fbpixel

Search icon
Search
Δείτε τους Royals όπως δεν τους έχετε ξαναδεί σε μια επερχόμενη έκθεση στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

Δείτε τους Royals όπως δεν τους έχετε ξαναδεί σε μια επερχόμενη έκθεση στο Λονδίνο

Μια νέα έκθεση στα Ανάκτορα του Buckingham εξερευνά τη διαχρονική επίδραση της βασιλικής προσωπογραφίας


O κόσμος της φωτογραφίας έχει διαμορφώσει κατά καιρούς τη συνείδηση του κοινού για το πώς βλέπουμε τη βασιλική οικογένεια. Από τη μοναχική φιγούρα της πριγκίπισσας Diana που κάθεται στο βατήρα μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' περιτριγυρισμένη από τα αγαπημένα της corgis, το κοινό φαίνεται να λατρεύει αυτό το κρυφό peak στη ζωή τους!

Φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ το φως της δημοσιότητας, θα εκτεθούν από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του κόσμου σε μια νέα έκθεση, με τίτλο "Royal Portraits: A Century of Photography", στην King's Gallery, στο παλάτι του Buckingham αυτό το καλοκαίρι. Έργα που καλύπτουν 100 χρόνια, από όλους, από τον Sir Cecil Beaton και τον Lord Snowdon μέχρι τον Andy Warhol και τον David Bailey, θα ρίξουν φως στη βασιλική φωτογραφία πορτρέτων και στις ιστορίες πίσω από μερικές από τις πιο διάσημες εικόνες που τραβήχτηκαν ποτέ.

cecil-beaton-princess-elizabeth-1942.webp
Cecil Beaton, Princess Elizabeth

Πρόκειται, λοιπόν, να παρουσιαστούν πάνω από περισσότερες από 150 φωτογραφίες, αποδείξεις και έγγραφα από τη Βασιλική Συλλογή και τα Βασιλικά Αρχεία. Η έκθεση ξεκινά με έμφαση στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, μια περίοδο που συχνά αναφέρεται ως η Χρυσή Εποχή της φωτογραφίας. Ήταν μια εποχή που τα φωτογραφικά στούντιο σε όλο το Λονδίνο άκμασαν. 

dorothy-wilding-queen-elizabeth-ii-1952.webp
Dorothy Wilding, Queen Elizabeth II, 1952

Το επόμενο μέρος της αναφέρεται στα μέσα του 20ού αιώνα. Συγκεκριμένα, ο διάσημος φωτογράφος Sir Cecil Beaton, ο οποίος απαθανάτιζε τη βρετανική βασιλική οικογένεια για τις επόμενες τρεις γενιές (ο Beaton, φυσικά, ήταν αυτός που ανέλαβε να τραβήξει τα επίσημα πορτραίτα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' για τη στέψη). Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν από πρώτο χέρι μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες εικόνες του Beaton - και πάλι σπάνια εκτίθενται στο κοινό - που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια έξι δεκαετιών.

cecil-beaton-queen-elizabeth-1939.webp
Cecil Beaton, Queen Elizabeth, 1939

Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα περιλαμβάνουν τη φωτογράφιση της βασίλισσας Ελισάβετ το 1939 στους κήπους του παλατιού, φορώντας τη "λευκή γκαρνταρόμπα" του Norman Hartnell, ένα πορτρέτο της της ως συνταγματάρχη των Grenadier Guards που τραβήχτηκε το 1942, καθώς και τις επίσημες φωτογραφίες των 19ων γενεθλίων της πριγκίπισσας Margaret από το 1949.

snowdon-princess-margaret-1967-credit-photograph-snowdon.webp
Snowdon, Princess Margaret, 1967 Credit: Photograph: Snowdon

Η έκθεση προβάλλει επίσης την εξελισσόμενη σχέση μεταξύ των royals και των φωτογράφων, η οποία φαίνεται πιο καθαρά μέσα από τον φακό του Antony Armstrong-Jones (μετέπειτα λόρδου Snowdon). Ο φωτογράφος μόδας και πορτρέτων έγινε εξαιρετικά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 για το σχετικά ανεπίσημο στιλ του, το οποίο τράβηξε το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας, ιδίως της πριγκίπισσας Margaret (την οποία παντρεύτηκε το 1960). Τα οικεία πορτραίτα του της πριγκίπισσας -που τραβήχτηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου τους- αντανακλούν το βάθος της σχέσης τους.

antony-armstrong-jones-1st-earl-of-snowdon-trh-prince-charles-and-princess-anne-1956-credit-photograph-antony-armstrong-jones.webp
Antony Armstrong-Jones, 1st Earl of Snowdon, TRH Prince Charles and Princess Anne, 1956 Credit: Photograph: Antony Armstrong-Jones

Η τελευταία αίθουσα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980 και μετά, παρουσιάζοντας πώς η φωτογραφία έγινε περισσότερο μια μορφή τέχνης και ο φωτογράφος τόσο διάσημος όσο και το θέμα του. Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά καλύτερα από την sparkly μεταξοτυπία του Andy Warhol με την Ελισάβετ Β' Reigning Queens (Royal Edition): Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου, 1985. Επίσης, παρουσιάζονται εικόνες των Rankin, David Bailey, Nick Knight και Annie Leibovitz, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια όλο και πιο παιχνιδιάρικη, ποικίλη προσέγγιση των φωτογραφιών των royals. 

royal-collection-trust-2024-exhibition-2507013b.webp
Andy Warhol, Reigning Queens (Royal Edition): Queen Elizabeth II of the United Kingdom, 1985 Credit: © 2024 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by DACS, London

Χειρόγραφες σημειώσεις των φωτογράφων και αλληλογραφία που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ρίχνουν περαιτέρω φως στις παρασκηνιακές διαδικασίες, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες ιστορίες πίσω από μερικά από τα πιο διάσημα βασιλικά πορτρέτα του περασμένου αιώνα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την ομορφιά και την υλικότητα αυτών των πρωτότυπων εκτυπώσεων, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά, και ελπίζουμε ότι θα απολαύσουν επίσης μια ματιά στα παρασκήνια της δημιουργικής διαδικασίας πίσω από μερικές από αυτές τις εμβληματικές βασιλικές εικόνες.», λέει ο επιμελητής Alessandro Nasini.

royal-collection-trust-2024-exhibition-2154096.webp
Antony Armstrong-Jones, 1st Earl of Snowdon, Proof with handwritten instructions, 1958 Credit: Photograph: Antony Armstrong-Jones

Από τον Νοέμβριο, η γκαλερί θα αντλήσει από το αρχείο της Βασιλικής Συλλογής (η οποία διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ιταλικών σχεδίων στον κόσμο) με την έκθεση Drawing the Italian Renaissance. 160 έργα από περισσότερους από 80 καλλιτέχνες - μεταξύ των οποίων ο Leonardo Da Vinci, ο Michelangelo, ο Raphael και ο Titian - έχουν επιμεληθεί για να δείξουν πώς το σχέδιο έγινε αναπόσπαστο μέρος της δημιουργικής διαδικασίας τον 15ο και 16ο αιώνα.


Royal Portraits: A Century of Photography (Ένας αιώνας φωτογραφίας) ανοίγει στην King's Gallery, στο παλάτι του Buckingham στις 7 Μαΐου- rct.uk