fbpixel

Search icon
Search
Kamala Harris: 15 facts που ίσως δε γνωρίζατε για την υποψήφια διάδοχο του Joe Biden
LIFE & CAREER

Kamala Harris: 15 facts που ίσως δε γνωρίζατε για την υποψήφια διάδοχο του Joe Biden

Η ίδια έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ


Μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την απόσυρση του Joe Biden, η αντιπρόεδρος Kamala Harris διεκδικεί εσωκοματικά το χρίσμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία. Το 2021 κατάφερε να γράψει ιστορία η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, αλλά η σπουδαία πορεία της είχε αρχίσει χρόνια πριν. 

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από 15 facts...

1. Η Kamala Devi Harris γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1964 στην Αμερική όπου και μεγάλωσε, έχοντας ρίζες από την Ασία.

2. Πέρα από αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι δικηγόρος, πολιτικός και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ παράλληλα αποτελεί γερουσιάστρια για την Καλιφόρνια από το 2017.

3. Στις 11 Αυγούστου 2020, ο Joe Biden ανακοίνωσε πως την επέλεξε για υποψήφια αντιπρόεδρό του.

kamilla-xaris.jpg


4. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για το διαζύγιο των γονιών της,
λέγοντας: «Ταξιδεύαμε συνέχεια με ένα φορτηγό. Η μητέρα μου κατάλαβε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται. Ήξερε ότι η νέα της πατρίδα, η Αμερική, θα έβλεπε τη Μάγια κι εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να μας εμφυσήσει αυτοπεποίθηση και περηφάνια».

5. Η Ινδή μητέρα της ήταν ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο ενεργητικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ ο πατέρας της σπουδαίος οικονομολόγος από την Τζαμάικα με σημαντικές διακρίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα.

6. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard, ένα από τα πιο ιστορικά κολέγια των ΗΠΑ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως μια από τις πιο διαμορφωτικές εμπειρίες της ζωής της.Αμέσως μετά πήρε και το πτυχίο νομικής της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο του Επαρχιακού Εισαγγελέα της Κομητείας Aλαμέντα.

7. Ως η μοναδική Αφροαμερικανή γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, έγινε ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού κόμματος, με δράσεις και πεποιθήσεις που έφτασαν στο απόγειο διάφορων πολιτικών συζητήσεων και πάνελ, χαρίζοντάς τη φήμη που την τοποθετούσε διαρκώς στην πρώτη γραμμή σε αντίστοιχα θέματα.

shutterstock-2474224401.jpg


8. Παρέμεινε πιστή στις ιδεολογίες της
που πολλές φορές της στοίχισαν ακριβά κι έδωσαν το έναυσμα για κριτικές που, υπό άλλες -όχι τόσο δημοκρατικές- συνθήκες, θα της στερούσαν το δικαίωμα εκφοράς άποψης και θέσπισης νόμων και κανόνων.

9. Το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, «ρίχνοντας στα μαλακά» ένα σεσημασμένο δολοφόνο, που σκότωσε έναν άνθρωπο που άνηκε στην ομάδα των Αρχών. Έκτοτε, το σωματείο των αστυνομικών βρίσκεται απέναντί της και διατηρεί επιφυλάξεις για κάθε της νέο βήμα ή για οποιαδήποτε περίπτωση υπεράσπισης που κλίνεται να φέρει εις πέρας εντός δικαστικού πλαισίου.

10. Το 2017, έπειτα από την πανηγυρική εκλογή της ως η πρώτη γερουσιαστής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, τάχθηκε ως φανατική πολέμια του Donald Trump, του οποίου τις απόψεις δε συμμερίστηκε ποτέ ανά τις δεκαετίες.

11. Η εκλογή της αυτή αποτέλεσε μια πολιτική «μάχη» μεταξύ αυτής και της Loretta Sanchez, με τη δεύτερη να μην καταφέρνει να κατακτήσει την πρωτιά, παρά την χρόνια εμπειρία της στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

shutterstock-2183836503.jpg


12. Θεωρεί πως η παιδεία
βρίσκεται στα βασικότερα στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

13. Θέσπισε τον “DREAM” για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών.

14. Δημιούργησε μια online πλατφόρμα προκειμένου να πάρει θέση στις βίαιες δράσεις των αστυνομικών, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα πολιτικά δικαιώματα της Αμερικής και τα δικαστικά δεδομένα. Έτσι, έλαβε απόλυτη μέριμνα για το κίνημα του “Black Lives Matter” και βρήκε πολλούς υποστηρικτές που θεώρησαν αξιόλογο κι αποτελεσματικό το έργο της.

15. Στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ανέλαβε επίσημα τη θέση της ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή είναι και η υψηλότερη θέση στην ιστορία των ΗΠΑ, που κατέχει μια γυναίκα.