Για πολλούς η Καθαρά Δευτέρα είναι συνώνυμη με εξορμήσεις και όμορφες στιγμές μακριά από την πόλη. Ωστόσο, αυτή η ημέρα μπορεί επίσης να συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη και τον ανεξάντλητο αριθμό των προτάσεων που προσφέρει για διασκέδαση. Οι παραδόσεις σε ό,τι αφορά στις γεύσεις, αλλά και οι αγαπημένες συνήθειες, όπως απολαυστικά οικογενειακά τραπέζια της Σαρακοστής, βόλτες και χαλάρωση αλλά και το «διάσημο» πέταγμα του χαρταετού, είναι χαραγμένες έντονα στο μυαλό μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Κατέγραψα παρακάτω λοιπόν, όλα όσα μπορούν να κάνουν αυτήν την ημέρα στην πόλη καλύτερη!
Early hours
Από εκεί, κατευθύνομαι σε ακόμα ένα all-time-favorite spot της Θεσσαλονίκης, που δεν είναι άλλο πέρα από το Exereton (Ι. Κούσκουρα 1). Και πάλι, οι μυρωδιές είναι σαν να με χορταίνουν! Χωρίς δεύτερες σκέψεις, θα έλεγα πως εκεί βρίσκω πάντα τον φρέσκο και ιδιαίτερο χαλβά, τον οποίο η Καθαρά Δευτέρα επιβάλει και γι' αυτό δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Ο πιο αγαπημένος μου είναι αυτός με τη βανίλια και το γλυκό του κουταλιού σύκο! Φυσικά, δε φεύγω χωρίς να γεμίσω το καλάθι μου με τα καθιερωμένα παστέλια, τα οποία λατρεύω εξίσου.
Midday edition
Ως άλλη αγαπημένη συνήθεια, το πέταγμα του αετού, συνδυάζεται στο μυαλό μου μαζί με ένα και μοναδικό το location -τα Πλατανάκια στο Πανόραμα! Μια άλλη Θεσσαλονίκη, ένας επίγειος παράδεισος που δε θυμίζει σε τίποτα κάτι από τους γρήγορους, γεμάτους ένταση αστικούς ρυθμούς. Ευλαβικά θα έλεγα, η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι πάντα στην to-go list μου τόσο για την Καθαρά Δευτέρα όσο και για πολλές άλλες ημέρες μέσα στον χρόνο. Το μέρος λειτουργεί συνολικά κάπως σαν «ησυχαστήριο», γι' αυτό και συχνά προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο, ώστε να κατευθύνομαι εκεί. Ανάμεσα στα νερό και το πράσινο της ανοιξιάτικης φύσης και με την υπόκρουση που προέρχεται από το θρόισμα των δέντρων, το πέταγμα του χαρταετού γίνεται πιο απολαυστικό από ποτέ!
The perfect lunch
Αγαπημένο «κρυφό» στέκι της πόλης, που τιμά τα θαλασσινά -ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη ημέρα- είναι το το Ουζερί Λόλα, στο κέντρο (Αγαπηνού 10). Ένα λιτό, απίθανα ατμοσφαιρικό και ζεστό περιβάλλον, που μου δίνει πάντα την αίσθηση πως βρίσκομαι σε κάποιο νησί. Εκεί, γεύομαι πάντα τα καλύτερα θαλασσινά. Ο νόστιμος παστουρμάς, η αθερινόπιτα, το μεθυσμένο χταπόδι, καθώς και το εξαιρετικό λευκό κρασί μπήκαν στην καρδιά από την πρώτη στιγμή, κάνοντας αυτό το μεζεδοπωλείο ένα από τα πιο ξεχωριστά για μένα στη Θεσσαλονίκη.
Από την άλλη, εάν αγαπάτε τις γεύσεις της Σαρακοστής αλλά σας αρέσει να τις απολαμβάνετε και με έναν πιο fine dining αέρα, μια άκρως δελεαστική πρόταση που έρχεται για τη φετινή Κ. Δευτέρα απευθείας από ένα από τα πιο top hotels της πόλης, δεν είναι άλλη από το πλούσιο τραπέζι που πρόκειται να στρώσει το εστιατόριο Αμβροσία του Hyatt Regency Thessaloniki (13 χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας). Ο βραβευμένος executive chef Απόστολος Αλτάνης -του οποίου τα πιάτα είναι το ένα καλύτερο από τα άλλα από προσωπική πείρα- και η ομάδα του, θα ετοιμάσουν τα πιο λαχταριστά πιάτα, τα οποία ακούγονται τόσο ενδιαφέροντα και νόστιμα στο μυαλό μου: μύδια σαγανάκι, μύδια αχνιστά με λαχανικά και αρωματικά βότανα, πιλάφι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι και χταπόδι, καθώς και πολλά υποσχόμενα ορεκτικά, όπως παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι και άνηθο και σαρακοστιανή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, μαϊντανό και ταχίνι. Α must-try!
Nature calling
Ολοκληρώνοντας, όντας γεμάτοι γευστικές απολαύσεις και στιγμές ξεγνοιασιάς με οικογένεια, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, το μόνο που θα έδινε τον κατάλληλο τόνο χαλάρωσης είναι η προβολή μιας καλής ταινίας στο σπίτι, με ένα ποτήρι κρασιού και τα απαραίτητα συνοδευτικά. Λίγες ακόμα ώρες με καλή παρέα, low μουσική στο background, γέλια και σκέψεις για μια συναρπαστική μέρα που μπορείτε να περάσετε μοναδικά, ακόμα και το βράδυ στο σπίτι!