fbpixel

Search icon
Search
Martina Mondadori: Η founder του Cabana Magazine μας προτείνει το πιο elegant εορταστικό art de la table
MAGAZINE

Martina Mondadori: Η founder του Cabana Magazine μας προτείνει το πιο elegant εορταστικό art de la table

Εμπνευστείτε από τις κομψές προτάσεις της tastemaker


Ένα ιδιαίτερο “Holiday Trunk Show” στην Αθήνα στάθηκε αφορμή για τη συνέντευξή μας. Στον χώρο του Tatoi Club, η Martina Mondadori του Cabana Magazine έστησε με τον μοναδικό τρόπο της art de la table ιδέες, παρουσιάζοντας τη συλλογή homeware “Casa Cabana”. Τα τελευταία χρόνια, η ίδια, ιδρύτρια της βίβλου για εσωτερικούς χώρους, έχει καταφέρει κι έχει αναδείξει το συλλεκτικό περιοδικό σ’ έναν υπέροχο έντυπο κόσμο, γεμάτο με θησαυρούς που προέρχονται από τεχνίτες απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς στον χώρο της μόδας, του design και του lifestyle, που πλέον έχει αφήσει το δικό του, απόλυτα αναγνωρίσιμο, αποτύπωμα. 

Η μαξιμαλιστική προσέγγιση της Mondadori στον σχεδιασμό είναι μεταδοτική, σπάει τους κανόνες και έχει για βάση της αγαπημένες προσωπικές αναμνήσεις: «Νομίζω πως το design πάντα με προσέλκυε υποσυνείδητα, όντας εκτεθειμένη από μικρή ηλικία σ’ ένα σπίτι, όπως αυτό στο οποίο μεγάλωσα, διακοσμημένο από τον Renzo Mongiardino (σ.σ. ιταλός αρχιτέκτονας και interior designer, ο οποίος δημιούργησε σπίτια για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη Lee Radziwill, τον Valentino Garavani, τον Gianni Versace). Ως φυσικό επακόλουθο, δε θα μπορούσα να μην αναπτύξω αγάπη ή ενθουσιασμό για διαφορετικά γούστα ή στιλ. Δεδομένου και του παρελθόντος του πατέρα μου (σ.σ. η οικογένειά της είχε την εκδοτική εταιρία Mondadori στην Ιταλία), η μετάβαση στον κόσμο της έκδοσης και του εντύπου ήταν κάτι σχεδόν αναπόφευκτο. Το Cabana αισθάνομαι πως ήταν το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα διαδρομής μου, καθώς η ζωή μού έχει δώσει όσα με παθιάζουν και μια επιθυμία να γιορτάζω και να ρίχνω φως σε όσα πιστεύω πως έχουν αξία, αλλά συχνά παραβλέπονται».

portrait-2022-09-20-cabana-shooting-martina-0002.jpg
Martina Mondadori

Εμπνευσμένη από τις σελίδες του περιοδικού της, λοιπόν, η αεικίνητη Martina προχώρησε στη δημιουργία της συλλογής “Casa Cabana”, όπου κάθε προϊόν σχεδιάζεται in-house και πολύ προσεκτικά στο χέρι από τεχνίτες απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για dinnerware κομμάτια και τραπεζομάντιλα, επιλεγμένα έπιπλα, design αντικείμενα, καθώς και μια σειρά από μοναδικά vintage αποκτήματα, που η ίδια συλλέγει από flea markets και αντικερί στα ταξίδια της. H Mondadori μεγάλωσε στο Μιλάνο μέσα σε μια οικογένεια με υψηλή αισθητική, που φυσικά της τη μετέδωσε. Αφού έζησε για ένα διάστημα στο Λονδίνο, επέλεξε να επιστρέψει και πάλι στο σπίτι της, στον χώρο όπου αποκαλύπτει ποια πραγματικά είναι - όπως συμβαίνει και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, αλλά και τις συλλογές της, όπου εκφράζεται ελεύθερα.

Είναι ένας άνθρωπος με διαχρονικό στιλ, που δε φοβάται να τολμάει. Η αισθητική της ορίζεται από διάφορα χρώματα, υφές και περιόδους, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα απόλυτα αυθεντικό.

