fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στην αρχοντική & φίνα κατοικία της μαγείρισσας Mimi Thorisson, που μας μιλάει αποκλειστικά για το πρώτο της βιβλίο
MAGAZINE

Μια ματιά στην αρχοντική & φίνα κατοικία της μαγείρισσας Mimi Thorisson, που μας μιλάει αποκλειστικά για το πρώτο της βιβλίο

From Italy with love: Όσα μας αποκαλύπτει για την αγάπη της, τη μαγειρική, ενώ μοιράζεται μαζί μας μια αγαπημένη της συνταγή


Το να μεταφέρεις τη ζωή σου σ’ έναν τόπο στις σελίδες ενός βιβλίου είναι μια κατάθεση που ζητάει χρόνο, ουσία και πολλή αγάπη, για ν’ αποτυπωθεί σε όλη της τη διάσταση. Αυτό ένιωσα όσο ξεφύλλιζα το “Οld World Italian” της διεθνούς φήμης συγγραφέα και μαγείρισσας Mimi Thorisson. Πρόκειται για ένα ταξιδιάρικο βιβλίο μαγειρικής, από το νέο κεφάλαιο ζωής των Thorisson, που εκτυλίσσεται αυτήν τη φορά στο Τορίνο, στην Ιταλία. Στη χώρα που ερωτεύτηκαν, που τους χάρισε περιπέτειες και την ενέργεια η οποία τους έκανε να θέλουν να πατήσουν pause στη ζωή τους στη γαλλική ύπαιθρο και να ζυμωθούν σε κάτι εντελώς καινούριο: να ταξιδέψουν από το Abruzzo και την Campania έως στην Umbria, αλλά και σε άλλα μέρη της Ιταλίας, να γευτούν και να γνωρίσουν τις διάφορες τοπικές κουζίνες της, να συναντηθούν με την παράδοση μέσα από τις σπουδαίες ιστορίες ντόπιων παραγωγών, πριν τις μεταφέρουν σε αυτό το πλούσιο σε φωτογραφίες –τραβηγμένες από τον σύζυγό της, Oddur - βιβλίο, με τις 100 απολαυστικές, κλασικές αλλά και σύγχρονες, συνταγές. Η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν πολύ καλά!

2-oMim5.jpg

3-Vqw1r.jpg

Σε πρώτο πρόσωπο

Είμαι ένας άνθρωπος δημιουργικός. Λειτουργώ με τη φαντασία μου. Είμαι μητέρα, μαγειρεύω, είμαι συγγραφέας και μου αρέσει να δημιουργώ γενικά. Νομίζω πως γεννήθηκα με μια έμφυτη αίσθηση για το καλό φαγητό. Ο πατέρας μου, βλέπετε, είναι σαν και μένα. Ίσως, τελικά, είναι θέμα γονιδίων. Αν έπρεπε να πω ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας, αυτό θα ήταν το να είσαι θαρραλέος. Πιστεύω πως ό,τι καλό έκανα στη ζωή μου οφείλεται στο θάρρος που επέδειξα. Πήρα αποφάσεις που δεν ήταν πάντα οι ευκολότερες. Τελικά, άξιζε απολύτως. Είναι κάπως αστείο, πρόσφατα, όμως, μίλησα μ’ έναν από τους πολύ αγαπητούς φίλους της μητέρας μου. Η κουβέντα μάς έφερε αναμνήσεις από τα παλιά. Μου είπε, λοιπόν, πως, όταν ήμουν μικρό κορίτσι, έλεγα σε όλους ότι θα γινόμουν αρχισυντάκτρια ενός μεγάλου περιοδικού και θα ζούσα στην Ιταλία! Μ’ έκανε να χαμογελάσω αυτή η σκέψη και μου θύμισε ότι πάντα είχα όνειρα γεμάτα πάθος. Πάντα με εξέφραζε και με ενέπνεε ως παιδί το art de vivre: η ομορφιά γύρω μας, το καλό φαγητό, η μόδα.

10.jpg

5-LLvHs.jpg
6-ssZjk.jpg


Torta Pasqualina

Μία απολαυστική συνταγή από τη Λιγουρία, αλλά πλέον δημοφιλής σε όλη την Ιταλία.

Υλικά για 8 άτομα / φόρμα 23 εκ.

