fbpixel

Search icon
Search
Μια εξοχική κατοικία στην αγγλική ύπαιθρο σχεδιάστηκε με τον πιο elegant και minimal τρόπο
INTERIORS

Μια εξοχική κατοικία στην αγγλική ύπαιθρο σχεδιάστηκε με τον πιο elegant και minimal τρόπο

Με την υπογραφή της Alice B Davies


Η ιδέα του «αγγλικού εξοχικού σπιτιού» τείνει να φέρνει στο μυαλό μας εικόνες πολύ πολυεπίπεδων εσωτερικών χώρων, γεμάτων με συσσωρευμένα πράγματα γενεών. Η σχεδιαστική φιλοσοφία πίσω από αυτό το κομψό σπίτι στην ύπαιθρο της νότιας Αγγλίας, που δημιουργήθηκε από έναν παλιό στάβλο μετά την παρέμβαση της interior designer Alice B Davies σε συνεργασία με την Adam Architecture. «Οι πελάτες είχαν μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το τι ήθελαν», εξηγεί η Alice, «που ήταν ένας όμορφος, συγκρατημένος, minimal και σύγχρονος χώρος, κάπου όπου θα μπορούσαν να αποφορτιστούν εντελώς».

230511-hg-alice-b-01-print.webp


Tο σπίτι αποτελείται από έναν εντυπωσιακό κεντρικό χώρο με δύο πτέρυγες στις δύο πλευρές για τη στέγαση των υπνοδωματίων και της κουζίνας. Η ομάδα του George Saumarez Smith στην Adam Architecture, ένα γραφείο γνωστό για σπίτια σε κλασικό στιλ, συνεργάστηκε με την Alice για τον σχεδιασμό του νέου κτιρίου και προσαρμόστηκε άψογα σε ένα πιο σύγχρονο έργο. «Ο στόχος ήταν να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που θα ισορροπούσε μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου στιλ», λέει η Alice, «Το εξωτερικό εξακολουθεί να είναι αυτό ενός παραδοσιακού αγροτικού κτιρίου, αλλά είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι σύγχρονο στο εσωτερικό».

230511-hg-alice-b-07-print.webp


Tο outdoor, χτισμένο από τούβλα και πυρόλιθο, υποδηλώνει πράγματι την προέλευση του κτιρίου, αλλά μόλις μπει κανείς στο εσωτερικό του, ελάχιστα άλλα πράγματα το κάνουν. Οι χώροι είναι όλοι γενναιόδωροι, ανοιχτοί και γεμάτοι φως. Η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερου φωτός στα δωμάτια ήταν βασική αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού, και πολλά από τα δωμάτια στο ισόγειο έχουν μεγάλα γαλλικά παράθυρα που ανοίγουν απευθείας στον κήπο. Όταν σκάφτηκε το υπόγειο για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ένα οικογενειακό δωμάτιο και βοηθητικούς χώρους, προστέθηκε μια μεγάλη πηγή φωτισμού, επιτρέποντας στον χώρο να είναι τόσο ευάερος όσο και οι παραπάνω χώροι. Η θέα από το σπίτι ήταν ένας άλλος επιτακτικός λόγος για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα παράθυρα - το σπίτι βρίσκεται στη μέση κυλιόμενων αγρών και λιβαδιών, χωρίς να φαίνεται κανένας γείτονας ή δρόμος. «Η σύνδεση με το εξωτερικό ήταν πολύ σημαντική για τους ιδιοκτήτες, έτσι ώστε σε κάθε δωμάτιο να έχεις πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος τοπίου», προσθέτει η Alice.

Τα μινιμαλιστικά γούστα των πελατών έδωσαν την κατεύθυνση για το εσωτερικό, αλλά ένας μινιμαλιστικός χώρος χρειάζεται ακόμα σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία η Alice άρχισε να σχεδιάζει. «Οι πελάτες ήθελαν να διατηρήσουν μια πολύ περιορισμένη χρωματική παλέτα», σημειώνει, «και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιου είδους χώρους τα πάντα να έχουν κάποια υφή, είτε οπτική είτε φυσική». Το ξύλο διατρέχει όλο το σπίτι, από τα ξυλουργικά είδη δρυός σε κάθε δωμάτιο και τα ανακτημένα δοκάρια στην οροφή μέχρι το έλατο Douglas στο πάτωμα, το οποίο προσδίδει ζεστασιά και απαλότητα και μια αίσθηση του φυσικού κόσμου. Ενώ οι τοίχοι και οι οροφές μπορεί αρχικά να φαίνονται απλοί και λιτοί, στην πραγματικότητα είναι φινιρισμένοι με Marmorino, ένα εξειδικευμένο φινίρισμα σοβά που αποτελείται από ασβέστη και μαρμαρόσκονη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Ρωμαίους.

230511-hg-alice-b-028-print.webp


H πέτρα είναι ένα βασικό υλικό που κυριαρχεί σε όλο το σπίτι. Η Alice έχει χρησιμοποιήσει μεγάλα μονολιθικά κομμάτια ασβεστόλιθου σε καίρια σημεία του σπιτιού, εμπνευσμένη από μια παλιά πέτρινη βρύση που υπήρχε εκεί. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα όμορφο και ενδιαφέρον σκηνικό για μια λιτή συλλογή επίπλων και αντικειμένων. Υπάρχουν λίγα πράγματα στους χώρους, αλλά κάθε κομμάτι είναι εντυπωσιακό στη μορφή και τις γραμμές του. Μερικές επιμελώς επιλεγμένες αντίκες και τραπέζια με χοντροκομμένο ξύλο προσθέτουν πατίνα και χαρακτήρα, αναμειγνύονται με πολυτελή νέα κομμάτια και σχέδια του μεσαίου αιώνα. Τέλος, το έντονο χρώμα εμφανίζεται σε ορισμένα σημεία ως στοιχείο έκπληξης: το βαθύ κόκκινο του τεράστιου καναπέ στο υπόγειο καθιστικό και οι φιλόξενοι μπλε και κόκκινοι ασβεστοποίκιλτοι τοίχοι στα δωμάτια των επισκεπτών.

230511-hg-alice-b-07-print.webp
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Michael Sinclair