fbpixel

Search icon
Search
CITY VIBES

Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη: Περάστε μια ημέρα like a local

Προτάσεις για να τη χαρείτε στην πόλη


Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη: Περάστε μια ημέρα like a local


Για πολλούς η Καθαρά Δευτέρα είναι συνώνυμη με εξορμήσεις και όμορφες στιγμές μακριά από την πόλη. Ωστόσο, αυτή η ημέρα μπορεί επίσης να συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη και τον ανεξάντλητο αριθμό των προτάσεων που προσφέρει για διασκέδαση. Οι παραδόσεις σε ό,τι αφορά στις γεύσεις, αλλά και οι αγαπημένες συνήθειες, όπως απολαυστικά οικογενειακά τραπέζια της Σαρακοστής, βόλτες και χαλάρωση αλλά και το «διάσημο» πέταγμα του χαρταετού, είναι χαραγμένες έντονα στο μυαλό μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Κατέγραψα παρακάτω λοιπόν, όλα όσα μπορούν να κάνουν αυτήν την ημέρα στην πόλη καλύτερη!

Early hours

4f47d27a-02e6-495e-9d06-656a2bc23682.jpeg
Ο κύριος λόγος που αγαπώ την Καθαρά Δευτέρα είναι αδιαμφισβήτητα οι σαρακοστιανές γεύσεις και τα λαχταριστά εδέσματα. Αγνά, λιτά και παραδοσιακά, έτσι ακριβώς όπως έχω μάθει από μικρός. Όλοι οι δρόμοι με οδηγούν στον Κούκο (Βογατσικού 10), εκεί όπου φτιάχνεται μια από τις καλύτερες λαγάνες της πόλης, κάτι το οποίο διαπίστωσα και μόνος μου. Τραγανή όσο πρέπει και ταυτόχρονα αφράτη, το άρωμα της οποίας κατακλύζει την ατμόσφαιρα ολόκληρη της γωνιάς του κέντρου.

081e7030-400c-411a-9c27-ca45f3024026.jpeg

Από εκεί, κατευθύνομαι σε ακόμα ένα all-time-favorite spot της Θεσσαλονίκης, που δεν είναι άλλο πέρα από το Exereton (Ι. Κούσκουρα 1). Και πάλι, οι μυρωδιές είναι σαν να με χορταίνουν! Χωρίς δεύτερες σκέψεις, θα έλεγα πως εκεί βρίσκω πάντα τον φρέσκο και ιδιαίτερο χαλβά, τον οποίο η Καθαρά Δευτέρα επιβάλει και γι' αυτό δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Ο πιο αγαπημένος μου είναι αυτός με τη βανίλια και το γλυκό του κουταλιού σύκο! Φυσικά, δε φεύγω χωρίς να γεμίσω το καλάθι μου με τα καθιερωμένα παστέλια, τα οποία λατρεύω εξίσου.

Midday edition  

7cb97f61-2299-4660-afa2-929c603ea1c9.jpeg

Ως άλλη αγαπημένη συνήθεια, το πέταγμα του αετού, συνδυάζεται στο μυαλό μου μαζί με ένα και μοναδικό το location -τα Πλατανάκια στο Πανόραμα! Μια άλλη Θεσσαλονίκη, ένας επίγειος παράδεισος που δε θυμίζει σε τίποτα κάτι από τους γρήγορους, γεμάτους ένταση αστικούς ρυθμούς. Ευλαβικά θα έλεγα, η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι πάντα στην to-go list μου τόσο για την Καθαρά Δευτέρα όσο και για πολλές άλλες ημέρες μέσα στον χρόνο. Το μέρος λειτουργεί συνολικά κάπως σαν «ησυχαστήριο», γι' αυτό και συχνά προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο, ώστε να κατευθύνομαι εκεί. Ανάμεσα στα νερό και το πράσινο της ανοιξιάτικης φύσης και με την υπόκρουση που προέρχεται από το θρόισμα των δέντρων, το πέταγμα του χαρταετού γίνεται πιο απολαυστικό από ποτέ!

