fbpixel

Search icon
Search
Mια ματιά στο παριζιάνικο διαμέρισμα του θρυλικού fashion designer, Karl Lagerfeld
INTERIORS

Mια ματιά στο παριζιάνικο διαμέρισμα του θρυλικού fashion designer, Karl Lagerfeld

Τώρα που η design συλλογή του σχεδιαστή ξεκινάει την πώληση στο Sotheby's


Η σχεδιαστική συλλογή του Karl Lagerfeld ξεκινάει την πώληση στο Sotheby's και με αφορμή αυτό το γεγονός που περιμένουμε εδώ και καιρό, ο συντάκτης του Wallpaper*, Nick Vinson, πραγματοποίησε μια αποκλειστική ξενάγηση στο διαμέρισμα του θρυλικού fashion designer στο Παρίσι, στην οδό 8 rue des Saint-Pères.

Η δημοπρασία του Karl Lagerfeld's Estate, που θα λάβει χώρα σε διάστημα δύο εβδομάδων τον Δεκέμβριο του 2021 από τον οίκο Sotheby's, θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό, το Παρίσι και, παράλληλα, διαδικτυακά. Μεταξύ των θησαυρών προς πώληση είναι το περιεχόμενο διαφόρων χώρων που ανήκουν στον σχεδιαστή, φωτογράφο και συλλέκτη, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του 2019 στο διαμέρισμά του στον 19ο όροφο στον πύργο Millefiori του Μονακό.

Το σπίτι του του 19ου αιώνα στη Louveciennes κοντά στις Βερσαλλίες, όπου ο ποιητής Leconte de Lisle ήταν κάποτε συχνός επισκέπτης. Το Παρίσι, είναι μια πόλη που ο Lagerfeld λάτρεψε, γι' αυτό και αγόρασε ένα διαμέρισμα σε αυτήν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η όλη ατμόσφαιρα, ο κόσμος, η μόδα που είναι αποτυπωμένη όπου κι αν κοιτάξει κανείς, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μάγεψαν τον designer.

2810-KUe42.jpg


Ο ίδιος αγόρασε το διαμέρισμα στην 8 rue de Saint-Pères το 2008 και το ανακαίνισε ο ίδιος. Όπως βλέπουμε μέσα από το φωτογραφικό υλικό, το αποτέλεσμα είναι μοντέρνο και ταυτόχρονα κλασικό, με μια τυπική διακόσμηση στο εσωτερικό του, όπου οι καθρέφτες πρωταγωνιστούν. Διπλές πόρτες οδηγούν σε κρυμμένες κουζίνες, μπάνια, αποθήκες και άλλα δωμάτια. Σχεδόν κάθε τοίχος είναι καλυμμένος με ράφια στοιβαγμένα -πολύ τακτοποιημένα- με βιβλία. Το επιτοίχιο σχέδιο βιβλιοθήκης, ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από τον Lagerfeld, βρίσκεται επίσης κατά μήκος των τοίχων του διαμερίσματός του.

Όλοι οι χώροι ήταν πολύ βολικοί για έναν συλλέκτη του αναστήματός του. Υπάρχουν άπειρα κομμάτια από τους Konstantin Grcic και Ronan κι Erwan Bouroullec από ό,τι είναι τοποθετημένα σε μια έκθεση στην Galerie Kreo -ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του Lagerfeld στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής είχε 25 ολόκληρα χρόνια φιλική σχέση με τους ιδρυτές της γκαλερί, Clémence και Didier Krzentowski, και συγκέντρωσε μια συλλογή περίπου 100 κομματιών, η οποία έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει.

Στο λόμπι της εισόδου βρίσκεται η συλλογή "Volumes" του 2018 του Grcic από μάρμαρο Bleu de Savoie. Ο designer αγόρασε κάθε ένα από τα έξι κομμάτια της παράστασης εις διπλούν, επιλέγοντας να τα συνδυάσει. Επένδυση των τοίχων της σκάλας είναι οκτώ από τα ράφια "Roches" του 2010 της Bouroullecs, κατασκευασμένα από extra matte λακαρισμένο γκρι υαλοβάμβακα. Δίπλα στη συλλογή Grcic βρίσκονται οι καθρέφτες "Black Sun" και "Mirror One" του 2007, και οι δύο από καρβίδιο του πυριτίου, του Martin Szekely. Το "Mirror One" είναι έξυπνα τοποθετημένο πίσω από το κεφάλι μιας γυναίκας στις αρχές του 20ού αιώνα με λευκό μάρμαρο σε ροζ μαρμάρινη βάση, επιτρέποντας την αλογοουρά στο πίσω μέρος του κεφαλιού να φαίνεται κατά το πέρασμα.

2802-0-uuFVg.jpg


Στο μεταξύ, ένα πολυέλαιος του 18ου αιώνα κι ένα πανύψηλο γλυπτό του τέλους του 18ου αιώνα με δύο γυναίκες που κρατούν μια βάση Athénienne, που αποδίδεται στον Nicolas-François-Daniel Lhuillier, βρίσκονται δίπλα σε έναν μαύρο καναπέ "Quilt" των Bouroullecs από το Established & Sons. Ανάμεσα στις βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένο ένα γραφείο και μια καρέκλα art deco από τον Louis Süe et André Mare του 1920.

Κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι με κυρτά πόδια Perspex, το γραφείο στο υπνοδωμάτιο του επάνω ορόφου είναι το αγαπημένο μου προσωπικό. Ακριβώς στρωμένο με ελάχιστα αξεσουάρ σε μολύβια συγκράτησης από ανοξείδωτο ατσάλι, σημειωματάρια και iPods. Υπάρχουν επίσης αντικείμενα που ταξινομούνται ως αναμνηστικά, όπως αλτήρες Aston Martin, ρούχα από τον Dior Homme, ειδώλια Lagerfeld από την Tokidoki, θήκες iPhone Fendi, μια αφίσα των Simpsons με ένα καμέο του Lagerfeld και φυσικά αντικείμενα που χρησιμοποιεί η Choupette, η γάτα Birman του σχεδιαστή.

2805-JyOb8.jpg


Το μόνο σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δε θα ενοχλούσε τον σχεδιαστή η πώληση των προσωπικών του αντικειμένων. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα υπάρχοντά του βγαίνουν στο σφυρί: τον Νοέμβριο του 1975 ο Lagerfeld δημοπρατούσε τη συλλογή του art deco στο Drout, ενώ τον Οκτώβριο του 1991 τη συλλογή του στο Memphis στο Sotheby's Monaco. Τον Απρίλιο του 2000 πωλούσε έπιπλα κι έργα τέχνης στο Christie's Monaco, τον Μάιο του 2000 τους πίνακές του, Old Master, στον Christie's New York, τον Δεκέμβριο του 2000 τα περιεχόμενα του σπιτιού του στο Μονακό La Vigie στο Christie's Monaco και τον Μάιο του 2003 artworks του 20ου αιώνα στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι. Αυτήν τη φορά, υπάρχουν 4.000 αντικείμενα που έχουν καταγραφεί από τον οίκο Sotheby's, ενώ περίπου 1.200 από αυτά θα βγουν προς πώληση στις δημοπρασίες του Δεκεμβρίου.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του διαμερίσματος!