fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στο ανατολικό Λονδίνο ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα
INTERIORS

Μια κατοικία στο ανατολικό Λονδίνο ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα

Σχεδιασμένη από τη Rachel Chudley


Η πρώτη συνάντηση της σχεδιάστριας Rachel Chudley με της ιδιοκτήτριας αυτής της βικτοριανής μονοκατοικίας στο Dalston, στο ανατολικό Λονδίνο, ξεκίνησε κάπως απροσδόκητα. Η πελάτισσα -μια γυναίκα γύρω στα τριάντα, η οποία διευθύνει τη δική της εταιρεία παραγωγής- ζούσε τότε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή και ζήτησε από τη Rachel να το ανακαινίσει. 

«Της είπα ότι θα ήταν σπατάλη των χρημάτων της. Το ήξερα από την εμπειρία μου», λέει η Rachel. Σοφά, η ιδιοκτήτρια άκουσε, πούλησε και στη συνέχεια ήρθε ξανά σε επαφή με τη Rachel ένα χρόνο αργότερα, το 2019, όταν είχε βρει το σπίτι των ονείρων της - αυτήν τη φορά ένα έργο που απαιτούσε ολική ανακαίνιση. «Είναι μια από εκείνες τις υπέροχες, κλασικές κατοικίες στο Dalston», λέει η Rachel για το τριώροφο σπίτι της πρώιμης βικτωριανής εποχής. «Μπορούσα να δω ότι είχε μεγάλες δυνατότητες».

massey-hg-chudleyn1-136-production-digital.jpg


H ιδιοκτήτρια επισκέφθηκε τη Rachel, ενώ βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία αγοράς του σπιτιού. Μαζί με την αλλαγή της καλωδίωσης και των υδραυλικών εγκαταστάσεων, προτεραιότητα ήταν να ανοίξει ο χώρος - ειδικά στο ισόγειο, όπου ένα παλιό καθιστικό έδωσε τη θέση του σε μια είσοδο. Αυτό λειτουργεί τώρα ως ένας φωτεινός προθάλαμος προς το σαλόνι, στο μπροστινό μέρος του σπιτιού. Στο πίσω μέρος, η κουζίνα και η τραπεζαρία καταλάμβαναν προηγουμένως ξεχωριστές επεκτάσεις διαφορετικών μεγεθών, οι οποίες ανοίχτηκαν και οι τοίχοι τους ευθυγραμμίστηκαν για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος. Τέσσερα υπνοδωμάτια, κατανεμημένα στους δύο επάνω ορόφους, έγιναν τρία. Ο πρώτος όροφος αποτελείται τώρα από ένα κύριο υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο και γκαρνταρόμπα, ενώ ο τελευταίος όροφος φιλοξενεί δύο εφεδρικά δωμάτια.

Όσον αφορά στη διακόσμηση, η συλλογή της ιδιοκτήτριας από έπιπλα Biedermeier και αυστριακές αντίκες -που κληρονόμησε από την οικογένειά της- ήταν η πρώτη επιλογή της Rachel. Στον γαλάζιο προθάλαμο, η αφετηρία ήταν ένα κρεβάτι-αντίκα, το οποίο ανήκε στους παππούδες και τις γιαγιάδες της ιδιοκτήτριας και είχε επικαλυφθεί εκ νέου με ροζ μετάξι. Ένα τζάκι (που επανατοποθετήθηκε από τη Rachel), ένα στρογγυλό τραπέζι Biedermeier κι ένας μεγάλος καμβάς Tomo Campbell -όλα ιμπρεσιονιστικά ροζ, πράσινα και μπλε- προσθέτουν πόντους στον χώρο. 

massey-hg-chudleyn1-127201.jpg


Η έμπνευση για το design στο διπλανό καθιστικό προήλθε από τον εντυπωσιακό αντικέ καθρέφτη, ο οποίος κρέμεται μεγαλοπρεπώς πάνω από το υπάρχον μαρμάρινο τζάκι. Μου άρεσε ο boho αέρας των αυστριακών κομματιών και ήθελα να υφάνω αυτήn την αίσθηση σε όλο το σπίτι», αναφέρει η Rachel, δείχνοντας τις κουρτίνες voile στο καθιστικό με κρόσσια από παλιά δαντέλα. 

Το μπλε και το ροζ είναι οι βασικοί τόνοι που χρησιμοποιούνται παντού, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας και της τραπεζαρίας στον ενιαίο χώρο. Για την κουζίνα, η Rachel αναφέρθηκε στην κληρονομιά της ιδιοκτήτριας, αντλώντας έμπνευση από παλιά αυστριακά ντουλάπια. «Ήθελα να ενσωματώσω τους μικρούς πυργίσκους και τις διασκεδαστικές λεπτομέρειες που υπάρχουν σε αυτά τα παλιά κομμάτια, αλλά να τα αναδημιουργήσω με έναν φρέσκο τρόπο», εξηγεί. 

massey-hg-chudleyn1-074-production-digital.jpg


Το σπίτι ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, με στοιχεία vintage αλλά και σύγχρονα, με έντονα χρώματα αλλά και προσθήκες που εξασφάλισαν αρμονία. Bonus, οι μεταλλικές λεπτομέρειες που απογείωσαν το τελικό αποτέλεσαν κι έδωσαν μια νότα διακριτικής πολυτέλειας.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Paul Massey, House & Garden