fbpixel

Search icon
Search
La dolce vita: Όσα επιλέγουν οι Ιταλίδες στο design των κατοικιών τους
INTERIORS

La dolce vita: Όσα επιλέγουν οι Ιταλίδες στο design των κατοικιών τους

Τα διαχρονικά μυστικά της αισθητικής τους κουλτούρας


Είτε πρόκειται για ένα apartment στην καρδιά της πόλης, είτε για μια έπαυλη στην εξοχή, οι Ιταλίδες έχουν αποδείξει ότι αγαπούν την εκλεπτυσμένη αισθητική τους διαμόρφωση. Είναι αλήθεια ότι οι ισχυρές δόσεις του γοητευτικού τους ταμπεραμέντου αναδεικνύονται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους, με πρώτους σταθμούς τους ιδιωτικούς τους χώρους. Η πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου τους βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και παρουσιάζεται μέσα από την επιλογή περίτεχνων έργων, όπως οι τοιχογραφίες σε θερμές χρωματικές παλέτες, αλλά και μια ενδιαφέρουσα σειρά από γλυπτά. Ταξιδεύουν τους καλεσμένους τους στη ρομαντική Φλωρεντία και το αριστοκρατικό Μιλάνο του 15ου αιώνα. Η μπαρόκ και μεσαιωνική αρχοντιά πρωταγωνιστεί και αφηγείται τις ξεχωριστές ιστορίες της. Κάθε γωνιά τους μεταφέρει το αγαπημένο τους motto "La dolce vita", «ναι» σε μια ζωή, γεμάτη χαμόγελο και απόλαυση της κάθε στιγμής. Άλλωστε "you have to enjoy life", όπως έχει δηλώσει η Ιταλίδα καλλονή, Sophia Loren!

Οι Ιταλίδες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην all-time-classic εκδοχή της διακόσμησης των σπιτιών τους, φροντίζοντας πάντα να μοιράζονται μαζί μας τα διαχρονικά μυστικά της αισθητικής τους κουλτούρας. Ας τα γνωρίσουμε...

High quality is priority

df691937-d95e-4684-bf6e-45a830d0dc9d.jpeg

Το πνεύμα του ιταλικού σχεδιασμού στηρίζεται στην ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένα pieces, τα οποία κουβαλούν τη δική τους πολυτελή ιστορία, καθώς ερμηνεύονται ως artworks. Γι' αυτόν τον λόγο, η επιλογή επίπλων και διακοσμητικών accessories χαμηλής ποιότητας απομακρύνεται εξαρχής από την αγαπημένη λίστα των Ιταλίδων, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια μη αντιπροσωπευτική και εκτός της αισθητικής τους, κίνηση. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η προσήλωση στην υψηλή ποιότητα και στις εξεζητημένες συλλογές των items αποτελεί προτεραιότητα.

The refined synthesis

d96f43eee214ae30762fb3dff7fe618d.jpg

Όπως αναφέραμε παραπάνω, κύριος άξονας της ιταλικής διακόσμησης αποτελεί το κλασικό style. Στην περίπτωση, όμως που κάνουμε λόγο για μια σύγχρονη κατοικία, τότε οι Ιταλίδες τολμούν να δημιουργήσουν μια εκλεπτυσμένη σύνθεση, η οποία αναμειγνύει τα μοντέρνα με τα ιστορικά στοιχεία, χωρίς να χάσει ίχνος από την timeless κομψότητα. Για παράδειγμα, αυθεντικές αντίκες μπορούν να συνδυαστούν άρτια με fresh υλικά, δομώντας την επιθυμητή ισορροπία. 

Kitchen is the centre 

8e2e0624f046f0aeedf4b1defd7d57d8.jpg

Οι Ιταλίδες δηλώνουν θερμές λάτρεις της τοπικής τους γαστρονομίας, αλλά και των συγκεντρώσεών τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, λοιπόν, ο χώρος της κουζίνα αποτελεί για τις ίδιες το κέντρο του σπιτιού και μια από τις πιο σημαντικές ιεροτελεστίες κοινωνικοποίησης και γευστικών απολαύσεων. Φροντίζουν να το διαμορφώνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τις συζητήσεις με τους καλεσμένους, καθώς και την οπτική επαφή με την προετοιμασία των πιάτων. Αγαπημένα υλικά και εδώ είναι το ξύλο και η πέτρα, καθώς συνθέτουν την κατάλληλη αρμονία αυτού του είδους της τελετουργίας. 

The charm of lighting 

6a2c23dc7c4e78378d6adbb31aba611b.jpg

Αποτελεί δείγμα πολυτέλειας, γι' αυτό και στην ιταλική διακόσμηση έχει την πρωτοκαθεδρία σε χώρους, όπως η τραπεζαρία και το living room. Μια αυθεντική Ιταλίδα γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του σωστού φωτισμού, γι΄ αυτό και θα δώσει μεγάλη προσοχή στην επιλογή των pieces του, ώστε να προετοιμάσει μια φροντισμένη και φιλική ατμόσφαιρα. 

Lasciamoci ispirare!