fbpixel

Search icon
Search
Η επιτυχημένη ταινία «Μήλα» του Χρίστου Νίκου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα φετινά Oscars
#GREEKSDOITBETTER

Η επιτυχημένη ταινία «Μήλα» του Χρίστου Νίκου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα φετινά Oscars

Έχει ξεχωρίσει εδώ και μήνες, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί


Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, αποτελεί την ελληνική παραγωγή που διεκδικεί υποψηφιότητα στα βραβεία Oscar 2021, στην κατηγορία καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Προηγήθηκε η μεγάλη πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ, με βραβεία και καλές κριτικές από experts στον κινηματογράφο αλλά και το κοινό, στη διάρκεια μιας δύσκολης χρονιάς λόγω της πανδημίας, που έφερε την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα -και τον χώρο της τέχνης γενικότερα- σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα συνεχών αλλαγών και προκλήσεων.

Τα επερχόμενα Oscars θα πραγματοποιηθούν στις 25 Απριλίου, αφού πρώτα ακούσαμε πολλές και διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο διεξαγωγής τους, κάτω από μια πρωτόγνωρη και άκρως απαιτητική καθημερινότητα. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ακυρώσει την απονομή των βραβείων για το επόμενο έτος, αντιθέτως αλλάζει την ημερομηνία τους και προσαρμόζεται πλήρως σε κάθε πιθανή εξέλιξη της επικαιρότητας. 

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η 93η απονομή θα πραγματοποιηθεί τελικά των ερχόμενο Απρίλιο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών παρέτεινε την περίοδο κυκλοφορίας των ταινιών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιες για το Χρυσό αγαλματίδιο, από την 31η Δεκεμβρίου 2020 στην 28η Φεβρουαρίου 2021.

Τα εγχώρια δεδομένα

oscar-statue-oscars-placeholder.jpg

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή την οποία συγκρότησε το Υπουργείο Πολιτισμού για το σκοπό αυτό επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία μυθοπλασίας Μήλα του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου. Η συγκεκριμένη ταινία επιλέχθηκε τόσο για την εξαιρετική ποιότητά της σε σχέση με τη σκηνοθετική της επιμέλεια, όσο και για τον τρόπο που «αγγίζει» την επικαιρότητα, με διαχρονική ωστόσο ματιά.

Σύμφωνα με την πλοκή της, μεταφερόμαστε σε μια γνώριμη αλλά, ταυτόχρονα, αλλόκοτη πραγματικότητα στην οποία ένας άντρας που πάσχει από απώλεια μνήμης εισάγεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ειδικά σχεδιασμένο για να τον βοηθήσει να χτίσει μια καινούρια ζωή. Στο πλαίσιο του προγράμματος ακολουθεί καθημερινά ηχογραφημένες από τους γιατρούς αποστολές τις οποίες φωτογραφίζει ως αποδεικτικό στοιχείο ότι τις έχει ολοκληρώσει. Στο ίδιο πρόγραμμα θα συναντήσει μια γυναίκα (Σοφία Γεωργοβασίλη) που προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει καινούριες αναμνήσεις. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι άλλος από τον Άρη Σερβετάλη, ο οποίος φαίνεται να είναι ο ιδανικός για να υποδύεται αυτόν τον άντρα.

Ο Χρήστος Νίκου υπογράφει, εκτός από τη σκηνοθεσία, και το σενάριο σε συνεργασία με τον Σταύρο Ραπτη, ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Άννα Καλαϊτζίδου και Αργύρης Μπακιρτζής. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η Boo Productions που ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή και του Κυνόδοντα αλλά και του Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

Η επιτυχία της ταινίας

.jpg

Πριν από τη σπουδαία υποψηφιότητα για Oscar, όμως, τα «Μήλα» είχαν διακριθεί από τον πρώτο κιόλας καιρό της κυκλοφορίας τους, με την αρχή να γίνεται με το άνοιγμα του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του τμήματος Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας όπου προβλήθηκε η ταινία. Ο κόσμος την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, μιλώντας για τον «ωμό» ρεαλισμό της καθημερινότητας που προβάλει από σκηνή σε σκηνή, αλλά και τη διαδικασία που πραγματοποιεί ο πρωταγωνιστής για να επαναφέρει τη μνήμη του.

Στον κινηματογραφικό θεσμό του Φεστιβάλ Βενετίας, λοιπόν, είδαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη να εκπροσωπεί με καμάρι τη χώρα μας και να διακρίνεται μεταξύ άλλων για την επιτυχία της ταινίας του. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στη μεγάλη βραδιά των βραβείων Oscar, τιμώντας για ακόμα μια φορά τη χώρα μας και αποδεικνύοντας την ικανότητα των Ελλήνων που ασχολούνται με την τέχνη να διαπρέπουν ακόμα και στα μεγαλύτερα events παγκοσμίως.