The perfect lunch 

79296138-152008869388234-944122864384686833-n.jpg

Αγαπημένο «κρυφό» στέκι της πόλης, που τιμά τα θαλασσινά -ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη ημέρα- είναι το  το Ουζερί Λόλα, στο κέντρο (Αγαπηνού 10). Ένα λιτό, απίθανα ατμοσφαιρικό και ζεστό περιβάλλον, που μου δίνει πάντα την αίσθηση πως βρίσκομαι σε κάποιο νησί. Εκεί, γεύομαι πάντα τα καλύτερα θαλασσινά. Ο νόστιμος παστουρμάς, η αθερινόπιτα, το μεθυσμένο χταπόδι, καθώς και το εξαιρετικό λευκό κρασί μπήκαν στην καρδιά από την πρώτη στιγμή, κάνοντας αυτό το μεζεδοπωλείο ένα από τα πιο ξεχωριστά για μένα στη Θεσσαλονίκη.

f0d7ab89-b58e-4ed2-8c7d-d1413b19eed3.jpeg

Από την άλλη, εάν αγαπάτε τις γεύσεις της Σαρακοστής αλλά σας αρέσει να τις απολαμβάνετε και με έναν πιο fine dining αέρα, μια άκρως δελεαστική πρόταση που έρχεται για τη φετινή Κ. Δευτέρα απευθείας από ένα από τα πιο top hotels της πόλης, δεν είναι άλλη από το πλούσιο τραπέζι που πρόκειται να στρώσει το εστιατόριο Αμβροσία του Hyatt Regency Thessaloniki (13 χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας). Ο βραβευμένος executive chef Απόστολος Αλτάνης -του οποίου τα πιάτα είναι το ένα καλύτερο από τα άλλα από προσωπική πείρα- και η ομάδα του, θα ετοιμάσουν τα πιο λαχταριστά πιάτα, τα οποία ακούγονται τόσο ενδιαφέροντα και νόστιμα στο μυαλό μου: μύδια σαγανάκι, μύδια αχνιστά με λαχανικά και αρωματικά βότανα, πιλάφι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι και χταπόδι, καθώς και πολλά υποσχόμενα ορεκτικά, όπως παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι και άνηθο και σαρακοστιανή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, μαϊντανό και ταχίνι. Α must-try!

Nature calling 

48849fdd-2d12-4a1a-8226-e2809cc36992.jpeg
Μετά το φαγητό, μια βόλτα στη φύση επιβάλλεται και είναι κάτι που συνηθίζουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς να κάνουν. Ένα μέρος που συχνά μας διαφεύγει είναι το δάσος Κουρί, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Ασβεστοχωρίου, και μεταμορφώνεται στο πιο ανοιξιάτικο meeting place. Ένας χαλαρός περίπατος στα κατάφυτα σοκάκια, η τόσο έντονη επαφή με τη φύση και τη γοητεία της είναι ό,τι ακριβώς αποζητά κανείς για μια day off!

silhouettes-man-woman-having-date-home-23-2148870696.jpg


Ολοκληρώνοντας, όντας γεμάτοι γευστικές απολαύσεις και στιγμές ξεγνοιασιάς με οικογένεια, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, το μόνο που θα έδινε τον κατάλληλο τόνο χαλάρωσης είναι η προβολή μιας καλής ταινίας στο σπίτι, με ένα ποτήρι κρασιού και τα απαραίτητα συνοδευτικά. Λίγες ακόμα ώρες με καλή παρέα, low μουσική στο background, γέλια και σκέψεις για μια συναρπαστική μέρα που μπορείτε να περάσετε μοναδικά, ακόμα και το βράδυ στο σπίτι!

1

Wine

Veroni Rosso, Kir-Yianni SEE MORE

2

Glass

Madlene, Παρουσίαση BUY HERE

3

Tire bouchon

WMF, Παρουσίαση BUY HERE

4

Mix of nuts

Detox mix, Exereton BUY HERE

5

Speaker

Marshall, Πλαίσιο BUY HERE