Η Μαριλού Παντάκη-aka Madame Ginger. Σεφ και food blogger. Ένα από τα παιδιά που ζυμώθηκαν στις κουζίνες της Le Monde πλάι στον Χριστόφορο Πέσκια. Έφερε το brunch στην Ελλάδα μέσα από την κουζίνα του Mama Roux και σέρβιρε αυθεντικό αμερικάνικο brunch από την κουζίνα του New York Sandwiches για περίπου 3 χρόνια. Μαγειρεύει και το απολαμβάνει. Και πολύ της πάει. Ταξιδεύει και ζει γι' αυτό το πάρε-δώσε με κουζίνες και κουλτούρες του κόσμου. Στο online magazine μαγειρικής της, το Madame Ginger, γράφει και μοιράζεται μυστικά για την κουζίνα και την επιστήμη γύρω από τα υλικά. Παίρνει συνεντεύξεις, στήνει συνταγές αλμυρές και γλυκές, γυρίζει και μυρίζει, προτείνει μέρη που μπορείς να φας... Like A Local. Παράλληλα είναι kai youtuber. Έχει το γρέζι της και μαζί μια δυνατή ομάδα που στήνουν όλα αυτά τα ωραία project.
Behind the ScenesCredits, Ιφιγένεια Φιλοπούλου
Πίσω από το “Madame Ginger” υπάρχουν 2 ιστορίες. Όταν αποφάσισε, πως ήρθε η στιγμή για να φτιάξει το blog της, έπρεπε να βρεθεί ένα όνομα. Ε, λοιπόν ήθελε να είναι οπωσδήποτε nickname οπότε συνδύασε το Madame και ένα από τα αγαπημένα της υλικά -για προφανείς λόγους δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πιο αγαπημένο της, το αυγό, γιατί τότε θα ήταν Madame Egg, όπως μου εξηγεί γελώντας. Στη συνέχεια ανακάλυψε, ότι η Madame Ginger ήταν μία από τις πιο διάσημες ιδιοκτήτριες οίκου ανοχής στο Idaho και μάλιστα ο οίκος της είναι πλέον μουσείο. Το βρήκε αστείο και sexy οπότε το κράτησε.
Όταν ανοίγεις διάλογο μαζί της καταλαβαίνεις, ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Ζούμε βέβαια σε μια εποχή που η αγορά και οι τάσεις ανεβάζουν στο podium ανθρώπους με δυνατό “brand name” και μια εικόνα αρεστή. Εκείνη αποφάσισε, πως το να τσαλακώνεται μάλλον της πάει καλύτερα.«Έχω αποφασίσει, ότι δεν θα παστώνομαι στο make up, δεν θα κρύβω την κοιλιά που έχω αποκτήσει τρώγοντας καταπληκτικά και κυρίως δεν θα κρύψω την προσωπικότητα μου, όποια και να είναι αυτή. Προφανώς θα είμαι πάντα περιποιημένη αλλά μέχρι εκεί", μου εξηγεί. Τώρα απλά καταλαβαίνει ότι αυτή η επιφάνεια δεν της ταιριάζει, οπότε σε σχόλια αυτού του τύπου χαμογελάει και πάει παρακάτω. Μαζί κάναμε μια απολαυστική, μεγάλη κουβέντα για φαγητό, τάσεις, στέκια, ταξίδια και άλλα πολλά.. Αλλά ας αφήσουμε την ίδια να μας τα πει καλύτερα.
Αλήθεια, Μαριλού, ποια είναι η οικογένεια του Madame Ginger; Ποιος στόχος σας φέρνει μαζί; Είναι χόμπι, δουλειά, όλα μαζί;
Είμαστε μια μικρή και πολύ αγαπημένη οικογένεια. Μπορεί να δουλεύουμε μαζί αλλά κυρίως περνάμε καλά, κάνουμε αυτό που γουστάρουμε, βγαίνουμε, πίνουμε, τρώμε (πολύ) γελάμε, συζητάμε τα προσωπικά μας και δενόμαστε μέρα με τη μέρα. Ο πυρήνας της αποτελείται από εμένα και τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη (φωτογράφος & Filmmaker), με τον οποίο ουσιαστικά χτίσαμε το MG και το φτάσαμε εδώ που είναι σήμερα. Η Άννα μας βρίσκεται πίσω από τις παραγωγές, μαγειρεύει, κάνει food styling, γράφει και γενικώς είναι το super girl της παρέας. Ο Ανδρέας είναι το πιτσιρίκι μας, βρίσκεται από από τις κάμερες στα video μας και πολλές φορές φωτογραφίζει. Γυρίζουμε μαζί τα vlogs και περνάμε φανταστικά. Επιπλέον,πριν από τρεις μήνες η οικογένεια μας ανανεώθηκε, μεγάλωσε και κυρίως έλαμψε με την είσοδο της Lady Papaya (κατά κόσμον Νίκη Χάγια) η οποία έφτιαξε το site της ladypapaya.com, -αδερφάκι του Madame Ginger- και μοιράζεται τα μυστικά της για την yoga, τη χορτοφαγική διατροφή, τα beauty tips που εφαρμόζει καθημερινά αλλά και τις σκέψεις της. Δουλεύουμε όλοι μαζί στο στούντιο μας στην Κυψέλη και στόχος μας είναι να περνάμε καλά και να μοιραζόμαστε με όσους μας διαβάζουν πράγματα που μας αρέσουν και αγαπάμε.
