fbpixel

Search icon
Search
In conversation with Κριστιάνα Μπέτα: Η 1η της ατομική έκθεση στη Μύκονο, αποδεικνύει ότι η Τέχνη είναι στο DNA της
#GREEKSDOITBETTER

In conversation with Κριστιάνα Μπέτα: Η 1η της ατομική έκθεση στη Μύκονο, αποδεικνύει ότι η Τέχνη είναι στο DNA της

H Θεσσαλονικιά κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου σε μια εκ βαθέων συζήτηση για όλα όσα την εμπνέουν


Από τις 11 Αυγούστου και μέχρι περίπου τα τέλη του ίδιου μήνα, το φιλότεχνο κοινό της Μυκόνου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο της Κριστιάνα Μπέτα, της άκρως ταλαντούχας και γοητευτικής κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου. Με τίτλο, «Too much of Infinity», η Βetta K μας συστήνεται με την πρώτη solo exhibition της στη Δημοτική Πινακοθήκη του Νησιού των Ανέμων, και μας καλεί να χαθούμε στο μαγικό κόσμο των έντονων και γεμάτο συναισθήματα δημιουργιών της. 

Η ίδια, ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, ωστόσο, η Ελλάδα διατηρεί ακόμη μια σημαντική θέση στην καρδιά της. Μπορεί οι σπουδές της και τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα να πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Νομικής αλλά γρήγορα την κέρδισε η ζωγραφική τέχνη. «Εμπνέομαι από παραστάσεις ανθρώπους, μουσικές. Όλα αυτά μου δημιουργούν συναισθήματα, όπως επίσης και μια ερωτική σχέση, ένας δρόμος που περπατώ. Εκεί, η έμπνευση μου χτυπά την πόρτα. Ζω το σήμερα και την κάθε μου στιγμή στο μέγιστο και αυτό απεικονίζεται στην τέχνη μου».

Θέλοντας να μυηθούμε στον κόσμο της υπέροχης νεαρής καλλιτέχνιδας που μας «κλείνει το μάτι», συνομιλήσαμε μαζί της για όλα αυτά που την εμπνέουν αλλά και για όλα όσα προσδοκά.

Νομική και Ζωγραφική: Πώς προήλθε η μετάβαση από μία θεωρητική επιστήμη σε έναν καλλιτεχνικό χώρο; Και πώς τελικά σας «κέρδισε» η Τέχνη; Ποια ήταν τα ερεθίσματά σας;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον, όπου κυριαρχούσε η Τέχνη. Οι γονείς μου, είναι άνθρωποι με μεγάλο καλλιτεχνικό υπόβαθρο, κι έτσι πάντοτε γύρω μου είχα αυτά τα ερεθίσματα. Η Νομική, είναι μια επιστήμη που μου άνοιξε πολλές πόρτες σε επαγγελματικό επίπεδο και με βοήθησε στην εξέλιξή μου ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Κάποια στιγμή κλήθηκα να επιλέξω ανάμεσα στα δύο. Εκεί συνηδειτοποίησα ότι θέλω να αφιερωθώ σε αυτό που με κάνει ευτυχισμένη κάθε στιγμή της ημέρας, στην τέχνη μου.

betta-k.JPG

“When a man is tired of London, he is tired of life”, είχε γράψει ο Samuel Johnson. Εσείς, περνάτε μεγάλο μέρος της ζωής σας στο Λονδίνο. Τι σας εξιτάρει στην πόλη αυτή και πώς αυτό μπορεί να αποτυπώνεται στους πίνακές σας. Υπάρχει κάποιο άλλο μέρος στον κόσμο που θα επιθυμούσατε να ζήσετε στην πορεία;

Το Λονδίνο είναι το δεύτερο σπίτι μου. Είναι μια πόλη γεμάτη ζωντάνια και το σημαντικότερο, γεμάτη τέχνη. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Είμαι πολύ ανοιχτή στο ενδεχόμενο να ζήσω και σε άλλη πόλη ή χώρα κάποια στιγμή.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σας; 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, γιατί δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση. Εμπνέομαι από πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, με οδηγό το ένστικτο μου. Πηγές έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει για εμένα από ένα συναίσθημα που μου προκάλεσε κάποιος, μέχρι μια συναυλία η ακόμα και ένα αντικείμενο που βρήκα τυχαία στον δρόμο. Είμαι παρούσα στο κάθε τι που βιώνω και στόχος μου είναι με μεταφράζω τις στιγμές μου σε κάτι που θα με οδηγήσει στο να δημιουργήσω. Η έμπνευση και η ιδέα είναι απλώς η αρχή της δημιουργίας. Αυτό που έχει σημασία είναι η πειθαρχία και η υπομονή. Μόλις ξεκινήσω να αποτυπώνω σε καμβά μια ιδέα, τότε το μεγαλύτερο κομμάτι της έμπνευσης μου, μου χτυπάει την πόρτα.

