fbpixel

Search icon
Search
Η πιο πολύτιμη δεξιότητα για να διαχειριστείτε τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 στη ζωή σας
LIFE & CAREER

Η πιο πολύτιμη δεξιότητα για να διαχειριστείτε τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 στη ζωή σας

Ανακαλύψτε κατά πόσο είστε προσαρμοστικές, αλλά και πως μπορείτε να βελτιωθείτε σε αυτόν τον τομέα


Η προσαρμοστικότητα είναι μία πολύ «ελκυστική» δεξιότητα. Όλοι μας θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας προσαρμοστικό και ευέλικτο - είμαστε ομαδικοί, "πάμε με το ρεύμα" και αυτό σημαίνει πως δεν είμαστε άκαμπτοι, αλλά ανοιχτοί και θετικοί στην αλλαγή ή στις προκλήσεις.

Αν ρωτήσουμε τους περισσότερους ανθρώπους αν θεωρούν τους εαυτούς τους προσαρμοστικούς, θα απαντήσουν θετικά. Εφόσον είναι, όντως αλήθεια, τότε μιλάμε για ανθρώπους που δεν πτοούνται από τις αλλαγές, αλλά τις καλωσορίζουν με θετικότητα, δεν τους σταματούν τα εμπόδια στα σχέδιά τους, αλλά επιστρατεύουν κάθε τους πόρο (εσωτερικό ή εξωτερικό), ώστε να τα ξεπεράσουν. Το τι συμβαίνει συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση, με τους περισσότερους από εμάς να έχουμε πολύ περισσότερη αντίσταση στην αλλαγή από όσο νομίζουμε.

Η προσαρμοστικότητα είναι κάτι παραπάνω από ευελιξία. Είναι η δυνατότητα να είσαι ανοιχτός σε πράγματα και καταστάσεις, να βγαίνεις έξω από τη ζώνη ασφάλειας, να μην προδικάζεις περνώντας σε κρίσεις όπως «αυτό δεν θα το έκανα ποτέ» ή «αυτό είναι πολύ δύσκολο για μένα, δεν θα τα καταφέρω». 

Η προσαρμοστικότητα σχετίζεται άμεσα με την ανθεκτικότητα, αλλά και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη.
3-gf2NM.jpg

Με την πανδημία του Covid-19 από τον Μάρτιο να έχει φέρει τα πάνω κάτω τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική μας ζωή – επηρεάζοντας κάθε ρόλο που αναλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας- η δεξιότητα της προσαρμοστικότητας μοιάζει πιο πολύτιμη από ποτέ, ώστε να καταφέρουμε να επεξεργαστούμε την νέα πρόκληση, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να φέρουμε στο παρόν μας ό,τι θα «κουμπώσει» πιο αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα: οι θέσεις εργασίας μορφοποιούνται, κλείνουν ή εξαφανίζονται, συνεργάτες, συνάδελφοι και τεχνολογίες αλλάζουν, ενώ παράλληλα ο προσωπικός χρόνος και η φροντίδα του εαυτού συρρικνώνονται στην προσπάθεια να φέρουμε ισορροπίες.

Πόσο εύκολα «απαντάτε» στην αλλαγή;

Δείτε το ως τη δική σας, προσωπική προσέγγιση στην αλλαγή - πόσο προσαρμόζεστε στις νέες προκλήσεις;

  • Αποδέχεστε την αλλαγή με θετικότητα;
  • Βλέπετε την αλλαγή ως ευκαιρία;
  • Αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα (όταν προκύψει) να δημιουργήσετε νέο πλάνο/σχέδιο;
  • Προσαρμόζεστε εύκολα στη διαχείριση νέων τεχνολογιών ή διαδικασιών π.χ. στην εργασία σας;
  • Προτείνετε την αλλαγή στους άλλους, αφού πρώτος ακολουθήσετε ο ίδιος το παράδειγμα;
  • Λαμβάνετε υπόψη τις διαφορετικές απόψεις των άλλων στη ζωή και την εργασία σας;
  • Παραδέχεστε τα λάθη σας; Μαθαίνετε από αυτά και πορεύεστε με βάση τη νέα γνώση;
  • Παραμένετε αισιόδοξοι παρ' όλες τις νέες αλλαγές που προκύπτουν;

Αν λίγες ή καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν σας εκφράζει δεν είστε μόνη. Πολλοί από εμάς, έρχονται στιγμές που δυσκολευόμαστε, παρουσιάζουμε υψηλή ανθεκτικότητα στην αλλαγή ή απλά δεν γνωρίζουμε πως να προχωρήσουμε σε νέα "άγνωστα νερά", όπως αυτά που ζούμε την τρέχουσα περίοδο.