Σε ποιο project έχεις "αδυναμία" απ' αυτά που καταπιάνεσαι; Τι σου πάει τελικά περισσότερο;
Τον τελευταίο μήνα, ξεκίνησα με τον φίλο μου Βασίλη Καμπούρη τα Challenges stories στο Instagram και έχω πάθει εμμονή. Ξεκίνησε από πλάκα, άρεσε πολύ στον κόσμο και πλέον είναι σταθερά κάθε Παρασκευή στις 22:00. Βρίσκω τα πιο περίεργα, καυτέρα, αηδιαστικά σνακ/τρόφιμα, του τα δίνω να τα δοκιμάσει και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό τόσο για εμάς όσο και για όσους μας βλέπουν. Ο κόσμος τον λατρεύει επειδή είναι αυθεντικός, φατσάρα και τρομερά αστείος. Σκεφτόμαστε να το εξελίξουμε με guests, live στο Instagram και backstage videos στο YouTube. Επίσης, τρελαίνομαι με τα vlogs που κάνω για το κανάλι μου στο YouTube, να ανακαλύπτω περιοχές και τα μαγαζιά τους, νησιά, χώρες ολόκληρες. Μου αρέσει, όταν είμαι μόνη μου αλλά περνάω καταπληκτικά και όταν έχω παρέα, όπως στα τελευταία επεισόδια που είμαι με την Lady Papaya και την Άννα από το MG. Ρίχνουμε τόσο γέλιο, περνάμε υπέροχα και νομίζω αυτό φαίνεται και γι' αυτό αρέσουν και στον κόσμο.
Αυτή την περίοδο που ρίχνεις όλη σου την ενέργεια;
I’m all over the place! Χτίζω σιγά-σιγά το κανάλι μου στο YouTube με βίντεο συνταγών αλλά και vlogs. Σύντομα θα κάνουμε ένα μικρό redesign στο madameginger.com και θα αναβαθμίσουμε το περιεχόμενό του, αφού πλέον θα έχουμε αρθρογραφία και συμβουλές για το σπίτι, την καθαριότητα και την διακόσμηση. Προσπαθώ να ξεκινήσω και να οργανώσω έναν κύκλο σεμιναρίων για αρχάριους και αρχάριες που χρειάζονται μια καθοδήγηση για το πώς να ξεκινήσουν το μαγείρεμα και με την άνοιξη ξεκινάει, που για μένα είναι πάντα η εποχή της περιπλάνησης, οργανώνω και τις επισκέψεις μου στα νησιά και στα γαστρονομικά φεστιβάλ που θα γίνουν φέτος. Γενικώς είναι μία περίοδος που είμαι αφοσιωμένη 100% στο Madame Ginger (λες γι’ αυτό να είμαι single;).
Ποιο είναι το πιο hot food trend αυτή τη στιγμή στο γραστρονομικό box office; Τι παρατηρείς;
Η επιστροφή στο απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα και σου ξυπνά αναμνήσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα παραδοσιακές συνταγές, αφού η δημιουργικότητα χωράει παντού. Ο κόσμος όμως έχει βαρεθεί να τρώει φαγητά που δεν καταλαβαίνει.
Και τελικά, πώς γνωρίζεις γευστικά μια χώρα στην οποία πας για πρώτη φορά; Τι σου «δίδαξε» το eat like local;
Να είσαι ανοιχτός σε όλα. Στο να δοκιμάσεις πράγματα που δεν αναγνωρίζεις, στο να γνωρίσεις κάποιον ντόπιο και να σε πάει εκείνος στο αγαπημένο του μαγαζί ή ακόμα και σπίτι του για να σου μαγειρέψει. Σίγουρα θα πρέπει να είσαι λίγο διαβασμένος πριν πας, κυρίως για τα φαγητά που τρώνε σε αυτήν τη χώρα και όχι τόσο για τα εστιατόρια. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι ποτέ το trip advisor σε ότι αφορά το φαγητό και προτιμώ πάντα να ρωτάω τους ντόπιους πού τρώνε οι ίδιοι. Θα έχω κλείσει από πριν κάτι, μόνο αν θέλω να δοκιμάσω κάποιο “καλό” εστιατόριο που έχει μεγάλη λίστα αναμονής, αλλά γενικώς δρω αυθόρμητα.
