fbpixel

Search icon
Search
How to: Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να καθαρίζουμε κάθε σημείο της κατοικίας μας;
WELLNESS

How to: Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να καθαρίζουμε κάθε σημείο της κατοικίας μας;

Οι πιο αποτελεσματικές ιδέες που θα σας «λύσουν» τα χέρια


Σας έχει κουράσει το γεγονός πως ενώ καθαρίζετε κάθε γωνιά του σπιτιού σας, υπάρχουν σημεία που παραμένουν λιγότερο λαμπερά όσο κι αν προσπαθείτε για το αντίθετο; Επειδή αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο στη διαδικασία της καθαριότητας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά αυτήν την περίοδο, και πολλές φορές δεν ξέρετε πόσο συχνά τελικά πρέπει να την πραγματοποιείτε, ήρθε η ώρα να δώσετε τέλος σε αυτήν την εξαντλητική κατάσταση, ανακαλύπτοντας απλούς, γρήγορους και φυσικούς τρόπους για να κάνετε κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας πεντακάθαρη.

Μάθετε παρακάτω τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείτε -από το πόσο συχνά μέχρι τους κατάλληλους τρόπους- για να πετύχετε άμεσα αποτελέσματα!

The kitchen

1-64Yqw.jpg

Καθημερινά: Τα σημεία που αγγίζουμε καθημερινά μέσα στο σπίτι απαιτούν καθημερινό καθάρισμα, ενώ μεταξύ αυτών είναι και η κουζίνα. Οι περισσότεροι ενδεχομένως να μη δυσκολεύονται ιδιαίτερα σε αυτήν τη διαδικασία, μιας και η περίοδος της καραντίνας μάς έφερε πιο κοντά στη μαγειρική και στις δουλειές του σπιτιού γενικότερα. Πάγκοι, νησίδες, καρέκλες και τραπέζια, νεροχύτες, βρύσες και γενικά τις περιοχές όπου παρασκευάζεται ή καταναλώνεται φαγητό, χρειάζεται να τις σκουπίζεται επί καθημερινή βάση έστω και με λίγο καυτό νερό κι ελάχιστο λευκό ξύδι -χωρίς να είναι απαραίτητα τα καθαριστικά.

Μια φορά την εβδομάδα: Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες πρέπει να αντικαθίστανται ανά εβδομάδα -ανάλογα βέβαια και με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Ακόμα, μην παραλείπετε να καθαρίζετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας, τις οποίες οι περισσότεροι μάλλον θα ξεχνάτε. Εννοείται πως ένα καλό σκούπισμα και σφουγγάρισμα πρέπει κι αυτό να ενταχθεί στις βασικές σας δουλειές 1-2 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Μια φορά τον μήνα: Ανά μήνα, είναι καλό να καθαρίζετε τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων, όπως το ψυγείο και τα ντουλάπια. Πέρα από την αφαίρεση της σκόνης, αυτή είναι μια καλή διαδικασία για να ελέγξετε τη διάρκεια των τροφίμων, να δείτε τι χρειάζεται να αγοράσετε, αλλά και για να τα αποθηκεύσετε εκ νέου.

The bathroom

2-ajl5c.jpg

Καθημερινά: Το μπάνιο είναι ακόμα ένας χώρος μέσα στο σπίτι που χρησιμοποιούμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται την καθημερινή σας προσοχή -ειδικά ο νιπτήρας, μιας και πλένουμε τα χέρια μας περισσότερο από ποτέ. Να έχετε σε κάποια σημείο κοντά στη βρύση κάποιο στεγνό πανί, το οποίο μετά την πρωινή και βραδινή σας ρουτίνα μπορείτε να απομακρύνετε τα περιττά νερά, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται άλατα.

Μια φορά την εβδομάδα: Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός του μπάνιου είναι απαραίτητος. Κατά τη διάρκεια αυτού, πρέπει να ανανεώνετε τις πετσέτες σας, να καθαρίζετε τη λεκάνη με ήπια καθαριστικά, τις βρύσες και τους καθρέφτες. Μια ώρα είναι αρκετή ανά εβδομάδα.