  • 350 γρ. σέσκουλα, πλυμένα
  • 6 μεγάλα αβγά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 225 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 20 γρ. πεκορίνο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κ. γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 (έτοιμα) φύλλα ζύμης τάρτας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό, στην οποία ρίχνουμε τα σέσκουλα για 3΄. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ψιλοκόβουμε. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε δύο από τα αβγά, το κρεμμύδι, τη ρικότα, την παρμεζάνα, το πεκορίνο και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας. Αλευρώνουμε τον πάγκο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με τον πλάστη το ανοίγουμε ελαφρά. Θα πρέπει να μπορούμε να κόψουμε έναν δίσκο με διάμετρο 26 εκ. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο (από ζύμη) στην ταρτιέρα και στρώνουμε με τα δάχτυλά μας. Μ’ ένα μαχαίρι κόβουμε ό,τι περισσεύει. Σ’ ένα μπολάκι, χτυπάμε το ένα αβγό (απ’ όσα έχουν μείνει) και μ’ ένα πινέλο περνάμε τη ζύμη (με το υπόλοιπο αβγό θα περάσουμε την επιφάνεια της τάρτας αργότερα). Απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα και τη στρώνουμε καλά. Μ’ ένα κουτάλι δημιουργούμε τρία βαθουλώματα. Σε κάθε βαθούλωμα σπάμε από ένα αβγό. Σκεπάζουμε την τάρτα με το δεύτερο φύλλο ζύμης και κλείνουμε καλά τα δύο φύλλα περιμετρικά. Χρησιμοποιούμε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν για να φτιάξουμε διακοσμητικά σχήματα στην επιφάνεια της τάρτας. Μ’ ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια με το αβγό που κρατήσαμε. Ψήνουμε για περίπου 45΄ ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να φτιάξουμε την τάρτα από την προηγούμενη μέρα.

8-RXe4b.jpg

My Italy

Η Ιταλία, τα τελευταία 20 χρόνια, αποτέλεσε κύριο προορισμό διακοπών, όσο ζούσαμε στη Γαλλία. Είναι ένας τόπος που πάντα μ’ ενέπνεε και θα μ’ εμπνέει. Το ίδιο και η παράδοσή του στις γεύσεις και τη μαγειρική. Οπότε, ύστερα από τόσα χρόνια, η ιδέα ήρθε πολύ φυσικά. Την αγαπάμε σαν χώρα. Είναι αυθεντική, απλή. Ο πολιτισμός, οι οικογενειακές αξίες, η κουζίνα της. Είναι τόσο συναρπαστικό να ζεις σ’ ένα νέο περιβάλλον, σ’ έναν τόπο και να τον ζεις πραγματικά. Να γίνεσαι ένα. Λατρεύω το ιταλικό ταμπεραμέντο, τη χαρά, τη ζωντάνια, τη ζεστασιά. Επιλέξαμε τυχαία το Τορίνο, γιατί ερωτευτήκαμε την πόλη. Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν πως το Τορίνο ήταν παλιά η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Έχει τόσο όμορφη αρχιτεκτονική, ιστορικά καφέ, μεγάλες στοές, παλάτια. Επειδή το σπίτι μας στη Γαλλία βρίσκεται στην ύπαιθρο, θέλαμε να νιώσουμε ότι ζούμε και κινούμαστε κεντρικά εδώ. Έτσι, επιλέξαμε ένα μεγάλο διαμέρισμα, με όμορφη βεράντα, στην καρδιά της πόλης. Ακριβώς πάνω από τη μεγαλύτερη πλατεία.

9.jpg
7-AcsHh.jpg


F is for Food

Τo φαγητό για μένα είναι αγάπη. Έτσι και στην κουζίνα μου, λατρεύω τον αυτοσχεδιασμό, τη μουσική κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου. Είμαι ελεύθερη να μαγειρεύω και να δημιουργώ οτιδήποτε. Όταν δημιουργώ ένα πιάτο, μ’ εμπνέει κάθε φορά η εποχικότητα. Κι εξαρτάται, βέβαια, και από τη διάθεσή μου. Το φαγητό είναι συναίσθημα, που συνδέεται με τα αισθήματα.

book.jpg
Το καινούριο βιβλίο μαγειρικής της Mimi Thorisson κυκλοφορεί με τίτλο “Old World Italian: Recipes and Secrets from Our Travels in Italy” από τις εκδόσεις Clarkson Potter Publishers.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ODDUR THORISSON

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020