fbpixel

Search icon
Search
Joe Biden steps aside: Η επόμενη μέρα της απόσυρσης και τα νέα δεδομένα για τις ΗΠΑ
PEOPLE & MOMENTS

Joe Biden steps aside: Η επόμενη μέρα της απόσυρσης και τα νέα δεδομένα για τις ΗΠΑ

Μία εξέλιξη που αλλάζει ριζικά το τοπίο με φόντο τις εκλογές


Κακά τα ψέματα, ήταν ξεκάθαρο όλο το τελευταίο διάστημα πως το κλίμα για τον Joe Biden δεν ήταν καλό για πολλούς λόγους, στις ΗΠΑ κι όχι μόνο. Ο Αμερικανός, αποσύρθηκε από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, εν μέσω έντονων πιέσεων και διεργασιών στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και την ίδια ώρα, εξέφρασε -ανοικτά- την στήριξή του στην Kamala Harris, με φόντο τις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη.

Το σκηνικό πλέον αλλάζει και όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή και το βλέμμα του εκεί, με τις εξελίξεις να τρέχουν και τον Biden να αποτελεί -ξανά- κεντρικό πρόσωπο...

Νέα δεδομένα!

The big decision

«Aποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Kamala Harris ως αντιπρόεδρό μου και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα, θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Kamala για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί, ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Trump. Ας το κάνουμε!». Με αυτά τα λόγια, ο Joe Biden ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόφασή του και κάπως έτσι, το σκηνικό άλλαξε ριζικά στις ΗΠΑ, λίγους μόλις μήνες πριν από τις πολύ σημαντικές εκλογές, που θα καθορίσουν το μέλλον εκατομμύρια ανθρώπων. 

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι -media, αναλυτές και απλοί πολίτες- στέκονταν στην πνευματική οξύτητα, αλλά και στη φυσική κατάσταση του πλανητάρχη και ειδικά μετά το πρόσφατο debate με τον Donald Trump, που δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά, ακόμη και όσοι τον στήριζαν, μάλλον αντιλήφθηκαν πως δεν ήταν και δεν είναι κατάλληλος για μια δεύτερη θητεία. Το θέμα της αντικατάστασής του στην προεδρική κούρσα έμοιαζε να είναι περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες και τελικά, ο Biden πήρε την απόφαση να κάνει το step back. 

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε στην επίσημη τοποθέτησή του ο πλανητάρχης και οι ΗΠΑ, μπαίνουν σε μία νέα εποχή.

The next page

shutterstock-2474173169.jpg

Τι κλίμα επικρατεί στις τάξεις των Δημοκρατικών; Υπάρχει έντονη ανακούφιση, μία λύτρωση... Ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε πίστη πλέον στο πρόσωπο του Joe Biden, ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την εικόνα που υπάρχει για τη νυν αντιπρόεδρο, Kamala Harris, καθώς σε αυτή τη φάση δεν έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ο νυν πλανητάρχης, ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω ανάρτησης στα επίσημα social media του κι ακολούθησε και μία δεύτερη τοποθέτηση, με την οποία ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην Harris, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, είχε προηγηθεί ένα τριήμερο απομόνωσής του, στο οποίο εκτίμησε όλη την κατάσταση και τα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να περάσει σε όλες τις πλευρές το μήνυμα πως ο Biden θα επέστρεφε πιο δυνατός στην κούρσα των εκλογών, ο ίδιος πήρε την απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω, αντιλαμβανόμενος πως πλέον όλα τα δεδομένα είναι εναντίον του.

«Η πρόθεσή μου είναι να κερδίσω την υποψηφιότητα. Τον περασμένο χρόνο ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με τους Αμερικανούς για τη σαφή επιλογή σε αυτές τις σημαντικές εκλογές. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα και να ενώσω το έθνος μας, για να νικήσουμε τον Donald Trump και την ακραία ατζέντα του για το Project 2025. Με αυτήν την ανιδιοτελή και πατριωτική πράξη, ο πρόεδρος, Biden, κάνει ό,τι έκανε σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, δίχως να βάζει τίποτα πάνω από τον αμερικανικό λαό και τη χώρα μας», σημείωσε από τη δική της πλευρά η Kamala Harris και κάπως έτσι, ετοιμάζεται κι αυτή για την επόμενη μέρα.

Και φυσικά, θέση πήρε και ο Donald Trump, με τον δικό του -άκρως επιθετικό- ιδιαίτερο τρόπο, για όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, που έρχονται μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές, αλλά και μερικές ημέρες μετά από τη δική του απόπειρα δολοφονίας. «Ο... απατεώνας Jo Biden δεν ήταν κατάλληλος για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι κατάλληλος για να υπηρετήσει και ποτέ δεν ήταν!», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του και παράλληλα κατηγόρησε τον Biden ότι κέρδισε την προεδρία με «μόνο με ψέματα, Fake News». Είναι μία κρίσιμη και αρκετά «περίεργη» στιγμή για τους Αμερικανούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και καλούνται να εκτιμήσουν την κατάσταση με ψυχραιμία και ρεαλισμό, με φόντο τις πολύ-πολύ σημαντικές εκλογές που ακολουθούν...