fbpixel

Search icon
Search
Health Tips: Οι συνήθειες που θεωρούνται «ασπίδα» κατά του καρκίνου
MAGAZINE

Health Tips: Οι συνήθειες που θεωρούνται «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Τα προληπτικά tips που οφείλετε να ακολουθήσετε


Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας στο αν μπορεί να υπάρξει θεραπεία πριν από την εκδήλωση ασθένειας θα σας εκπλήξει. Για την ακρίβεια, όχι μόνο κάτι τέτοιο υφίσταται, αλλά αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο μέχρι στιγμής για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 50%.

Ο καρκίνος σήμερα

shutterstock-160978433.jpg


Δυστυχώς, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάποια θετικά νέα, όμως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το American Institute of Cancer Research και πολλούς άλλους διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την έρευνα και την αντιμετώπισή του, αναφέρουν ότι ένα ποσοστό από 30% έως 50% των πιο συχνών μορφών του θα μπορούσε να προληφθεί με «θεραπεία πριν από την ασθένεια», δηλαδή με αλλαγές του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου. Σας παραθέτω, λοιπόν, τους 9 κανόνες που πρέπει να τηρείτε:

1. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή σας.

2. Εφαρμόστε -προσαρμόζοντάς τα ανάλογα με τις δυνατότητές σας- 150΄-300΄ μέτριας έντασης άσκησης ή 75΄-150΄ έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα - ή συνδυασμό και των δύο.

3. Ακολουθήστε μια υγιεινή, μεσογειακού τύπου, διατροφή σε όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, καταναλώστε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε λογικές ποσότητες, έτσι ώστε να φτάσετε και να παραμείνετε στο ιδανικό σωματικό βάρος. 4. Περιορίστε σημαντικά τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα σακχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και τα υπερ-επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. 

5. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άντρες.

6. Έχετε κατά νου ότι τα συμπληρώματα διατροφής δε βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

7. Κόψτε το κάπνισμα, ενώ να θυμάστε ότι ο κίνδυνος καρκίνου αφορά και στο παθητικό κάπνισμα.

8. Οι μητέρες, εφόσον μπορείτε, θα πρέπει να θηλάζετε τα παιδιά σας.

9. Να προστατεύεστε από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Η αξία της πρόληψης

shutterstock-1487364161-1.jpg

Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ελλάδα συγκεντρώνουν ανησυχητικά δείγματα για τη δημόσια υγεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την παρέμβαση της Πολιτείας υπέρ της πρωτογενούς πρόληψης. Οι κρατικές ενέργειες, που πραγματικά αξιώνουμε να λαμβάνονται, σε συνδυασμό με τις μικρές αλλαγές που εμείς μπορούμε να επιβάλουμε στους εαυτούς μας είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Αυτόν τον άξονα της ευζωίας ακολουθούν και τα κείμενά μου όλα αυτά τα 16 χρόνια που επικοινωνώ μαζί σας μέσα από το GLOW. 

bimg-20210306-wa00003.jpg


Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023