Για να επιβιώσετε μέσα από τις αλλαγές που συμβαίνουν είτε στην επιχείρηση, είτε στην εργασία ή την προσωπική σας ζωή, πρέπει εσείς οι ίδιες πρώτα να αλλάξετε. Αυτό περιλαμβάνει να βρείτε τρόπους να συνδεθείτε με τη νέα πραγματικότητα, να αντιληφθείτε τον αντίκτυπο που έχει η αλλαγή σε εσάς, αλλά και να κατανοήσετε πως και η δική σας συμπεριφορά επηρεάζει τους γύρω σου.

4+1 συμβουλές για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή στη ζωή, αλλά και στην εργασία

2-JgNGn.jpg

1. Να αναζητάτε - να είστε περίεργες.

Απλά ρωτήστε όσα περισσότερα μπορείτε. Περιηγηθείτε, ερευνήστε, ψάξτε και σκεφτείτε πριν διατυπώσετε κάποια κρίση ή αποφασίσετε να δράσετε.

2. Μην προσκολλήστε σε ένα μόνο σχέδιο ή στρατηγική.

Έχετε πάντα ένα plan B, C ή D υπολογίζοντας παράλληλα τα εμπόδια επίτευξής τους, αλλά και τους τρόπους να τα ξεπεράσετε.

3. Δημιουργείστε -ή ενισχύστε τα υπάρχοντα- πλαίσια υποστήριξης

Δεν είστε μόνες. Επενδύστε σε μέντορες, φίλους, οικογένεια, έμπιστους συνεργάτες, coaches και άλλους ώστε να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικό πλαίσιο γύρω σας σε μεταβατικές περιόδους ή δύσκολες στιγμές.

4. Αναγνωρίστε πως αντιδράτε στην αλλαγή.

Αν είστε ξεκάθαρες για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας σε ό,τι αφορά στις νέες αλλαγές, θα είστε άμεσες και κατανοητές και από τους άλλους γύρω σας, τόσο στην εργασία (π.χ. συναδέλφους ή ομάδα), όσο και στην προσωπική σας ζωή.

5. Παροτρύνετε τον εαυτό σας να έρχεται σε επαφή με νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις.

Οι δεξιότητες είναι σαν την οδήγηση. Όσο πιο συχνά εξασκούμαστε σε αυτές, τόσο καλύτερα τις οδηγούμε. Φροντίστε να "βουτάτε" στην αλλαγή, όχι μόνο όταν σας συμβαίνει, αλλά και ως εξάσκηση στην καθημερινότητά σας γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, κάποιο νέο skill, μία νέα τεχνολογία κτλ.

Coaching και προσαρμοστικότητα

1-Cq4eY.png

Με κεντρικό άξονα το εσωτερικό σας δυναμικό, αλλά και κάθε άλλο πόρο που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, μέσα από ένα άμεσο και δυναμικό coaching πρόγραμμα που δημιουργείται εξατομικευμένα για τις ανάγκες σας, μπορείτε να δουλέψετε στα εξής:

Διαφορετικοί τομείς στη ζωή σας - ποιοι σας βοηθούν, ποιους θα θέλατε να βελτιώσετε;

Μη αποτελεσματικές συμπεριφορές ή σκέψεις /πεποιθήσεις - Τι εμπόδια δημιουργούν και με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να αναπροσαρμοστείτε;

Οι δυνάμεις σας - Ποια είναι εκείνα τα πιο δυνατά στοιχεία που ενεργοποιούνται αυτόματα και πηγαία και πώς θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την προσαρμοστικότητά σας στο πλαίσιο αναφοράς που σας ενδιαφέρει;

Συστημική προσέγγιση του θέματος - Πώς η συμπεριφορά σας επηρεάζει τους γύρω σας και τί θα μπορούσατε να αλλάξετε για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα και τις σχέσεις σας στην εργασία και τη ζωή σας;

Αποτελεσματικός σχεδιασμός πλάνου - Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μέχρι τον στόχο σας, ποια είναι η εφεδρική στρατηγική σας και πώς θα ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο;

Αναστοχασμός και παρακολούθηση - Πόσο σας ταιριάζουν οι επιλογές σας, πόσο σωστές είναι για εσάς και τον στόχο σας και τί θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε την προσπάθειά σας;

Αν, λοιπόν, καταφέρνατε να αποκτήσετε όλη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να είστε λίγο περισσότερο προσαρμοστικές, πόσο διαφορετικά θα αντιδρούσατε στις αλλαγές; Τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές...;

Info:

Σπαθάρη Μαίρη
Organizational & Personal Growth Coach
+30 6932846037
www.maryspathari.gr