fbpixel

Search icon
Search
Η Pantone κυκλοφόρησε μια νέα απόχρωση κόκκινου «Period» για να τερματίσει το στίγμα της εμμηνόρροιας
LIFE & CAREER

Η Pantone κυκλοφόρησε μια νέα απόχρωση κόκκινου «Period» για να τερματίσει το στίγμα της εμμηνόρροιας

Το έντονο κόκκινο «Period» της Pantone ήρθε για να σπάσει τα ταμπού


Η Pantone λάνσαρε μία νέα bold απόχρωση κόκκινου, την οποία ονόμασε «Period», με στόχο να καταπολεμήσει το στίγμα γύρω από την έμμηνο ρύση που επικρατεί ακόμα και σήμερα. Η εταιρία τόνισε ότι ακόμα κι αν ζούμε στον 21ο αιώνα η περίοδος συνεχίζει να θεωρείται επαίσχυντη, μυστηριώδης και ταμπού κι ένα θέμα που δεν πρέπει να συζητείται δημόσια.

1-3rDBJ.jpg

Η Pantone συνεργάστηκε με τη σουηδική εταιρία INTIMINA, το μοναδικό brand παγκοσμίως με προϊόντα γυναικείας υγιεινής για κάθε στάδιο και πτυχή της γυναικείας υγείας από την πρώτη εμμηνόρροια έως και την εμμηνόπαυση, ενόψει της εκστρατείας Seen + Heard της τελευταίας. Ο στόχος της καμπάνιας είναι να ενδυναμώσει και να τους ενθαρρύνει όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να κάνουν πιο ακριβείς και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με την εμμηνόρροια. Αυτή η ζωντανή και δυναμική θερμή απόχρωση του κόκκινου είναι το οπτικό μέσο της καμπάνιας που ενθαρρύνει το period positivity. Η δημιουργία αυτού του έντονου και τολμηρού κόκκινου χρώματος αντιπροσωπεύει και ταιριάζει με το χρώμα ενός υγιούς κύκλου έμμηνου ρύσεως αποτελεί εμβληματικό σύμβολο της καμπάνιας Seen + Heard της INTIMINA με σκοπό την ομαλοποίηση της περιόδου ως μία απόλυτα φυσιολογική και υγιή σωματική λειτουργία.

Η ενεργητική και περιπετειώδης απόχρωση, η «Period», ενθαρρύνει τους ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση να νιώθουν περήφανοι για αυτό που είναι, να έχουν αυτοπεποίθηση και να γιορτάζουν με πάθος την ισχυρή και συναρπαστική ζωτική δύναμη με την οποία γεννιούνται. Αυτή η ενέργεια λειτουργεί ως παρότρυνση ώστε όλοι οι άνθρωποι να νιώθουν και να μιλούν άνετα, ανοιχτά και αυθόρμητα σχετικά με την εμμηνόρροια αποβάλλοντας τα ταμπού που υπάρχουν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Το στίγμα που φέρει η έμμηνος ρύση

Ακόμα και σήμερα η περίοδος αποτελεί ένα θέμα που πολύ συχνά αποσιωπάται και γύρω από το οποίο η ενημέρωση είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, ενώ επικρατούν αναχρονιστικές θεωρίες, ακόμα και σε προηγμένα κράτη του κόσμου. Πολύ συχνά το στίγμα γύρω από την εμμηνόρροια προκαλεί ανισότητα, τόσο οικονομική, εργασιακή όσο και κοινωνική. Κορίτσια και γυναίκες, ανά διάφορα μέρη του κόσμου, μένουν πίσω και χάνουν σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας και της προσωπικής τους ζωής εξαιτίας των διάφορων οπισθοδρομικών θεωριών και των λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με την περίοδο. 

Ένα σημαντικό και συχνό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός κοριτσιών χάνει μαθήματα ή και εγκαταλείπει την εκπαίδευση λόγω του στίγματος αλλά και της έλλειψης πρόσβασης σε είδη γυναικείας υγιεινής. Σε υπανάπτυκτα κράτη, οι γυναίκες όταν έχουν εμμηνόρροια θεωρούνται, ακόμα, μιαρές και απομονώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Δεν είναι, επίσης, σπάνιες οι περιπτώσεις όπου τα νεαρά κορίτσια δεν ενημερώνονται και δε γνωρίζουν τι είναι η έμμηνος ρύση μέχρι να έχουν την πρώτη τους περίοδο. Επακόλουθο όλων αυτών είναι ένα μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και γυναικών να βρίσκονται σε σύγχυση και να νιώθουν άγχος και ντροπή για μία απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του σώματός τους.

Όλα αυτά δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για σωστή ενημέρωση, ανοιχτό διάλογο, καθολική πρόσβαση σε γυναικεία είδη υγιεινής και κανονικοποίηση αυτής της φυσιολογικής σωματικής λειτουργίας, της έμμηνου ρύσεως. Τέτοιες πρωτοβουλίες μας δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία και περιμένουμε να δούμε και άλλες ανάλογες κινητοποιήσεις που θα καταρρίψουν τα ταμπού γύρω από την περίοδο.