fbpixel

Search icon
Search
Καθιστική ζωή στο σπίτι και το γραφείο; Με αυτά τα tips θα μείνετε σε φόρμα
WELLNESS

Καθιστική ζωή στο σπίτι και το γραφείο; Με αυτά τα tips θα μείνετε σε φόρμα

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές


Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται την καθιστική ζωή στο σπίτι και το γραφείο, στο μυαλό τους έχουν πως μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αν πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Όμως το πρόβλημα δεν ξεκινάει και δε λύνεται εκεί, καθώς αν θέλετε να νιώθετε υγιείς ψυχικά και σωματικά πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα σας και να δουλέψετε γι' αυτόν τον σκοπό μόνοι σας.

Προσωπικά, άργησα πολύ να καταλάβω πως όταν γυρνούσα από το γυμναστήριο το απόγευμα, δεν έπρεπε απλά να κάτσω στον καναπέ, να ανοίξω την τηλεόραση και να κάτσω για ώρες μπροστά της μέχρι να πάω για ύπνο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και αν σηκώνεστε συχνά για να πάρετε κάτι από κάποιο άλλο δωμάτιο ή για να μετακινηθείτε από το ένα γραφείο στο άλλο, να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας και να ξεφύγετε λιγάκι από την καθιστική ζωή, βάζετε ένα μικρό λιθαράκι στην απώλεια κιλών! 

Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής κι εργασίας, έχουν αυξήσει τον μέσο όρο καθιστικής ζωής αφού οι περισσότεροι δουλεύουμε από τον υπολογιστή σε ένα γραφείο στο οποίο βρισκόμαστε για ώρες και ξεχνάμε να σηκωθούμε. Όταν αυτό γίνεται συστηματικά και καθημερινά για χρόνια είναι φυσικό κι επόμενο να επηρεαστεί το σώμα μας. Για παράδειγμα, η πολύωρη καθιστή θέση, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης! Ο κώδωνας του κινδύνου κρούει περισσότερο στις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικές και να δίνουμε την ευκαιρία στις αρθρώσεις μας να κινούνται αρκετά συχνά. 

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε με εύκολα και χρήσιμα tips!

Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε

john-t-5kedogagd88-unsplash.jpg

Αρχικά, προσπαθήστε να περπατάτε περισσότερο σε αποστάσεις που συνήθως θα χρησιμοποιούσατε κάποιο μέσο. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να πάτε προς τη δουλειά με τα πόδια, εάν φυσικά η απόσταση δεν είναι και τραγικά μακρινή. Κατευθυνθείτε προς το σούπερ μάρκετ επίσης με τα πόδια. Αντιμετωπίστε αυτές τις μικρές και καθημερινές συνήθειες σαν γυμναστική. Μπείτε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που παλιότερα δε θα μπορούσατε να τον διανοηθείτε καν. Αν αφήσετε πίσω το αυτοκίνητο και περπατήσετε, σε λίγο καιρό δε θα σκέφτεστε να το χρησιμοποιήσετε καν!

Φροντίστε το σπίτι σας

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γεμίσετε την καθημερινότητά σας με ασχολίες που δεν τις αισθάνεστε ως υποχρεώσεις αλλά την ίδια στιγμή θα σας κάνουν να σηκωθείτε από τον καναπέ. Για παράδειγμα, πάρτε κάποια λουλούδια για το μπαλκόνι ή τον κήπο, όπου θέλουν πότισμα και φροντίδα, έτσι αντί να κάθεστε και πιθανώς να τρώτε συνέχεια, μπορείτε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας εκεί ενώ ταυτόχρονα θα ανανεώσετε και τον χώρο σας!

Βγείτε έξω για γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο

christopher-campbell-kfcdflbu6za-unsplash.jpg

Προσωπικά έχοντας πάντα πρόβλημα με τον μεταβολισμό μου, δε μπορούσα να χάσω εύκολα κιλά αλλά ξεκινώντας το συχνό περπάτημα σε συνδυασμό με κάποιες προπονήσεις (3-4) μέσα στην εβδομάδα και προσεκτική διατροφή χωρίς υπερβολές, είδα θεαματικές αλλαγές στο σώμα, αλλά και την ψυχολογία μου.

Κάντε βόλτα στον ελεύθερο χρόνο σας, είτε μόνοι είτε με παρέα

Το σαββατοκύριακο πίνοντας τον πρωινό καφέ σας έξω τολμήστε αυτό που θα σας βγάλει από την κλασική ρουτίνα σας, που θα μπορέσει να σας ανανεώσει κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ευδιάθετες και ανεβασμένες, αφού η μέρα σας ξεκίνησε με τόσο όμορφο τρόπο! Πηγαίνετε για περίπατο ή και τρέξιμο -εάν είστε πιο αθλητικοί τύποι και το αντέχετε- και αμέσως θα αρχίσετε να νιώθετε τη διαφορά. Σταδιακά θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει κι εσάς να είστε πιο ευκίνητοι. 

Σηκωθείτε από τον καναπέ και το γραφείο 

1-Pj2qI.jpg

Ξεκινήστε να σηκώνεστε όσο πιο συχνά γίνεται από το γραφείο ή τον καναπέ έστω κι αν ο λόγος είναι ανούσιος. Κλείστε την τηλεόραση και ίσως κάποια -θεϊκή- σειρά που βλέπετε για να βγείτε έξω και να επικοινωνήσετε με άλλους ανθρώπους ή εάν βρίσκεστε στη δουλειά, σηκωθείτε από τη θέση σας, για να μιλήσετε με κάποιον συνάδελφό σας. Δείτε το και σαν μια ιδανική ευκαιρία κοινωνικοποίησης και παύσης από τις πολλές ώρες εργασίας.

    Όταν θα πάρετε την απόφαση να αλλάξετε την καθημερινότητά σας, δε θα πιστεύετε τη διαφορά που θα δείτε στο σώμα και την ψυχή σας. Φυσικά κάθε αρχή και δύσκολη αλλά πρέπει να γίνετε αυστηρές με τον εαυτό σας και να τα καταφέρετε!