fbpixel

Search icon
Search
Μετατρέψτε το περπάτημα σε cardio workout για να κάψετε το περιττό λίπος
WELLNESS

Μετατρέψτε το περπάτημα σε cardio workout για να κάψετε το περιττό λίπος

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος


Μια άσκηση την οποία την συνιστούν οι περισσότεροι γιατροί είναι το περπάτημα, το οποίο μπορεί να φαίνεται ως κάτι απλό, καθώς δεν περιλαμβάνει σετ από επαναλήψεις, αλλά προϋποθέτει ορισμένους «κανόνες», προκειμένου να εκτελεσθεί σωστά και να έχετε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Γενικά, είναι μια εύκολη λύση για όσους δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να αφιερώσουν στο γυμναστήριο και το κυριότερο είναι πως δεν απαιτεί εξοπλισμό, αρκεί να φορέσετε τα καλά αθλητικά παπούτσια και να βγείτε έξω. Τα θετικά οφέλη που μας προσφέρει στην υγεία του οργανισμού μας και την ευεξία είναι σημαντικά για να ξεκινήσουμε μια υγιή ρουτίνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού Robert Graham «το περπάτημα βελτιώνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της γενικής φυσικής κατάστασης, της καρδιακής υγείας, της κατάθλιψης και της κόπωσης. Βελτιώνει επίσης τη διάθεση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και πολλές ακόμα χρόνιες ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το κυκλοφοριακό σύστημα και τη στάση του σώματος». 

Μετατρέψτε το σε συνήθεια

Ένα ιδανικό πρόγραμμα θα ήταν να το εντάξετε για αρχή 3 φορές την εβδομάδα στην καθημερινότητά σας για τουλάχιστον 20 λεπτά και έπειτα να αρχίσετε να αυξάνετε τον χρόνο και τις μέρες για πιο εντυπωσιακές αλλαγές. Είναι βασικό να θέσετε ένα κίνητρο, όπως σε κάθε άσκηση, για να μην αποσυντονιστείτε από την προσπάθειά σας είτε αφορά την ένταση στο ρυθμό σας είτε τα χιλιόμετρα.

Προσθέστε αεροβικές ασκήσεις 

Oι αερόβιες ασκήσεις έχουν πολύ συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος αφορά την ενδυνάμωση του καρδιοπνευμονικού συστήματος και συνδέονται αλληλένδετα με το οξυγόνο που παράγεται από τον οργανισμό και πως πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Το cardio, λοιπόν, το αντιλαμβανόμαστε από εκεί. Όσα προγράμματα προκαλούν έντονο καρδιακό παλμό και αυξάνουν τους ρυθμούς της αναπνοής μας ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Επομένως, το περπάτημα για να μετατραπεί σε μια τέτοια μορφής άσκηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς τους δύο παραμέτρους.

shutterstock-1801753909.jpg

Συγκεκριμένα, οφείλετε να ανεβάσετε τους ρυθμούς του περπατήματός σας, δηλαδή ξεκινήστε να βαδίζετε σιγά σιγά όλο και πιο γρήγορα, χωρίς όμως να τρέξετε, με σταθερό ρυθμό, ώστε να φτάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να αρθρώσετε περισσότερες από 3 λέξεις μεταξύ των αναπνοών σας, πόσο μάλλον να τραγουδήσετε. Τότε θα καταλάβετε πως γυμνάζεστε. Ο χαλαρός βηματισμός έχει αποδειχτεί πως ρίχνει την αρτηριακή πίεση, όμως η ταχύτητα είναι απαραίτητη για κάψιμο λίπους. Επίσης, για να είστε σίγουροι πως πηγαίνετε με ένα σταθερό και γοργό ρυθμό, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μόνιτορ καταγραφής των παλμών της καρδιάς.

Extra tips

Για να αντιληφθείτε περισσότερο τον τρόπο της σωστής άσκησης επιλέξτε να πραγματοποιείται το περπάτημά σας σε ανηφορικούς δρόμους ή να αφιερώσετε παραπάνω χρόνο για να διαγράψετε μεγαλύτερης απόστασης χιλιόμετρα. Είναι δύο ιδέες για να αυξήσετε αυτόματα τους παλμούς και να καταλήξετε να κάψετε το περιττό λίπος. Μια ακόμη ιδέα που βοηθάει ορισμένους ανθρώπους είναι να ξεκινήσουν αρχικά με ένα πεντάλεπτο τρέξιμο, το οποίο θα ρίξει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, τα λιπίδια και έπειτα να συνεχίσετε με το βάδισμα, αφού θα είστε πλέον στην κατάλληλη φόρμα.

shutterstock-793749304.jpg

Φυσικά, σημαντικό ρόλο για να δούμε τις επιθυμητές αλλαγές είναι, όπως και σε κάθε άσκηση, να έχετε την σωστή στάση του σώματος. Όσοι ώρα περπατάτε θα πρέπει να έχετε μαζεμένη την κοιλιά προς τα πίσω και να σφίγγετε για να κινητοποιηθεί όλο το μυϊκό σύστημα του κορμού. Τα χέρια σας να βρίσκονται ελεύθερα και παράλληλα να κάνετε ελαφριές κινήσεις προς τα αριστερά και δεξιά για να ενεργοποιηθούν και οι μύες της μέσης. Διατηρώντας καθ΄ όλη την διάρκεια με αυτόν τον τρόπο το σωματότυπό σας και σε συνδυασμό με τις παραπάνω συμβουλές για την ιδανική βελτίωση του βαδίσματος σε ένα έντονο πρόγραμμα workout, θα γυμνάσετε όλα τα μυϊκά μέρη και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, είναι ευεργετικό για όλο το σώμα, τα οστά, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και την κυκλοφορία του αίματος.