Υπάρχει κάτι παράδοξο που σου έχει συμβεί μέχρι στιγμής, είτε μέσα σε μια κουζίνα, είτε σε ένα ταξίδι;
Ήμουν για 20 μέρες στην Βιρμανία και έτρωγα σχεδόν τα πάντα. Το επίπεδο υγιεινής φυσικά ήταν κάτω από το μηδέν, αλλά το είχα πάρει απόφαση και δεν με ένοιαζε. Σκέψου μια φορά ήπια έναν χυμό από το ίδιο ποτήρι που ήπιαν πριν από εμένα καμιά δεκαριά ντόπιοι και ο χυμός σερβιριζόταν από ένα μπολ με τεράστιο κομμάτι πάγο να τον δροσίζει, το οποίο σήκωσε ο πωλητής κυριολεκτικά από τον δρόμο. Σε πληροφορώ δεν έπαθα απολύτως τίποτα σε όλο το ταξίδι. Την τελευταία βραδιά όμως που φάγαμε από μία αμερικάνικη αλυσίδα burger, με ανοιχτή πεντακάθαρη κουζίνα, έπαθα δηλητηρίαση με αποτέλεσμα να περάσω 15 ώρες πτήσης στην τουαλέτα και αφού φτάσαμε ήμουν άρρωστη για 4 μέρες. Ακόμα κι αυτό όμως θα το έκανα ξανά, δεν μετανιώνω για τίποτα. Αν δεν είχε γίνει, τι ιστορία θα σας έλεγα τώρα;
Σε ποια κουζίνα θα ήθελες πολύ να μπεις και να τα «αλλάξεις» όλα (με την καλή έννοια). Ή τέλος πάντων να δώσεις τη ματιά σου;
Σε όλα αυτά τα εστιατόρια -κυρίως στα νησιά- που έχουν τα πάντα στον κατάλογο τους, από κρέας και πίτσα, μέχρι θαλασσινά, μακαρονάδες και μαγειρευτά.
Πού θα σε βρω να τρως στην Αθήνα; Έχεις στέκια;
Είναι τεράστια η λίστα με τα στέκια μου, οπότε θα σου πω τα top αγαπημένα μου: “ΑΝΕΤΟΝ” στην Πεύκη για comfort, δημιουργική ελληνική κουζίνα σε υπέροχο περιβάλλον. Λατρεύω το φαγητό του “NOLAN” αλλά και το spot του. Κάθομαι πάντα έξω, χειμώνα καλοκαίρι, χαζεύω την περατζάδα και απολαμβάνω φαγητό και κρασί σε αργούς ρυθμούς. Όσο δουλεύω στο Madame Ginger Food Studio θα πεταχτώ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου και θα φάω τέλεια μαγειρευτά στις “Νοστιμιές της Μαίρης” ή θα περπατήσω μέχρι την Φωκίονος και θα πιω καφέ στο “Select”, τον “Φοίβο” ή το “Τσίμπι Τσίμπι”. Για φαλάφελ θα πάω Λιοσίων 1 στην Πλατεία Βάθης στο “Falafel Abo Melad”, για λαχματζούν στο “Feyrouz” στο κέντρο, ενώ προσκυνώ τα burger του “Juicy Gril” είναι με διαφορά τα καλύτερα στην πόλη.
Σε ποιο guilty pleasure λες δύσκολα όχι;
Δεν ξέρω καν από που να αρχίσω. Λατρεύω τη σοκολάτα, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ζυμαρικά για περισσότερο από δύο μέρες, όταν με πιάνουν λιγούρες τρώω Mac Donalds, στο camping φτιάχνω εκπληκτικές μακαρονάδες με κονσέρβα luncheon meat αλλά το αγαπημένο μου είναι να λιώνω σε μία μεγάλη κούπα ένα πακέτο (ναι ολόκληρο, don’t judge me) μπισκότα μιράντα μαζί με γάλα και να το τρώω βλέποντας σειρές.
Που μη φάω φαγητό;
Στα εστιατόρια που λέγαμε πριν με τους τεράστιους καταλόγους και στις low cost πτήσεις με τα άθλια σάντουιτς που πληρώνεις χρυσά.
Δώσε μου μερικά top "κρυμμένα" μέρη για foodies στην Ελλάδα που ανακάλυψες τελευταία και θα επέστρεφες;
Πιστεύω ότι πλέον δεν υπάρχουν “κρυμμένα μυστικά”, αφού όλοι ανεβάζουμε στο FB και στο Instagram ό,τι καλό ανακαλύπτουμε. Τα αγαπημένα μου μέρη είναι ο εκπληκτικός Ντουνιάς στα Χανιά, το Βουρβουλάδικο στη Ηράκλειο Κρήτης, το Select στα Ιωάννινα, η Μούργα και η Παλαιά Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το Barbarossa στην Αστυπάλαια, το καφενείο “Στον Πύργο” στην Αμοργό, η “Τασία” στην Αλόννησο, ο “φούρνος του Βελώνη” και η “Αξιώτισσα” στη Νάξο, το καφενείο “Παλιά Αγορά” στην Πάρο, το “Ελληνικό Καφενείο” στη Σύρο, η “Σελήνη” στη Σαντορίνη και ο “Καπετάν Νικόλας” στα Κουφονήσια.
Τέλος, θα μας προτείνεις μια value for money, “comfort” συνταγή που έχεις αγαπήσει τελευταία;
Σε αλμυρό είναι μία μακαρονάδα που φτιάχνω με απάκι, μανιτάρια και κεφαλοτύρι ενώ σε γλυκό είναι το επικό carrot cake που έχουμε στο blog.