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας για το design και το art de la table; 

Ο πατέρας μου ήταν συλλέκτης διαφόρων αντικειμένων, κι έτσι από μικρή ηλικία περιτριγυριζόμουν από πράγματα που προκαλούν έμπνευση. Επίσης, ως οικογένεια γιορτάζαμε γύρω από όμορφα στρωμένα τραπέζια. Η μητέρα μου και οι γιαγιάδες μου είχαν ένα έμφυτο στιλ, που μου αρέσει να πιστεύω πως έχω κληρονομήσει ως έναν βαθμό!

Ποιο ήταν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του περιοδικού Cabana; 

Νομίζω πως η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει μια πραγματική κοινότητα από λάτρεις του design και η επιθυμία να καλλιεργήσω αυτό το συναίσθημα: ότι είμαστε μέλη μιας «φυλής», που ανταποκρινόμαστε στα πράγματα με παρόμοιο τρόπο, μοιραζόμενοι τα ίδια ενδιαφέροντα και οράματα. Η «φαγούρα» ξεκίνησε σίγουρα την περίοδο της διαμονής μου στο Λονδίνο. Μου έλειπε το σπίτι μου και η νοσταλγία για την Ιταλία με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο εκτιμούσα το design, τα διαφορετικά στιλ και πόσο σημαντικό ρόλο είχαν όλα αυτά στη ζωή μου.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από μια σειρά moodboards. Πώς εξελίχτηκε σε περιοδικό; 

Άρχισε πράγματι ως μια συλλογή εικόνων, αλλά έγινε περιοδικό, αν και, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπήρξε ποτέ ένα σαφές σχέδιο. Απλώς έγινε φυσικά η μετάβαση στην έντυπη έκδοση! Κι αυτό μας οδήγησε σ’ ένα διαφορετικό ταξίδι και το Cabana αναπτύχθηκε και εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το περιοδικό σας; 

Αυθεντικό και πηγή έμπνευσης.

Γιατί πιστεύετε πως το Cabana Magazine έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία; 

Προσφέρει μια αίσθηση οικειότητας. Είτε έρχεσαι σε μας μέσα από τις σελίδες του, είτε έχεις την εμπειρία ενός αντικειμένου από τα homeware είδη μας σε τραπέζι, νιώθεις πως είσαι στο «σπίτι» σου, πως συμμετέχεις. Οι άνθρωποι προσελκύονται από τον κόσμο μας και από τον τρόπο ζωής που ενσωματώνουμε. Είναι σαν οικογένεια.

Εκτός από το περιοδικό, έχετε δημιουργήσει τη συλλογή “Casa Cabana” με homeware και dinnerware είδη. Πώς μετουσιώθηκε η ιδέα σε πράξη; 

Ήταν πολύ φυσικό επακόλουθο, καθώς οι συλλογές μας είναι καθαρά μια υλοποίηση όλων όσων επιλέγουμε ν’ αναδείξουμε στο περιοδικό. Τα προϊόντα μας είναι αποτέλεσμα συνομιλιών με καλλιτέχνες και δημιουργούς. Όλα ξεκινούν με έναν διάλογο, μια σχέση, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε κάτι απτό. Το να μπορείς να εργάζεσαι και να αλληλοεπιδράς με ανθρώπους στην κορυφή των τομέων τους είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

Τι σημαίνει για εσάς το design; 

Το design είναι κάτι προσωπικό και ενστικτώδες. Το καλό design θα έπρεπε να είναι μέρος της κάθε μέρας μας, να μη θεωρείται δεδομένο και σίγουρα να εκτιμάται.

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας interior στιλ; 

Σαν μπαλώματα σε ύφασμα. Το σπίτι μου ρίχνει φως στο ποια είμαι, σε όσα μου κινούν την περιέργεια και σε αυτά που με ευχαριστούν. Συνεχώς εξελίσσεται, στρώση στρώση. Χρειάζεται χρόνος για να προκύψει και να τελειοποιηθεί, κι αυτό είναι που μου αρέσει.

bea-bongiasca-jpg-7.jpg

Και την αισθητική σας;

