fbpixel

Search icon
Search
Mία breathtaking κατοικία στην Ισπανία που κατακλύζεται από μεσογειακό αέρα σε κάθε γωνιά
INTERIORS

Mία breathtaking κατοικία στην Ισπανία που κατακλύζεται από μεσογειακό αέρα σε κάθε γωνιά

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια των Balzar Arquitectos


Το Olivos House συνδυάζει απόλυτα το σύγχρονο πρόσωπο της αρχιτεκτονικής με τον φυσικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η ιστορία των ιδιοκτητών του είναι ιδιαίτερη και έχει ισχυρή σύνδεση με την πόλη. Η Quesa είναι μια περιοχή στο εσωτερικό της Βαλένθια, ένα μικρό μεσογειακό χωριό με αραβικές ρίζες. Οι ίδιοι - με καταγωγή από τη Βαρκελώνη - είχαν περάσει αρκετά καλοκαίρια στην περιοχή κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Όταν επισκέφθηκαν ξανά την πόλη, επανασυνδέθηκαν με τους ανθρώπους και το περιβάλλον κι έτσι ξεκινά η ιστορία του Olivos House...

casa-en-los-olivos-balzar-arquitectos-23.jpg

Το οικόπεδο βρίσκεται στις παρυφές της αστικής περιοχής της πόλης και λειτουργεί ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ της δομημένης και της αγροτικής πλευράς. Πρόκειται για το τελευταίο αστικό χωράφι ελιών στα περίχωρα του δήμου, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθεί ένα καινοτόμο project.

Το μονώροφο σπίτι είναι πλήρως ενσωματωμένο με το περιβάλλον μέσω διαφόρων αρχιτεκτονικών πόρων, όπως οι τρεις αυλές που βλέπουν στον ουρανό και τα ελαιόδεντρα που παρέχουν ιδιωτικότητα. Επιπλέον, μια μεγάλη βεράντα - χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουλτούρας και των θερμών κλιμάτων - προστατεύει από τη ζέστη της δύσης και λειτουργεί ως μετάβαση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Τέλος, διαθέτει μια μεγάλη επιμήκης πλατφόρμα με πισίνα που εκτείνεται στον ελαιώνα κι έχει καταπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Καθώς και μεγάλα παράθυρα που συνδέουν τον κήπο και τις αυλές με όλους τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

casa-en-los-olivos-balzar-arquitectos-2.jpg

Το έργο ξεχωρίζει για τη σύνδεσή του μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι συνδέονται οπτικά με τον εντυπωσιακό ελαιώνα, τόσο χαρακτηριστικό της περιοχής. Έτσι, δημιουργούνται μαγικές εικόνες, συνδέσεις, καθώς και φώτα και σκιές, με τον ελαιώνα να είναι πάντα ο πρωταγωνιστής του σπιτιού.

Αυτή η σύνδεση είναι διαφορετική σε κάθε δωμάτιο. Ο χώρος ημέρας και η πρόσβαση συνδέονται άμεσα με τη βεράντα και την πλατφόρμα μέσω ενός μεγάλου μηχανοκίνητου γυαλιού. Το master bedroom, με τα αντίστοιχα υπηρεσιακά μπάνια, συνδέεται με τον εξωτερικό χώρο μέσω δύο ακόμη ιδιωτικών αυλών.

casa-en-los-olivos-balzar-arquitectos-12.jpg

Το νερό έχει έντονη παρουσία στο σπίτι. Η εξωτερική πισίνα είναι ημικυκλική στο ένα άκρο της και ημι-καλύπτεται από έναν θόλο. Εισέρχεται από τη βεράντα και εκτείνεται μέσα από το χωράφι με τις ελιές, που αποτελεί τον κήπο του σπιτιού. Το σπα με εσωτερική πισίνα, ντους στα μπάνια δίπλα σε μεγάλα παράθυρα και εξωτερικά ντους, κάνει το σπίτι να παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Και οι δύο πισίνες διαθέτουν σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας που επιτρέπει το μπάνιο σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

casa-en-los-olivos-balzar-arquitectos-6.jpg

Ένα πολύ μοναδικό στοιχείο του έργου είναι τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές. Στο δάπεδο και την πρόσοψη κυριαρχούν οι αποχρώσεις της τερακότας, επιδιώκοντας να εναρμονιστούν με το περιβάλλον. Τα εξωτικά μάρμαρα, όπως ο ιρανικός τραβερτίνης, ο ορείχαλκος και η λαδί ξυλουργική κατασκευή έρχονται σε αντίθεση και γεμίζουν το χώρο με μια μοναδική ατμόσφαιρα που βρίσκεται σε αρμονία με τον τόπο.

casa-en-los-olivos-balzar-arquitectos-20.jpg

Το σπίτι κατασκευάστηκε με το δομικό σύστημα Steel Frame. Ένα καινοτόμο σύστημα εμπνευσμένο από αυτό της κατασκευής που χρησιμοποιείται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες "Balloon Frame", το οποίο επιτρέπει την ταχύτερη και καθαρότερη κατασκευή. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ένα γαλβανισμένο χαλύβδινο προφίλ, το οποίο λειτουργεί ως φέρουσα δομή του σπιτιού και αποτελεί επίσης την πρόσοψη και τα εσωτερικά χωρίσματα. Επιπλέον, για τη διάσωση του μεγάλου φωτισμού που υπάρχει στον ημερήσιο χώρο, ο οποίος έχει μήκος 18 μέτρα, έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο μεταλλικό ζευκτόν.

Φωτογραφίες: David Zarzoso