275083029-1121179818629847-3568140399017334679-n.jpg

Η Ελλάδα αποτελεί έμπνευση;

Αδιαμφισβήτητα. Είναι η ομορφότερη χώρα για εμένα και η «Μητέρα» της καλλιτεχνικής μου πορείας. Παρατηρούμε έντονη αγάπη για τα χρώματα και τις έντονες αντιθέσεις στους πίνακές σας. Θα λέγατε ότι αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά σας, ή το αντίθετο ίσως «εξερευνούν» μια αθέατη πλευρά της. Θα έλεγα και τα δυο. Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα γιατί τα συνδέω με την ζωή και με τα συναισθήματα.

Πώς αισθάνεστε όταν ολοκληρώνετε ένα έργο σας.

Αισθάνομαι ότι ολοκληρώνεται μαζί του κι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Το ομορφότερο συναίσθημα είναι όταν ξέρω ότι κάποιος άνθρωπος έχει στον χώρο του ένα έργο μου. Κατά κάποιο τρόπο, έχει μια δίκη μου πλευρά. Η Τέχνη είναι αιώνια, και είναι υπέροχο να γνωρίζεις ότι σε κάποιο σημείο το κόσμου βρίσκεται μια δημιουργία σου - και θα βρίσκεται για πάντα...

Έχετε κάποια συνεργασία-όνειρο;

Πολλές. Κάποια στιγμή θα ήθελα να συνδεθεί η Τέχνη μου με την μουσική.

image1.jpeg

Μοιραστείτε μαζί μας ένα ξεχωριστό μουσείο/gallery και μία έκθεση που λατρέψατε τελευταία.

Η έκθεση “Μan and Beast” με τα έργα του Francis Bacon στο Royal Academy of Arts του Λονδίνου. Ήταν μια εμπειρία ζωής.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να είμαι συλλέκτης εμπειριών χωρίς να αναλώνομαι. Ο πατέρας μου μού έδωσε αυτήν την συμβουλή όταν ήμουν περίπου 15 ετών.

Μια γυναίκα-πρότυπο που θαυμάζετε...

Τη μητέρα μου. Την θαυμάζω ως καλλιτέχνη, αλλά πρωτίστως ως μητέρα. Όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ τον βαθμό δυσκολίας που έχει το να προσπαθείς να ισορροπείς μια καριέρα με την προσωπική σου ζωή και την θαυμάζω που το έχει καταφέρει.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια στη ζωή σας κι ευελπιστείτε να δημιουργήσετε τη δική σας μια μέρα;

Τον πιο σημαντικό. Η οικογένεια μου είναι το λιμάνι μου, πηγή ηρεμίας και ανιδιοτελούς αγάπης. Είμαι ευγνώμων καθημερινά για αυτήν. Ακόμα δεν είναι στα σχέδια μου το να αποκτήσω την δίκη μου, όμως δεν το αποκλείω το μέλλον.

Οι 5 top προτάσεις σας για το φετινό καλοκαίρι.

  1. Αγαπημένο βιβλίο: Daisy Jones & The Six του Taylor Jenkins Reid
  2. Αγαπημένος προορισμός: Μύκονος
  3. Αγαπημένο αξεσουάρ: Παρεό
  4. Αγαπημένο design item: Ένα custom-made top που δημιούργησε για εμένα η Έφη Παπαϊωάννου.
  5. Αγαπημένο μουσικό κομμάτι: Satellite of Love του Lou Reed

Info: 

Curated by Thanos Loudos

Mykonos Municipal Art Gallery 

Ματογιάννια 33, Mύκονος

Διάρκεια: Από τις 11 Αυγούστου έως και τις 20 Αυγούστου.