των ζώων.

Η κατανομή των χώρων αντιπροσωπεύει το σπίτι και σήμερα που αποτελείται από δύο ανεξάρτητα επίπεδα το ένα πάνω από το άλλο. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένας ανάλαφρος ευάερος χώρος με μεγάλες γαλλικές πόρτες που ανακαινίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στον κάτω όροφο υπάρχει ένας πιο σκοτεινός και ψυχρός χώρος με καμάρα και μικρά ανοίγματα. Η διάταξη και οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν στο αρχικό σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

dsc9900.jpg


Δίπλα διατηρήθηκε η «στέρνα» – η οποία χτισμένη στο πλάι του σπιτιού αποκάλυψε έναν ιδανικό χώρο ντους με αίσθηση τούρκικου λουτρού, με φυσικό φως που εισβάλει μέσα από την τρύπα του πηγαδιού.

Το αδρό ξύλινο δάπεδο και το φινίρισμα από κερωμένο σκυρόδεμα στην εντοιχισμένη κουζίνα, μαζί με τον σοβά στους τοίχους που ακολουθεί την λιθοδομή και το εσωτερικό της οροφής που είναι η αρχική ξυλεία, κάνουν τους χώρους να δίνουν την αίσθηση του χειροποίητου. Τα αυθεντικά γαλλικά παράθυρα με τα χειροποίητα εξαρτήματά τους ανακυκλώθηκαν σε πόρτες ντουλάπας με καθρέφτες να αντικαθιστούν τα τζάμια, ώστε να διατηρούν το στίγμα της αυθεντικότητας στον χώρο.

img-2129.jpg

About

Στο γοητευτικό χωριό της Καρδαμύλης, στη Νότια Πελοπόννησο, οι Etsi Architects είναι ένα στούντιο που βασίζεται στην τέχνη του σχεδιασμού και της κατασκευής χώρων κατοικιών. Η εστίασή τους είναι στα τοπικά σπίτια, όπου συνδυάζουν απαλά την αποκατάσταση των υπαρχόντων κατοικιών με τη δημιουργία νέων δομών που αντικατοπτρίζουν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Συνδυάζουν την παραδοσιακή γοητεία με τη σύγχρονη πρακτικότητα, δημιουργώντας χώρους που όχι μόνο τιμούν το παρελθόν αλλά αγκαλιάζουν και το παρόν. Η δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα είναι εμφανής στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και πρακτικών και στην υποστήριξή τους στην τοπική κοινότητα. Η αρχιτεκτονική ομάδα της Ελένης Τσιγαρίδα είχε την τύχη να λάβει την αναγνώριση με τη μορφή βραβείων για πολλά έργα, μια απόδειξη της αφοσίωσης της και της πρακτικής προσέγγισης από το σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση. Προσπαθούν να δημιουργούν λειτουργικούς, όμορφους και βιώσιμους χώρους, φιλοδοξώντας να προσθέσουν αξία τόσο στη ζωή των ενοίκων όσο και στο περιβάλλον. Το έργο τους είναι μια αντανάκλαση του σεβασμού τόσο για την παράδοση όσο και για το μέλλον της αρχιτεκτονικής στη Μάνη και τις γύρω περιοχές.

c0011262.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

PHOTOGRAPHY: GARY BIRCH & LEFTERIS MIAOULIS WITH KYRIAKI DOVINOU