fbpixel

Search icon
Search
Βαθύ πένθος: Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο
PEOPLE & MOMENTS

Βαθύ πένθος: Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Μία σπουδαία γυναίκα, μία μαχήτρια που δε λύγισε ποτέ!


Έδωσε μία τεράστια, σκληρή κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο. Μέχρι το τελευταίο λεπτό ήταν δυνατή και προσπαθούσε να στείλει το δικό της μήνυμα ελπίδας και σε άλλους, εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στην ίδια θέση με αυτήν. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε το πρωί της Δευτέρας από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον πολιτικό -κι όχι μόνο- κόσμο της Ελλάδας. Μητέρα τριών παιδιών, σύζυγος, μαχήτρια. Μία γυναίκα που δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται, που ήρθε αντιμέτωπη με το «φάντασμα» του καρκίνου σε πολύ μικρή ηλικία, που έχασε και τους δύο της γονείς μέσα σε διάστημα μερικών μηνών από την ίδια ασθένεια, αλλά δε φοβήθηκε ποτέ. Έζησε. Έκανε πραγματικότητα τα όνειρά της κι άφησε το στίγμα της.

Γυναίκα-πρότυπο για πολλές άλλες!

Η παιδική ηλικία και πρώτα βήματα

titlo-j3T5y.jpg

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους, μέχρι να μετακομίσει με την οικογένειά της σε ένα διαμέρισμα κοντά στα Σίδερα Χαλανδρίου. Πατέρας της, ήταν ο Γιώργος Γεννηματάς και μητέρα της η Κάκια (Κατερίνα) Γεννηματά, το γένος Βέργου. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Ο πατέρας της υπήρξε ιδρυτικό μέλος κι ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μία ηγετική μορφή κι η κόρη του, ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Κατάφερε να αφήσει το στίγμα της σε έναν δύσκολο κι εξαιρετικά σκληρό χώρο, έκλεισε τα αυτιά της στα απρεπή σχόλια ειπώθηκαν στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της και πάντα, έδινε τις δικές της απαντήσεις. Ακόμη κι άνθρωποι που ήταν εντελώς αντίθετοι ιδεολογικά, είχαν να πουν κάτι καλό για τη Φώφη Γεννηματά. Για τον χαρακτήρα, το ήθος, τις γνώσεις της.

Τραγική ειρωνία; Έχασε τη ζωή της από την ίδια αρρώστια με τους γονείς της. Ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή το 1994 «χτυπημένος» από τον καρκίνο, μόλις στα 55 του χρόνια, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο κι μητέρα της, Κάκια, στα 54 της.Έφυγαν από τη ζωή με επτά μήνες διαφορά! «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει παλαιότερη σε συνέντευξή της. Η λέξη «καρκίνος» μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της και τη σημάδεψε με πολλούς τρόπους. Τον Ιούνιο του 2008, ήταν η δική της σειρά. Έκανε τακτικούς ελέγχους, λόγω του ιστορικούς της οικογένειάς της και στα 43 της υπέστη ένα νέο, τεράστιο σοκ. Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό κι  υποβλήθηκε άμεσα σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Memorial για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. «Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα. Νιώθω πολύ καλά», δήλωνε τότε. Μίλησε με πολλούς ανθρώπους, μοιράστηκε τη δική της εμπειρία, προσπάθησε να στείλει σε όσους περισσότερους μπορούσε το δικό της μήνυμα ελπίδας. 

«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν», ανέφερε σε άλλη συνέντευξή της. 

Μητέρα, σύζυγος, πολιτικός

Η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει δύο γάμους κι απέκτησε τρία παιδιά. Όταν ήταν μόλις 22 ετών, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ντέκα κι απέκτησαν μαζί μία κόρη, ωστόσο λίγα χρόνια μετά χώρισαν, ενώ το 2003, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον οδοντίατρο, Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και μία κόρη. Λίγοι γνωρίζουν πως όταν ήταν νέα ακόμη, θεωρούσε σχεδόν σίγουρο ότι δε θα γινόταν ποτέ μάνα. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά επειδή δεν μπορούσε. Μόλις στα 22 της χρόνια, οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως έχει πολύ λίγες πιθανότητες να αποκτήσει παιδιά. Κι όμως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και σε αυτή την περίπτωση. Μέσα από έναν σκληρό αγώνα και τεράστια προσπάθεια, τα κατάφερε κι απέκτησε όχι ένα, αλλά τρία παιδιά. 

«Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό. Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή», έχει πει σε συνέντευξή της και τα λόγια της πραγματικά συγκλονίζουν.

gennhmata.jpg

Πάλεψε με τον καρκίνο, πάλεψε για να καταφέρει να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια και να κρατήσει στα χέρια της τα παιδιά της, δεν σταμάτησε ωστόσο ποτέ να προχωράει και να κάνει σημαντικά βήματα και στον πολιτικό στίβο. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ειδικού σκοπού κι Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 2015 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το 2017 του ΚΙΝ.ΑΛ. Πίστεψε πως οι δυσκολίες ανήκαν στο παρελθόν, όμως το «φάντασμα» έκανε και πάλι την εμφάνισή του κι αυτή τη φορά ήταν πιο δυνατό.

Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε την κούρσα για την επανεκλογή της και τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν. Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ματαίωσε την παρουσία της στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, λόγω αδιαθεσίας κι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας εισήχθη εκτάκτως στον «Ευαγγελισμό». Νοσηλεύτηκε στον 10ο όροφο του νοσοκομείου κι ήταν ξεκάθαρο ότι τώρα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής», αυτά ήταν τα πρώτα της λόγια. Γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η υγεία της την υποχρεώνει να μη συμμετάσχει ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. κι αλήθεια είναι πως ολόκληρη η Ελλάδα υπέστη ένα μεγάλο σοκ. Οι πολιτικοί της «αντίπαλοι», ο απλός κόσμος, όλοι έσπευσαν να της ευχηθούν ταχύτατη ανάρρωση. Όλοι, ήταν σίγουροι ότι η Φώφη, αυτή η πολύ-πολύ δυνατή γυναίκα θα έβγαινε κι αυτή τη φορά νικήτρια.

Δυστυχώς όμως, το φινάλε γράφτηκε το πρωί της Δευτέρας. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή μόλις σε ηλικία 56 ετών. Η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση από το βράδυ της Κυριακής και το ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» επιβεβαίωσε την είδηση: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας και πεποιθήσεων, πρόκειται για μία γυναίκα-σύμβολο. Έμεινε ορφανή από γονείς σε πολύ μικρή ηλικία, έδωσε μάχη για να αποκτήσει η ίδια τα δικά της παιδιά, κοίταξε στα μάτια για πολλά χρόνια τον καρκίνο και παράλληλα, δεν σταμάτησε να παλεύει στην αρένα της πολιτικής. Η Φώφη Γεννηματά δεν είναι πια μαζί μας...