fbpixel

Search icon
Search
Kioku: Το νέο ιαπωνικό εστιατόριο στο Λονδίνο με την υπογραφή ενός master στον χώρο της γαστρονομίας
TASTE

Kioku: Το νέο ιαπωνικό εστιατόριο στο Λονδίνο με την υπογραφή ενός master στον χώρο της γαστρονομίας

Ο σεφ Endo Kazutoshi συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία


Το νέο λονδρέζικο εστιατόριο Kioku by Endo και το Kioku Bar άνοιξαν τις πόρτες τους στο πρώην κτίριο του Old War Office στο Whitehall - τώρα γνωστό ως The OWO, όπου στεγάζεται επίσης το Raffles London κι ένα περίπτερο στην αυλή από το Café Lapérouse. Το άνοιγμα του Kioku αποτελεί σημαντικό γεγονός για το Λονδίνο, καθώς το εστιατόριο υπόσχεται να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους και πιο ξεχωριστούς προορισμούς στην πρωτεύουσα για κορυφαίο, σύγχρονο ιαπωνικό φαγητό και ποτό. Η εξαιρετική του τοποθεσία στην ταράτσα του The OWO χαρίζει εκπληκτική θέα 360 μοιρών που μοιάζει να περιλαμβάνει κάθε ορόσημο που έχει να προσφέρει η πόλη.

dqk4edghqoeaczntruvux4-768-80jpg.webp


To OWO ήταν κάποτε το στέκι των ανδρών της πόλης και λέγεται ότι ενέπνευσε τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα του Ian Fleming, αφού ο συγγραφέας εργάστηκε εκεί για το τμήμα Ναυτικών Πληροφοριών της Βρετανίας. Το σκηνικό και η πανοραμική του θέα παρουσιάζουν μια σχεδόν κινηματογραφική εμπειρία καθώς κι ένα εξαιρετικό γαστρονομικό ταξίδι.

Ο Endo γεννήθηκε στη Γιοκοχάμα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, νότια του Τόκιο. Είναι τρίτης γενιάς δάσκαλος σούσι, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού του, ο οποίος άνοιξε το δικό του εστιατόριο με σούσι τη δεκαετία του 1940. Ο Endo πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας εκεί ή στις τοπικές ιχθυαγορές, παρακολουθώντας τους εμπόρους να ασκούν το επάγγελμά τους. Ο χαρισματικός σεφ έχει έντονη αίσθηση των επιρροών που διαμόρφωσαν τη μαγειρική του πορεία. Φέρνει την ιαπωνική του κληρονομιά καθώς και τις εντυπώσεις που του άφησε ο χρόνος που πέρασε στη Μεσόγειο. Το ταξίδι του ξεκίνησε με το μαγείρεμα στην ιαπωνική πρεσβεία της Μαδρίτης.

ptmykt9quhxhadgrkoyzx8-768-80jpg.webp
Endo Kazutoshi


O Endo εξηγεί: «Το Kioku, που σημαίνει «μνήμη», θα συνδυάσει όλες τις σημαντικές αναμνήσεις που έχω μαζί σε ένα μέρος. Οι εμπειρίες και τα γεγονότα που συνάντησα κατά τη διάρκεια της προσωπικής κι επαγγελματικής μου διαδρομής είναι πολύ σημαντικά για μένα: Μια αντανάκλαση της ζωής μου και του πάθους που ανέπτυξα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στη Γιοκοχάμα, το Τόκιο και την Ισπανία. Στιγμές που μου προκαλούν κατά κάποιο τρόπο απήχηση και που θα έχουν τεράστια επίδραση σε αυτό που θα φέρουμε στο Kioku στο The OWO».

Ο Endo είναι ξεκάθαρος ότι η κουζίνα του δεν είναι "fusion" και προτιμά να την περιγράφει ως «αγγιγμένη» από μεσογειακές επιρροές. Το μοναδικό σύγχρονο στιλ του συνδυάζει τη λεπτοδουλεμένη μαγειρική ικανότητα με την εμπνευσμένη δημιουργική τέχνη και την παρουσιάζει μέσα από το φίλτρο της δικής του ζωής κι εμπειρίας». Τα πιάτα περιλαμβάνουν πέστο με σουπιές Nori κι elderflower και ραβιόλια με χοιρινό ραμέν Chashu. Το μενού διαθέτει, επίσης, τα signature nigiri και sashimi του, ενώ ο Endo έχει δημιουργήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο «καροτσάκι τόνου», ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν μια απόλυτα ιαπωνική γαστρονομική εμπειρία.

xk2onha9zgmh3nopy8nfn4-768-80jpg.webp


Λέει: «Το πνεύμα της αρμονίας μεταξύ φιλοξενούμενου και οικοδεσπότη περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια και είναι παρόν σε κάθε πράξη που εκτυλίσσεται στο εστιατόριο. Και μέσα μου υπάρχει αυτή η ίδια αρμονία, αυτή τη φορά μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, που διαποτίζει κάθε πτυχή της τέχνης μου».

Ο χώρος του εστιατορίου, σχεδιασμένος από τον διακοσμητή Pirajean Lees, είναι ευάερος και κομψός. Διαθέτει μια υπέροχη ταράτσα (με την προαναφερθείσα εκπληκτική θέα) που οδηγεί στην πιο εντυπωσιακή ιδιωτική τραπεζαρία στο Λονδίνο, που χωράει μέχρι οκτώ άτομα και βρίσκεται μέσα σε έναν από τους μεγαλοπρεπείς πυργίσκους του OWO. Κάθε ένα από τα παράθυρά του πλαισιώνει ένα διάσημο ορόσημο, όπως το Westminster, τη Στήλη του Νέλσον και το London Eye. 

zjcpicasgisrgvvcggsgq4-768-80jpg.webp


Το μπαρ έχει ως πρότυπο τα παραδοσιακά ιαπωνικά μπαρ, όπου τα ποτά σερβίρονται υπό τη μουσική υπόκρουση που παίζεται μέσω ενός υπερσύγχρονου ηχοσυστήματος. Στο Kioku σερβίρονται τα πιο ιδιαίτερα ποτά από μια βραβευμένη ομάδα που περιλαμβάνει τον σομελιέ Anthony Yukio και τον Natsuki Kikuya, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συλλογή σάκε στην Ευρώπη, αποθηκευμένη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο «χρηματοκιβώτιο».

Ο Yukio σχολιάζει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το Kioku Bar, το οποίο θα προσφέρει σχεδόν κάθε κατηγορία σάκε από σχεδόν κάθε νομό της Ιαπωνίας. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε μια εξαιρετική και μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη και να γίνουμε ένας παγκόσμιος προορισμός για μια καταπληκτική εμπειρία γεύσεων και διασκέδασης, που μένει αξέχαστη».

owo-restaurant.webp

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του εστιατορίου!

Με πληροφορίες από Wallpaper