fbpixel

Search icon
Search
Καταναλώνετε περισσότερο φαγητό λόγω άγχους στο lockdown; Έτσι θα βάλετε τέλος
WELLNESS

Καταναλώνετε περισσότερο φαγητό λόγω άγχους στο lockdown; Έτσι θα βάλετε τέλος

Ήρθε η στιγμή να σταματήσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο


Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τα επίπεδα του άγχους παγκοσμίως. Η νέα πραγματικότητα, ο φόβος για την υγεία μας αλλά και των ανθρώπων της ζωή μας και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα αποτελούν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Όλο αυτό ενισχύθηκε με την επιβολή του δεύτερου lockdown που αύξησε τις ανησυχίες μας κι έκανε αυτήν τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

eating-1.jpg

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, οι οποίοι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη τροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι γνωστό ότι όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο. Συνδυάζοντας αυτήν την άποψη με την παραμονή μας στο σπίτι, η συνήθεια γίνεται πιο έντονη και συχνή.

Πώς όμως μπορείτε να βάλετε ένα τέλος σ’ αυτήν τη συνήθεια πριν μετατραπεί σε τοξική για την υγεία σας και φυσικά χωρίς να πάρετε περιττά κιλά; 

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τώρα αυτόν το φαύλο κύκλο...

1. Αντιμετωπίστε το άγχος

Το πρώτο πράγμα που θα σας βοηθήσει να δείτε μία διαφορά είναι να αντιληφθείτε ότι όλο αυτό προέρχεται από το άγχος σας. Είναι ο τρόπος που έχετε βρει να ξεσπάτε. Σκεφτείτε τους λόγους που νιώθετε αυτήν την ανησυχία, ποιοι είναι οι παράγοντες που τη δημιουργούν και προσπαθήστε να τους αντιμετωπίσετε. Να ξέρετε πάντα ότι η εύρεση της πραγματικής αιτίας και της αρνητικής σκέψης, αλλά και η παραδοχή τους είναι η μισή λύση του προβλήματος.

2. Κρατήστε ημερολόγιο

Μία πολύ εύκολη λύση είναι να κρατήσετε ημερολόγιο, σημειώνοντας όλες τις φορές που σας δημιουργείται αυτή η έντονη επιθυμία για  φαγητό. Μπορείτε να γράφετε τις σκέψεις που είχατε πριν ξεκινήσετε να τρώτε, την ποσότητα που καταναλώσατε, αλλά και την τροφή που επιλέξατε. Διατηρήστε αυτήν την τεχνική για μία εβδομάδα κι έπειτα θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες που σας οδηγούν σ΄αυτήν τη συμπεριφορά.

eating-5.jpg

3. Απομακρύνετε τις περιττές τροφές

Αν το άγχος σας οδηγεί στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και snacks ήρθε η στιγμή να τα απομακρύνετε από τα ντουλάπι της κουζίνας. Είναι απλό: Αν δεν τα έχετε, δε θα τα φάτε. Μπορείτε μάλιστα να τα αντικαταστήσετε από εξίσου εύκολα αλλά super foods, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά και παρόμοιες τροφές αυτής της φιλοσοφίας που θα έχετε τη δυνατότητα να «τσιμπάτε» χωρίς φόβο.

4. Χαλαρώστε

Καθώς όλη αυτή η συναισθηματική υπερφαγία προκαλείται από το άγχος, καλό θα ήταν να αφιερώνετε στον εαυτό σας κάθε μέρα λίγη ώρα για να χαλαρώνετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με διαφραγματικές αναπνοές, διαλογισμό ή ακόμα και με μία ώρα yoga. Θα συναντήσετε πολλά βίντεο σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που θα σας βοηθήσουν να βάλετε αυτό το είδος γυμναστικής στη ζωή σας. Μόλις το καταφέρετε θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα.

eating-2.jpg
Image source: @annelauremais

5. Αξιοποιήστε αυτή την περίοδο για τον εαυτό σας

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις υπάρχει η θετική πλευρά. Αρκεί να επιλέξουμε να τη δούμε. Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσετε αυτήν την περίοδο για τον εαυτό σας. Ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτετε σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, αυτά που πραγματικά έχετε ανάγκη, αλλά και να υιοθετήσετε νέες συνήθειες που σας ικανοποιούν. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα απασχολείστε και δε θα σκέφτεστε το φαγητό. Είναι γνωστό ότι το μυαλό μας δε μπορεί εύκολα να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Ακούστε μουσική, διαβάστε ένα καινούριο βιβλίο ή δείτε την αγαπημένη σας ταινία.

Όταν σκεφτόμαστε συνεχώς μία άσχημη κατάσταση ή συνήθεια στο τέλος την προκαλούμε και βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ μέσα σ’ αυτήν. Έφτασε η ώρα να «σπάσετε» αυτό το φαύλο κύκλο και να έρθετε αντιμέτωπες τόσο με τις φοβίες, όσο και με τις επιθυμίες σας. Μόλις ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους προς το καλύτερο!