Μια φορά τον μήνα: Πάνω στον μήνα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πιο δραστικά καθαριστικά, μιας και ο καθαρισμός του μπάνιου είναι πιο διεξοδικός. Καθαρίστε την μπανιέρα, αφαιρέστε τα προϊόντα σας και καθαρίστε τις επιφάνειες, καθώς και τα υπόλοιπα πλακάκια και τα ντουλάπια σας.

The bedroom

3-mbVt4.jpg

Καθημερινά: Εάν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ακατάστατη, είναι λογικό να μην μπορείτε να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε. Γι' αυτό, λοιπόν, φροντίστε να τακτοποιείτε καθημερινά τα προσωπικά σας αντικείμενα και να μην αφήνετε ρούχα διάσπαρτα μέσα στον χώρο. Σαφώς και το στρώσιμο του κρεβατιού θα πρέπει να γίνει η πρώτη σας δουλειά κάθε πρωί και η τελευταία πριν πέσετε για ύπνο.

Μια φορά την εβδομάδα: Ανά εβδομάδα, αλλάξτε τα σεντόνια και γενικότερα τα σκεπάσματά σας, καθαρίστε το χαλί και ξεσκονίστε τις επιφάνειες με ένα νωπό πανί. Ακόμα, μην παραλείψετε το σκούπισμα του πατώματος, καθώς και το σφουγγάρισμα.

Μια φορά τον μήνα: Στο καθάρισμα του μήνα, βάλτε στο πρόγραμμά σας το declutter στα ρούχα και τα προσωπικά σας πράγματα, μιας και πάντα θα υπάρχουν κομμάτια που δε φοράτε. Αφού τα αφαιρέσετε από τα ράφια και τις ντουλάπες σας, καθαρίστε και τις επιφάνειες από ξύλο -ή οποιοδήποτε άλλο υλικό- και τοποθετήστε τα από την αρχή. Όσο για το πλύσιμο των κουρτινών, 2-3 φορές τον χρόνο είναι αρκετές, ενώ το στρώμα σας είναι να το καθαρίζετε σε βάθος ανά έξι μήνες.

The living areas

4-aO8po.jpg

Καθημερινά: Πείτε «ναι» στην τάξη καθημερινά, έτσι ώστε η διαδικασία να πάνω στην εβδομάδα και τον μήνα να γίνεται πιο εύκολη για εσάς. Άλλωστε, πολλές φορές αφήνετε πράγματα στο σαλόνι σας όπου δεν είναι η πραγματική τους θέση, όπως ρούχα και αξεσουάρ, κουτιά και πιάτα από φαγητό, κλειδιά κ. ά. Καθορίστε, λοιπόν, συγκεκριμένα σημεία όπου θα τοποθετείτε έστω και προσωρινά τα πράγματά σας, έτσι ώστε να μην τα χάνετε και σίγουρα για να μη δημιουργείτε ένας μικρός χαμός εκεί όπου χαλαρώνετε.

Μια φορά την εβδομάδα: Είναι σημαντικό να αφήνετε -αν όχι καθημερινά- έστω και μια φορά την εβδομάδα ανοιχτά τα παράθυρά σας, έτσι ώστε να ανανεώνετε η ατμόσφαιρα του χώρου σας, μιας και περνάτε πολλές ώρες της ημέρας μέσα σε αυτόν. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να ποτίζετε τα φυτά σας -ανάλογα φυσικά και με το είδος τους- και να αφαιρείτε τη σκόνη από κάθε επιφάνεια.

Μια φορά τον μήνα: Όπως καταλαβαίνετε, πάνω στον μήνα το καθάρισμα θα πρέπει να γίνεται με περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια, όπως το να καθαρίζετε τα παράθυρά σας με ειδικά καθαριστικά -όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους-, αλλά και να πλένετε τα ριχτάρια και τα covers από τα μαξιλάρια του καναπέ σας. Όσο για τα υπόλοιπα κομμάτια που συνθέτουν τον καναπέ σας, μπορείτε να τα καθαρίζετε εις βάθος ή τουλάχιστον να τα τινάζετε για να απομακρυνθεί η πολλή σκόνη.