fbpixel

Search icon
Search
Art Athina 2023: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης
ARTS & CULTURE

Art Athina 2023: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Η ιστορική φουάρ της Ευρώπης ολοκληρώθηκε χθες αφήνοντας ευχάριστη αίσθηση δημιουργικότητας στο κοινό


Αποτελεί μία από τις παλαιότερες φουάρ (διεθνής εμπορική έκθεση, κυρίως έργων τέχνης) της Ευρώπης, φιλοξενώντας ελληνικές και διεθνείς γκαλερί και από τις παράλληλες δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η Art Athina κατάφερε για ακόμη μια χρονιά να μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον των θερμών λατρών της Τέχνης - και όχι μόνο, διατηρώντας με επιτυχία την ισχυρή θεσμική της παρουσία. Στη φετινή επετειακή έκδοσή της, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, φιλοξένησε συνολικά 67 χώρους Τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. Διέθεσε μεταξύ άλλων, πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις. Την ανανεωμένη ομάδα της Art Athina 2023 αποτελούν οι Αντώνης Κούρκουλος -γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη -σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου -επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος -επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος -επιμελητής για την ενότητα Video. Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογό της, υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g design studio.

Στόχος της διοργάνωσης αποτελεί η ισχυρή δημιουργική συμμαχία και η επικοινωνία ανάμεσα σε επιμελητές και αίθουσες Τέχνης, η οποία ξεφεύγει από τα γεωγραφικά σύνορα. Το Ζάππειο Μέγαρο λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο συνάντησης και ώσμωσης για τις προτάσεις που καταθέτουν οι εικαστικοί δημιουργοί είτε εκπροσωπούνται από τις εγχώριες γκαλερί, είτε από εκείνες που ταξιδέψουν στην Αθήνα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ας δούμε μαζί τα σημαντικά highlights της φετινής διοργάνωσης...

Νικήτρια του βραβείου  για νέο καλλιτέχνη 

stefania-strouza-her-turbulence-sfirilatimeno-fyllo-aloyminioy-1.jpg
Στεφανία Στρούζα με το βραβευμένο της έργο "Her Turbulence"


Η Στεφανία Στρούζα που εκπροσωπείται από την γκαλερί "a.antonopoulou.art" είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, που αποδίδεται για δεύτερη χρονιά και αποσκοπεί ως θεσμός της φουάρ στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το έργο της "Her Turbulence" κατάφερε να την αναδείξει στην κορυφή της φετινής διοργάνωσης. Το βραβείο, που συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς της νικήτριας εικαστικού στο MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά την άνοιξη του 2024, ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και εκπρόσωπος του MOMus, Βάσει των όρων συμμετοχής στο θεσμό, δυνατότητα υποψηυφιότητας για το βραβείο είχαν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. 

Τα δύο σημαντικά projects 

65-mare-studio-filolaos-tloupas-th-robsjohn-gibbings-1.jpg
Mare Studio , Filolaos Tloupas & ΤΗ Robsjohn Gibbings

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του design είχαν δύο ξεχωριστές συμμετοχές στην φετινή Art Athina 2023. Η πρώτη ήταν η έκθεση "In Conversation with a Chair" του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα - ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο - μετουσιώνεται σε έκθεμα, ταξιδεύοντάς μας στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών. Στον «μυστικό» κήπο του Ζαππείου Μεγάρου φιλοξενήθηκε και η δεύτερη υπό τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycle project. Η BlueCycle αποτελεί τη μοναδική ελληνική, κοινωνική εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της Art Athina, η BlueCycle δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα.

Το ειδικό αφιέρωμα για τα 30 χρόνια Art Athina 

dsf3507-1.jpg

Στη φετινή της διοργάνωση, h Art Athina γιόρτασε την 30ετή πορεία της, προσκαλώντας τους επισκέπτες από κάθε σημείο του χάρτη να γίνουν κοινωνοί στη διαχρονική της φιλοσοφία. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος ήταν αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το «παρών» τις τρεις αυτές δεκαετίες που η αθηναϊκή φουάρ διέγραψε τη δική της ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες στο booth που σχεδίασε ο Σταύρος Παπαγιάννης.

Οι δύο πολλά υποσχόμενες συμμετοχές της Θεσσαλονίκης

7-zina-athanassiadou-gallery-rania-emmanouilidou-1.jpg
zina athanassiadou gallery , Rania Emmanouilidou, Tannhauser Gate II (Sphinx) , 2022

Από τα projects δεν έλειπαν οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες της Θεσσαλονίκης. Το έργο "Tannhauser Gate II" της εικαστικού Ράνιας Εμμανουηλίδου σε συνεργασία με την Athanasiadou gallery ξεχώρισε για την καινοτομία του σχεδιασμού, τα πρωτότυπα εφέ, αλλά και τα κοινωνικά του μηνύματα. Το artwork συναντήσαμε πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του MOMus Θεσσαλονίκης, μια συνέργεια της καλλιτέχνιδος με τις Φανή Μπουντούρογλου και Λία Ψωμά. Ακόμη μία συμμετοχή ήταν αυτή της Lola Nikolaou Gallery σε συνεργασία με την artist Peggy Kliafa και το έργο της με τίτλο "Armour or Migraine Killer Dress – Homage to Andy Warhol", ένα πολλά υποσχόμενο project με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες και στη σύγχρονη ματιά της δημιουργού.

Info: Instagram: @art_athina, facebook: @Art Athina
Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης

Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά: Lola Nikolaou Gallery, Peggy Kliafa "Armour or Migraine Killer Dress – Homage to Andy Warhol", 2022. Δεξιά: Κεντρικό Booth σε σχεδιασμό του Σταύρου Παπαγιάννη, φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης