Η κρητική κουζίνα επιστρέφει στις ρίζες της, ο µινωικός πολιτισµός αναβιώνει µέσα από το ταλέντο και τη δηµιουργία και µια ανήσυχη οµάδα µας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο στο ξενοδοχείο Blue Palace…
Η µεγαλύτερη πανσέληνος του έτους φώτισε τον ουρανό της Κρήτης, µε τους εορτασµούς του Αγίου Πνεύµατος να προσελκύουν κάθε φανατικό γευσιγνώστη. Εµείς βρεθήκαµε στο Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa, έναν επίγειο παράδεισο, και αφεθήκαµε στα εκλεκτά εδέσµατα των Minoan Tastes. Μια οµάδα αρχαιολόγων, σεφ και βιολόγων εµπνέεται από τη µινωική κουζίνα, ψήνει το ψωµί σε πήλινα σκεύη και ακολουθεί πιστά τις αρχές του slow cooking, εργαζόµενη πάνω σε µια ή και περισσότερες εστίες. Εµείς, παρακολουθήσαµε όλη τη διαδικασία, που εκτυλίχθηκε µπροστά στα µάτια των καλεσµένων, συζητήσαµε µε τους σεφ για τα υλικά και τις αρχαίες συνταγές και ανακαλύψαµε πως τα πατροπαράδοτα, ελληνικά υλικά µπορούν να αποτελέσουν τη βάση µιας gourmet κουζίνας. Η πίτα αγκάλιασε τα άγρια χόρτα της κρητικής
γης, οι σουπιές απέκτησαν άρωµα από
µάραθο και µέλι, το κλέφτικο σιγοψήθηκε 5 ώρες στη γη και ο τόνος σερβιρίστηκε πάνω σε ορθογώνιες πέτρες. Η ρακή, οι µεζέδες και η κουβέντα ήρθαν να ολοκληρώσουν µια µαγική βραδιά γύρω από τα µυστικά του κρητικού πολιτισµού, υπό το φως του ολόγιοµου φεγγαριού και τον ήχο της θάλασσας. Κι όλα αυτά δε θα µπορούσαν να γίνουν πραγµατικότητα χωρίς την ειδυλλιακή ατµόσφαιρα του ξενοδοχείου Blue Palace και την αξέχαστη, ζεστή φιλοξενία της οικογένειας Σµπώκου, που µε τον άψογο επαγγελµατισµό και το ανθρώπινο πρόσωπό της έχει δηµιουργήσει µια άρτια επιχείρηση, όπου ξεχωρίζουν η ποιότητα, η απλότητα, η αγάπη και ο σεβασµός. Εκεί, που ο κόλπος αντικρίζει τη Σπιναλόγκα και το απαράµιλλης οµορφιάς τοπίο της Ελούντας, ένα ξενοδοχείο που σέβεται την οµορφιά της κρητικής φύσης, µετουσιώνεται σε πραγµατικό κοµµάτι του πολιτισµού. Εκλεκτές γεύσεις, ονειρική θέα, µια πινελιά ελληνικής παράδοσης και φιλοξενίας και… η γιορτή µόλις ξεκίνησε! ΣΤ. ΚΑΡ.
www.bluepalace.gr
Minoan Tastes
Η οµάδα Minoan Tastes (που αποτελείται από τους Jerolyn Morrison, Jad Alyounis, Στέφη Χλουβεράκη και µε την υποστήριξη της Ματίνας Τζάρη και του Θεοχάρη Κατρακαζή) ξεκίνησε µε σκοπό να στηρίξει τη δηµιουργική προσέγγιση της αρχαιολογίας, έχοντας ως βάση την ιστορική έρευνα και τα αρχαιολογικά ευρήµατα. Αποτελείται από αρχαιολόγους, σεφ και βιολόγους, που συνεργάστηκαν µε τοπικούς τεχνίτες για την πιστή κατασκευή των αρχαίων σκευών και συνέθεσαν µία δηµιουργική αναπαράσταση του τρόπου µε τον οποίο µαγείρευαν οι αρχαίοι Μινωίτες. Τα σκεύη τους αποτελούν πιστά αντίγραφα της Μινωικής εποχής, όπου χρησιµοποιούνταν ειδικά κατά την Ανακτορική Περίοδο, ενώ ο τρόπος µαγειρέµατος στηρίζεται στις αρχές του slow cooking.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