fbpixel

Search icon
Search
Oπτικός θόρυβος: Γνωρίζετε τι είναι και πώς θα τον απομακρύνεται από την κατοικία σας;
INTERIORS

Oπτικός θόρυβος: Γνωρίζετε τι είναι και πώς θα τον απομακρύνεται από την κατοικία σας;

Τα έξυπνα βήματα για να αγγίξουμε την αρμονική ατμόσφαιρα


Όταν σκεφτόμαστε τον θόρυβο, ίσως να φανταζόμαστε μια κόρνα αυτοκινήτου ή ένα κομπρεσέρ να χτυπάει. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τύπος που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας και αυτός είναι ο οπτικός θόρυβος. Όπως οι ανεπιθύμητοι ήχοι, έτσι και ο οπτικός θόρυβος περιλαμβάνει ό,τι εμποδίζει το βλέμμα μας. Από τις ενοχλητικές χρωματικές παλέτες μέχρι χώρους υπερφορτωμένους με ποικίλα διακοσμητικά pieces, όλα αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι μας απομακρύνουν από την αρμονική ατμόσφαιρα που θέλουμε να πρωταγωνιστεί στην εσωτερική διαμόρφωση. 

Ας δούμε μαζί εκείνες τις κινήσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να αποφύγουμε την ύπαρξη του αισθητικού αυτού θορύβου.

Δεν υπερφορτώνουμε 

shutterstock-1984584275.jpg
Ένα από τα πρώτα βήματα για την εξάλειψη του οπτικού θορύβου απαιτεί κάποιο προβληματισμό: Κοιτάξτε έναν συγκεκριμένο χώρο και σκεφτείτε τα συναισθήματα που προκαλεί. Σας αρέσει πραγματικά το χρώμα των τοίχων; Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα βιβλία; Θα βοηθούσε περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στην οργάνωση; Συχνά πιστεύουμε ότι θέλουμε οι χώροι να μοιάζουν απόλυτα γεμάτοι, αλλά η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Το "less is more" δεν είναι μόνο το δόγμα των μινιμαλιστών, αλλά και πρακτική σοφία που συχνά κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, πιο αποτελεσματική και πιο αισιόδοξη.

Είμαστε προσεχτικοί με την επιλογή των χρωμάτων

234350986ff68a71d90c0edd9cf42d0c.jpg
Τα χρώματα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στα συναισθήματά μας, γι' αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να τα επιλέγουμε σωστά. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε εκείνα που βοηθούν στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού σε έναν χώρο. Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σημαντικό να δημιουργούν μια αίσθηση αρμονίας και να λειτουργούν καλά με τη συνολική διακόσμηση του σπιτιού μας. 


Εφαρμόζουμε τακτικό καθαρισμό

609ff25fb1dc1744a819c3d92e767eb7.jpg
Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να περιορίσουμε τον οπτικό θόρυβο είναι να κάνουμε μια ρύθμιση στους χώρους, οπότε ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός τακτικού προγράμματος βαθύ καθαρισμού. Πριν όμως προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, είναι απαραίτητο να βεβαιωθούμε πρώτα ότι δεν καθαρίζουμε μόνο τους χώρους μας, αλλά κινούμαστε σε μια ουσιαστική εποχιακή οργάνωση και τακτοποίηση. Απορρίπτουμε οτιδήποτε, το οποίο δεν ανταποκρίνεται, πλέον, στις ανάγκες μας και προσθέτουμε νέα αντικείμενα μόνο όταν είναι απαραίτητο και μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και πιο ήρεμη.


Προσδιορίζουμε τα θορυβώδη σημεία

b865cf0c53c01400912ae375f51db893.jpg
Αν αποφασίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο ένα λεπτομερές βαθύ καθάρισμα -ή δεν διαθέτουμε τον αντίστοιχο χρόνο αυτή τη στιγμή να δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο- μπορούμε να επικεντρωθούμε σε εκείνα τα σημεία που προκαλούν περισσότερο οπτικό θόρυβο από τα υπόλοιπα. Συνήθως οι περιοχές, οι οποίες προσελκύουν περισσότερο την ακαταστασία είναι οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού, όπως η είσοδος ή η κουζίνα. 

Επιλέγουμε τους αποθηκευτικούς χώρους

640bac1321b4ab97a925d4192405f3f1.jpg
Σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε να εγκαταλείψουμε όλα εκείνα τα αντικείμενα που συμβάλλουν στον οπτικό θόρυβο του σπιτιού μας, είναι καλό να σκεφτούμε να επενδύσουμε σε κάποια κουτιά αποθήκευσης, αλλά και εναλλακτικούς μικρούς χώρους, στους οποίους μπορούμε να τακτοποιήσουμε και να οργανώσουμε κατηγορίες τους με έξυπνο καμουφλάζ. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα απομακρύνουμε τα πράγματα αυτά από το οπτικό μας πεδίο, χωρίς αυτί να σημαίνει ότι δεν θα είναι εύκολα προσβάσιμα.

Prefer the calm atmosphere!