fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στο Πανόραμα μεταφράζει τη λιτή πολυτέλεια σε σύγχρονο χαρακτήρα
INTERIORS

Μια κατοικία στο Πανόραμα μεταφράζει τη λιτή πολυτέλεια σε σύγχρονο χαρακτήρα

Με την υπογραφή των Deda & Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects ανέλαβε το σχεδιασμό της ανακαίνισης κατοικίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς απαιτούσε - πέραν της εσωτερικής διαρρύθμισης - και μια δραστική ανανέωση της εξωτερικής μορφολογίας του. Διατηρήθηκαν οι ενδιαφέρουσες ογκομετρικές σχέσεις, ενώ καταργήθηκαν και μεταμορφώθηκαν στοιχεία που παρέπεμπαν σε παλιότερες δεκαετίες (κεραμοσκεπή, φλύαροι εξώστες). Δόθηκε έμφαση στην εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης και πανοραμικής θέας με διάνοιξη των ανοιγμάτων και μεγαλύτερη εξωστρέφεια στη διάταξη των χώρων. Το αποτέλεσμα είναι μία εντυπωσιακή κατοικία, η οποία συνδυάζει την κλασική αισθητική με τις μοντέρνες πινελιές σε απόλυτη αρμονία.

10-3.jpg

Στόχος ήταν η καθαρότητα των γραμμών και των υλικών, η χρήση απλών γεωμετριών και παλέτας γήινων χρωμάτων κι αυτό ήταν κάτι που επιτεύχθηκε στο έπακρο. Το λευκό κυριαρχεί στην κατοικία, ενώ ο συνδυασμός του με ουδέτερες αποχρώσεις, όπως είναι το γκρι και το καφέ ξύλο προσφέρουν δένουν μ' έναν μοναδικό τρόπο. Όσον αφορά στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, το ισόγειο σχεδιάζεται πλέον ως ένας ενιαίος χώρος διημέρευσης, φαγητού και υποδοχής, ενώ η προσθήκη του ανελκυστήρα «καμουφλάρεται» με την ενσωμάτωσή του σε έναν ξύλινο όγκο, που περιβάλλει τους υγρούς χώρους και την κουζίνα. Το ενδιαφέρον κεντρίζει μία μαρμάρινη σκάλα, η οποία «μεταφέρει» τον επισκέπτη που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το ασανσέρ από το ισόγειο στον πρώτο όροφο. Ο φωτισμός της κατοικίας επιτυγχάνεται από μοντέρνα και ταυτόχρονα minimal φωτιστικά, σποτάκια αλλά και κρυμμένες πηγές φωτός τόσο στην οροφή όσο και στους τοίχους.

6-kSCd2.jpg

Στον όροφο, οι χώροι αναδιαρθρώνονται, για να χωροθετηθούν τα υπνοδωμάτια, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα για το καθένα. Τα βασικά υλικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κατοικίας, είναι γκρίζα-λευκά μάρμαρα, δρύινα δάπεδα, στηθαία από υαλοπίνακες, ξύλινες επενδύσεις, σε συνδυασμό με πιο αδρές επιφάνειες, σκίαστρα και πέργκολες αλουμίνιου. Ο περιβάλλων χώρος οργανώνεται σε υπό-περιοχές, με ξεχωριστή είσοδο οχημάτων, κατάφυτη αυλή, σε αντιδιαστολή με χώρους πιο προστατευμένους από πέργκολες, παρόμοιας μορφολογίας επενδύσεις με τους εξώστες, δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό σύνολο. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή, εκτός από τον φωτισμό που αναφέρθηκε προηγουμένως δόθηκε και στην επιλογή της επίπλωσης, ώστε η τελική εικόνα του χώρου να αντικατοπτρίζει το σύγχρονο χαρακτήρα των αρχιτεκτονικών επιλογών, και να δίνει αίσθηση λιτής πολυτέλειας και άνεσης.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφία: Αλεξία Πρασσά