Η προσωπική μου αισθητική αγγίζει τον μαξιμαλισμό. Δεν είμαι καλή στο να ακολουθώ κανόνες, είμαι σίγουρα εκλεκτική στα γούστα μου.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα στιλ, υφών και χρωμάτων, τα οποία εσείς προσωπικά θεωρήσατε απροσδόκητη έκπληξη, δουλεύοντας μαζί τους;

Κάθε υλικό έχει μια ιστορία, επομένως συνεχώς βρίσκω διασκεδαστικό το πώς ανακυκλώνοντας ένα αντικείμενο, τοποθετώντας το σε διαφορετικό περιβάλλον, μπορεί να μεταμορφωθεί εντελώς. Λατρεύω τα υφάσματα, τα διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Πάντα εκπλήσσομαι με το πώς ένα κομμάτι μπορεί να μην ταιριάζει σ’ ένα σκηνικό, αλλά σ’ ένα άλλο να είναι αμέσως τέλειο.

Τι σημαίνουν για εσάς οι όροι “the art of entertaining” (η τέχνη της ψυχαγωγίας) και “the art de la table”; 

Αγαπώ να ψυχαγωγώ και πιστεύω πως αυτό θέλει τέχνη. Αν παθιάζεσαι με τον τρόπο που παρουσιάζεις τα πράγματα, την προέλευσή τους, τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία τους, τότε το να τα συνδυάζεις σ’ ένα όμορφα παρουσιασμένο τραπέζι είναι χαρά.

Ποια είναι τα do’s and don’ts του οικοδεσπότη για ένα dinner party; 

Να είστε χαλαροί και οι καλεσμένοι σας θα νιώσουν το ίδιο. To σωστό mix καλεσμένων αποτελεί το κλειδί. Φροντίστε να καλέσετε ένα εκλεκτικό κοινό και ο διάλογος θα κυλάει ομαλά. Μη μένετε στις επισημότητες. Να είστε αυθόρμητοι και να απολαμβάνετε τη στιγμή.

Τα μικρά μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά σ' ένα κάλεσμα στο σπίτι; 

Ακούγεται βαρετό, αλλά η οργάνωση είναι το κλειδί. H σωστή διάθεση, τα ποτά, τα καναπεδάκια - όλα αυτά συνθέτουν μια ατμόσφαιρα και δημιουργούν το τέλεια χαλαρωτικό vibe. Εγώ προσπαθώ να το κάνω αυτό όλο να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο ανεπίσημο κάθε φορά, κι έτσι επιλέγω έναν μπουφέ, που είναι τέλειος για «συναναστροφές».

ART DE LA TABLE: THE TIPS

cabana-settembre-58.jpg

Συμβουλές για το ιδανικό art de la table από τη Martina Mondadori

Στρώνοντας το τέλειο τραπέζι... φροντίστε να μην είναι πολύ ταιριαστά όλα και σίγουρα μην αποζητάτε το μινιμαλιστικό ως τελικό αποτέλεσμα. Το mix & match είναι πάντα ιδανικό, με τα παλαιότερα ή πιο κλασικά κομμάτια να μπορούν να «ξαναεφευρεθούν» και να τους δοθεί έτσι μια δεύτερη ζωή, αρκεί να συνδυαστούν με κάτι λιγότερο συμβατικό. Τα λουλούδια είναι πάντα το πιο σωστό centerpiece και μαζί με τα κεριά προσδίδουν πάντα μια συγκεκριμένη αίγλη σε κάθε σκηνικό. Τέλος, το layering, με στρώσεις υφασμάτων, όπως σουπλά, τραπεζομάντιλα, πετσέτες φαγητού, σε διαφορετικές υφές, χρώματα και μοτίβα δημιουργεί ένα συγκεκριμένο βάθος στο τραπέζι και σας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσετε στοιχεία και επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες.

Στο χριστουγεννιάτικο art de la table… τα κεριά είναι must. Στο στιλ, η ανάμειξη του παλιού με το νέο επαναφέρει αναμνήσεις από παλαιότερα Χριστούγεννα, δίνοντας και μία μοντέρνα πινελιά. Προσωπικά, τείνω να αποφεύγω το παραδοσιακό και να αγκαλιάζω τα λιγότερο προφανή στοιχεία. Μη φοβάστε να ξεπεράσετε τα όρια και να είστε δημιουργικοί!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ MARTINA MONDADORI

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023