fbpixel

Search icon
Search
Mark Rothko: Η "talk of the world" έκθεση του φθινοπώρου πλησιάζει στο Louis Vuitton Foundation
ARTS & CULTURE

Mark Rothko: Η "talk of the world" έκθεση του φθινοπώρου πλησιάζει στο Louis Vuitton Foundation

Από τις 18 Οκτωβρίου 2023 έως τις 2 Απριλίου 2024


Μέχρι σήμερα, η καλλιτεχνική του κουλτούρα συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο σπουδαίος Λετανός εξπρεσιονιστής, Mark Rothko, αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα ενός πλάσματος που ενθάρρυνε με κάθε δυνατό τρόπο την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά και την τολμηρή αποτύπωση μιας πρωτότυπης ιδέας στο χαρτί. Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Basquiat x Warhol: Ζωγραφίζοντας τέσσερα χέρια», το Fondation Louis Vuitton ετοιμάζει για τις 18 Οκτωβρίου το πολλά υποσχόμενο αναδρομικό exhibition - ωδή στη σημαντική πορεία του Rothko. 

Μετά την έκθεση του το 1999 στο Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, το εγχείρημα της αναδρομικής έκθεσης του Mark Rothko πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο talk of the world του φθινοπώρου.

Μια πολλά υποσχόμενη συνέργεια

snapinstaapp-379547527-696028058597243-2148704834507254661-n-1080.jpg
Image source: @fondationlv

Το πολυαναμενόμενο project πρόκειται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων, η οποία αφορά στην καριέρα του Rothko, από τα πρώτα εικονιστικά έργα του μέχρι τα πιο γνωστά αφηρημένα artworks του. Πρόκειται για περίπου 115 δημιουργίες του, δανεισμένες από την οικογένεια και τις ιδιωτικές συλλογές του καλλιτέχνη, καθώς και διεθνή ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσιγκτον και η Γκαλερί Tate στο Λονδίνο, η Phillips Collection της Ουάσινγκτον, καθώς και από σημαντικές διεθνείς ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής συλλογής του καλλιτέχνη, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό έως τις 2 Απριλίου της επόμενης χρονιάς. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Fondation Louis Vuitton, Suzanne Pagé, μαζί με τον γιο του καλλιτέχνη, Christopher Rothko. Η έκθεση, που παρουσιάζεται χρονολογικά σε όλους τους χώρους του Fondation, παρακολουθεί ολόκληρη την καριέρα του καλλιτέχνη: από τους πρώτους παραστατικούς πίνακές του μέχρι τα αφηρημένα έργα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός σήμερα.

«Έγινα ζωγράφος επειδή ήθελα να ανεβάσω τη ζωγραφική στο επίπεδο της συγκινητικότητας, της μουσικής και της ποίησης». 
rothko-a.jpg
Φωτογραφία: Henry Elkan. Δικαιώματα: Archives of American Art, Smithsonian Institution, Rudi Blesh PapersΟ Mark Rothko στο στούντιό του στην 53η οδό της Νέας Υόρκης γύρω στο 1953 

Γεννημένος ως Markus Rothkowitz στη Λετονία το 1903, ο Rothko μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του το 1913. Το 1921, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Yale, από το οποίο αποχώρισε δύο χρόνια αργότερα. Όπως και οι συνομήλικοί του, βρήκε την κατεύθυνση και τη θέση του στη Νέα Υόρκη. Εκεί, το 1925, άρχισε να σπουδάζει στο Parsons School of Design υπό τον ζωγράφο Arshile Gorky, ο οποίος επηρέασε δυναμικά τον ίδιο και πολλούς άλλους Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές. Και οι δύο τους είχαν κοινό ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό σουρεαλισμό, όπως αποδεικνύεται από τις βιομορφικές φόρμες που κατοικούσαν στους πίνακές τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Για τον Rothko, αυτές οι μορφές θα έδιναν τελικά τη θέση τους στις αιωρούμενες χρωματικές ζώνες πάνω από χρωματιστά εδάφη, για τα οποία θα γινόταν γνωστός.

Μέχρι το 1968, η υγεία του Rothko είχε φτάσει σε ένα άκρως δυσμενές επίπεδο, λόγω του έντονου άγχους ετών και των σχετικών συνηθειών του να πίνει και να καπνίζει. Αφού επέζησε μετά από την αντιμετώπιση ενός ανευρίσματος, συνέχισε να καπνίζει και να πίνει παρά τις εντολές του γιατρού του, αλλά μείωσε το μέγεθος των καμβάδων του και προχώρησε από το λάδι σε ακρυλικά χρώματα για να μειώσει την πίεση που ασκούσε η διαδικασία ζωγραφικής του στο σώμα του. Το 1970, σε ηλικία 66 ετών, ο καλλιτέχνης με χρόνια κατάθλιψη αυτοκτόνησε, αφήνοντας πίσω του ένα σύνολο έργων που του έφερε τόσο κριτική όσο και εμπορική επιτυχία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο πρωτοπόρος του "Color Field painting"

bdtidcmk5gjsm5yerfsdb9-768-80jpg.webp
Mark Rothko, No. 7, 1951 (Image credit: © 1998 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko - Adagp, Paris)

Ο Rothko διακρίθηκε ιδιαίτερα για την καινοτομία του στη στρατηγική σύνθεσης "Color Field painting", την οποία ανέπτυξε για πρώτη φορά το 1947. Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική ορολογία θεσπίστηκε από τον Αμερικανό κριτικό Τέχνης, Clement Greenberg, το 1955, με στόχο του να περιγράψει ένα δημιουργικό στιλ, το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από την εκφραστική αξιοποίηση του χρώματος. «Τα χρωματιστά παραλληλόγραμμά του έμοιαζαν να αποϋλοποιούνται σε καθαρό φως…», έχει γράψει ο πρώην επικεφαλής επιμελητής ζωγραφικής και γλυπτικής του MoMA, William S. Rubin. Ο Rothko πέρασε το υπόλοιπο της καριέρας του, εξερευνώντας τις απεριόριστες δυνατότητες τοποθέτησης ορθογώνιων διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων σε πεδία χρώματος, μια τεχνική, η οποία δεν έμοιαζε με καμιά άλλη στην εποχή του.

Info: Louis Vuitton Foundation, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Paris, Γαλλία. Η αναδρομική εικαστική έκθεση, αφιερωμένη στον Mark Rothkoθα παρουσιαστεί από τις 18 Οκτωβρίου 2023 έως τις 2 Απριλίου 2024.

Κεντρική φωτογραφία: Image source: TheCollector