fbpixel

Search icon
Search
Μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος μας μυεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
WELLNESS

Μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος μας μυεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

H ιεροτελεστία του βελονισμού που «αγγίζει» την εσωτερική αρμονία


«Η ευγένεια είναι χρήσιμη, η αρμονία είναι ανεκτίμητη», αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλοσόφου, Κομφούκιου. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ταυτίζεται διαχρονικά με μια natural και εναλλακτική μεν, ολιστική δε, προσέγγιση των θεραπειών για την αντιμετώπιση μυϊκών πόνων και ανθρώπινων ασθενειών, με πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση ισορροπίας και αρμονίας σε σωματικό, αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Πρόκειται για μια θεραπευτική μεθοδολογία της οποίας οι ρίζες ανάγονται περίπου στο 100 π.Χ. στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος). βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Γιατί να ακολουθήσει κάποιος τη συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική;

shutterstock-633725735.jpg

Η βασική φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθοδολογίας στηρίζεται στην δυνατότητα του σώματος να θεραπεύσει από μόνο του τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια αυτή γίνεται ώστε να προσεγγιστεί ο πόνος από την πηγή του, από την ρίζα του προβλήματος, δηλαδή, και όχι από τα κύρια συμπτώματά του. Χωρίς επεμβατικές μεθόδους, σύσταση φαρμάκων και χειρουργικά εργαλεία, καταφέρνει με έναν φυσικό τρόπο να εισχωρήσει την κάθε βελόνα, χωρίς να προκαλέσει πόνο ή να αφήσει πιθανά σημάδια πάνω στο σώμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η φυσική διέγερση της εισαγωγής βελόνας στα σημεία που την εφαρμόζουμε μπορεί να επηρεάσει την επεξεργασία του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τους μύες και να αυξήσει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος. Μια μετα-ανάλυση του 2018 που λειτούργησε ως αξιόπιστη πηγή της επίδρασης του βελονισμού στον χρόνιο πόνο διαπίστωσε ότι η πρακτική μπορεί να προσφέρει οφέλη ανακούφισης από τον πόνο, τα οποία είναι ευδιάκριτα σε σχέση με τα placebo.

Ποιες είναι οι σημαντικές παθήσεις που αντιμετωπίζει ο βελονισμός;

shutterstock-183856682.jpg

Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό του βελονισμού αποτελεί ότι μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά στις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές, με βασική προϋπόθεση την απόφαση του ειδικού γιατρού. Σωματικοί πόνοι, με κύριους τις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο και τους πόνους στις αρθρώσεις και στην σπονδυλική στήλη μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη επιτυχία. Όμως, δεν μένει μόνο σε αυτά τα σημεία. Παθήσεις του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, όπως και της καρδιάς μπορούν να θεραπευτούν. Σημαντικές ψυχοσωματικές, αλλά και δερματικές παθήσεις είναι εφικτό να καταπολεμηθούν. Το άγχος, η αϋπνία, εθισμοί όπως το τσιγάρο, αλλά και ακνεϊκά δέρματα φτάνουν σε εσωτερική οργάνωση και ισορροπία.

Ποια η κεντρική διαδικασία που ακολουθείται;

shutterstock-1992028643.jpg

Ένας βελονιστής θα εξετάσει ένα άτομο και θα αξιολογήσει την κατάστασή του, θα εισάγει μία ή περισσότερες λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες και θα προσφέρει συμβουλές. Οι ασθενείς συνήθως κάθονται ή ξαπλώνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο ειδικός θεραπευτής πρέπει να χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, μιας χρήσης. Κάποιες φορές, είναι πολύ πιθανό και όχι κάτι το επικίνδυνο, οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας να αισθανθούν ένα πολύ σύντομο τσούξιμο ή μυρμήγκιασμα κατά την εισαγωγή της βελόνας. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανίσουν έναν μικρό πόνο στη βάση της βελόνας. Συνήθως, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 20-60 λεπτά, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία. Σε ορισμένες πρακτικές, ο βελονιστής μερικές φορές θερμαίνει τις βελόνες μετά την εισαγωγή. Ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστεί ένα άτομο εξαρτάται από την ατομική του περίπτωση. Κάποιος με χρόνια πάθηση μπορεί να χρειαστεί μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα για αρκετούς μήνες. Ένα πιο σοβαρό ζήτημα υγείας συνήθως βελτιώνεται μετά από 8-12 συνεδρίες.