fbpixel

Search icon
Search
Κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών σας; Πώς να το αντιμετωπίσετε
INTERIORS

Κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών σας; Πώς να το αντιμετωπίσετε

Plus, όλες οι αιτίες στις οποίες οφείλεται αυτό το φαινόμενο


Τα φυτά αποτελούν την τέλεια προσθήκη σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας, καθώς με μία μόλις κίνηση μπορούν να προσφέρουν το χρώμα και τη ζωντάνια που χρειαζόμαστε για τους προσωπικούς μας χώρους ανεξάρτητου εποχής. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα houseplants που απαιτούν λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα, η οποία εάν δεν τους προσφέρεται σωστά θα προκύψουν προβλήματα ως προς την υγιή ανάπτυξή τους. Ένα από αυτά, και ίσως το πιο σύνηθες, είναι το κιτρίνισμα που εμφανίζουν στα φύλλα τους.

Τι σημαίνει το κιτρίνισμα στα φύλλα και κατά πόσο είναι ανησυχητικό για την υγεία των φυτών μας; Παρακάτω, αναλύουμε τις πιθανές αιτίες, ενώ παράλληλα δίνουμε τη λύση σ' ένα πιο συχνά houseplant problems!

1. Έλλειψη νερού

Είναι γνωστό πως το καλοκαίρι τα φυτά χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να αμελείτε τη διαδικασία του ποτίσματος, κάτι που έχει αντίκτυπο στην υγεία τους. Όταν παραμένουν για μέρες εντελώς στεγνά, είναι αδύνατη η φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν. Τι μπορείτε να κάνετε; Φροντίστε να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που τους ρίχνετε κάθε φορά, ή -ακόμη καλύτερα- να τα ποτίζετε πιο συχνά αυτήν την εποχή, ανάλογα φυσικά και με τις ανάγκες του κάθε φυτού.

shutterstock-1496455001.jpg

2. Υπερβολικό πότισμα

Στον αντίποδα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί επίσης να κάνει τα φύλλα τα φυτών σας να αλλάξουν χρώμα. Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου. Ακόμη, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στη ρίζα, πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Γι' αυτό ποτίστε τα όσο πρέπει, χωρίς να υπερβαίνετε το όριο, ώστε να τα δείτε και πάλι καταπράσινα.

3. Μειωμένος φωτισμός

Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των φυτών σας θεωρείται ο φωτισμός. Ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, θα παρατηρήσετε πως όταν τα φυτά δεν εκτίθενται σε σημεία με αρκετό φυσικό φως χάνουν τη ζωντάνια τους, με το κιτρίνισμα των φύλλων τους να αποτελεί επόμενο γεγονός. Κάντε μια έρευνα και αναζητήστε houseplants που αντέχουν περισσότερο στο σκοτάδι, ή εναλλακτικά τοποθετήστε όσα έχετε ήδη σε σημεία με αρκετό φως εντός κι εκτός του σπιτιού σας.

shutterstock-1928390171.jpg

4. Ανεπαρκής λίπανση

Τα θρεπτικά συστατικά είναι ό,τι χρειάζονται τα φυτά για να καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν τους τα παρέχετε, το πρόβλημα θα είναι αναπόφευκτο. Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο - λιπάσματα απόλυτα σημαντικά για να διατηρούνται πάντα ολοζώντανα. Δείτε ποιες είναι οι ανάγκες των φυτών σας και συμβουλευτείτε τους ειδικούς για το ποια λιπάσματα χρειάζονται, ποια εποχή και πόσο συχνά πρέπει να πραγματοποιείται η λίπανση.

5. Έντομα και ασθένειες

Οι αιτίες δε σταματούν εδώ. Εάν το κίτρινο χρώμα στα φύλλα δεν οφείλεται σε κάτι από τα παραπάνω, τότε μπορεί να έχει να κάνει μ' έντονα ή μυκητολογικές ασθένειες απ' όπου μπορεί να απειλείται ένα φυτό. Η προσβολή από έντομα, όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και ο τετράνυχος, είναι εξίσου σύνηθες φαινόμενο. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε προσεκτικά το φύλλωμα των φυτών σας, για να δείτε εάν τελικά υπάρχουν έντομα, κι έπειτα να το ψεκάσετε με βιολογικά εντομοκτόνα.