fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στη Λισαβόνα είναι γεμάτη χρώματα κι εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες
INTERIORS

Μια κατοικία στη Λισαβόνα είναι γεμάτη χρώματα κι εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες

Σχεδιασμένη από την Gracinha Viterbo


Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συχνά συνδέουν τα έργα τους με τον τόπο στον οποίο βρίσκονται, και αυτό το διαμέρισμα στη συνοικία Chiado της Λισαβόνας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η interior designer Gracinha Viterbo βρέθηκε στην περιοχή για την ανακαίνιση αυτού του σπιτιού, με την ιδιοκτήτριά του να την εμπιστεύεται με κλειστά μάτια! «Η τοποθεσία, ο πολιτισμός και η τοπική τέχνη θα αποτελούν πάντα μέρος της έμπνευσής μου, αλλά για μένα οι ανάγκες του πελάτη είναι πιο σημαντικές», δηλώνει η ίδια. «Πώς μπορώ να μη δημιουργήσω ένα σπίτι που θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν τον αυθεντικό τους εαυτό», αναρωτιέται. 

Για το συγκεκριμένο έργο, η ιδιοκτήτρια ήταν μια Βραζιλιάνα συλλέκτρια έργων τέχνης με σπίτια σε όλο τον κόσμο, η οποία επικοινώνησε με την Gracinha αφού επισκέφθηκε το κατάστημά της, Cabinet of Curiosities, και συνειδητοποίησε ότι ένιωθε πιο άνετα εκεί παρά στο διαμέρισμά της. Από κοινού, κατέληξαν στο ανανεωμένο design της κατοικίας.

Take a tour!
gracinha-viterbo-lisbon-apartment-dining-room-65aa56ea9101f.jpg


To ακίνητο ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, αλλά χρειαζόταν μια εξατομικευμένη εμφάνιση, την οποία η Gracinha επιτυχώς παρείχε, στολίζοντας κάθε επιφάνεια με εντυπωσιακές ταπετσαρίες, σχέδια και χρώματα. «Η λειτουργικότητα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά σε κάθε χώρο», λέει, «αλλά η δημιουργία μιας διάθεσης ή αισθητικής είναι αυτό που κάνει την καρδιά του πελάτη να χτυπάει δυνατά. Η ενέργεια είναι το παν».

Η «ψυχή» αυτού του σπιτιού βρίσκεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης του, αλλά, μακριά από την αίσθηση μιας αποστειρωμένης γκαλερί - είναι ένας φιλόξενος χώρος που είναι φτιαγμένος για διασκέδαση και χαλάρωση. Η Gracinha συνεργάστηκε με χαρά με τον επιμελητή Danniel Rangel για να συνδέσει τους εσωτερικούς χώρους με τα έργα που εκτίθενται.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια σύγχρονη ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Danniel. «Στους χώρους εντοπίζει κανείς την Pae White και τον Anish Kapoor, αλλά και εικόνες όπως η Carol Rama και ο Lucio Fontana που συνδυάζονται φανταστικά με κομμάτια του Jean Prouvé, της Charlotte Perriand και του Ron Arad. Δημιουργήθηκε η τέλεια ισορροπία για μια πλούσια και ιστορική πόλη, όπως η Λισαβόνα».

gracinha-viterbo-lisbon-apartment-snug-65aa578804ead.jpg


Η παραδοσιακή διαρρύθμιση του σπιτιού έχει το σαλόνι στο κέντρο κι έναν κυκλικό διάδρομο που συνδέει τους υπόλοιπους χώρους. Η Gracinha διατήρησε αυτή τη διάταξη, αλλά πρόσθεσε εντυπωσιακές διάτρητες συρόμενες πόρτες από το σαλόνι στην τραπεζαρία - ένας φόρος τιμής στην εμβληματική Villa Necchi του Μιλάνου. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις μεταλλικές λεπτομέρειες που απογειώνουν το όλο αποτέλεσμα και χαρίζουν την αίσθηση της πολυτέλειας. 

Στο μεταξύ, οι χρυσές προσθήκες στους τοίχους και τις επιφάνειες λειτουργούν σαν bonus στο όλο design, αναβαθμίζοντάς το και κάνοντάς το να αποπνέει έντονα τον μοντερνισμό, ο οποίος αποτέλεσε από την αρχή κύριο στοιχείο ως προς τη διαμόρφωση. Παράλληλα, πινελιές τέχνης σε παρεμφερείς τόνους ξεπροβάλλουν και δημιουργούν ένα artistic, τόσο elegant αποτέλεσμα. 

Ένα ultra cozy περιβάλλον, ιδανικό για μια ήρεμη καθημερινότητα στη Λισαβόνα κι ένα τρανό παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει την απαραίτητη πρακτικότητα με τις κομψές γραμμές που κλέβουν την παράσταση.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Francisco Nogueira, ELLE Decoration