fbpixel

Search icon
Search
Happy Father’s Day: 6 βιβλία που φωτογραφίζουν τη δυνατή αυτή σχέση
ARTS & CULTURE

Happy Father’s Day: 6 βιβλία που φωτογραφίζουν τη δυνατή αυτή σχέση

Ας δώσουμε μια αγκαλιά στον πατέρα μας αυτήν την Κυριακή


Για αυτούς που βρίσκονται στη ζωή μας, αλλά και για όσους έφυγαν γιορτάζουμε την Κυριακή 20 Ιουνίου την γιορτή του πατέρα. Ο ρόλος τους στη ζωή μας σηματοδοτεί την αγάπη, την φροντίδα, είναι αυτός ο «ήρωας» που θα στρέψει την προσοχή επάνω μας και θα μας κάνει συνήθως τα περισσότερα χατίρια. Είναι μια ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο με τον αγαπημένο μας μπαμπά, να αγκαλιαστούμε, να τον πάρουμε τηλέφωνο, να θυμηθούμε στιγμές μαζί.

Με αφορμή τη γιορτή εμείς συγκεντρώσαμε 6 από τα πιο γνωστά βιβλία, τα οποία επικεντρώνεται στη σχέση μας με τον πατέρα, μέσα από ιστορίες που εξελίσσονται με διαφορετικές συνέπειες και μας βοηθούν να δούμε από πολλές ματιές την πολυσυζητημένη αυτή επαφή.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα 5+1 βιβλία για το Fathers Day!

Μια Οδύσσεια

1-ctRhc.jpg

Ένα σπουδαίο βιβλίο, κατά το οποίο παρουσιάζεται η σχέση του Daniel Mendelsohn με τον πατέρα του Τζέι, ο οποίος στην προσπάθεια του να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο του το γιο αποφασίζει σε ηλικία 81 ετών να παρακολουθήσει το σεμινάριο του Daniel στο Κολέγιο Μπαρντ που έχει θέμα την ‘Οδύσσεια’. Το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2011, θίγοντας ζητήματα σχετικά με τη σχέση πατέρα και γιου, με αναφορές από το Ομηρικό έργο. Μέσα από ένα κείμενο γεμάτο συναίσθημα και με πολλαπλά επίπεδα, το βιβλίο μας δίνει μια βαθιά, οξυδερκή ματιά στη σχέση πατεράδων και γιων.

Τραγούδα, άταφο πουλί

33.gif

Βραβευμένο με το εθνικό λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, κατακτώντας και πολλές φορές τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία του 2017, μας μιλάει για μια πιο περίεργη ιστορία. Το μυθιστόρημα της Jesmyn Ward, εστιάζει στην απουσία ενός πατέρα, του Μάικλ, λόγω της παραμονής του στις φυλακές. Η οικογένεια του ίδιου θα τολμήσουν να τον συναντήσουν για να προσπαθήσουν να γίνουν μαζί του μια κανονική οικογένεια, όμως το σκοτεινό παρελθόν που συνδυάζει τον ξάδερφό του με τον αδερφό της γυναίκας του άραγε θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν μπροστά;

Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά

44.jpg

Ο Jonathan Safran Foer αποθανατίζει με ένα δυνατό, συγκινητικό τρόπο το χαμό ενός πατέρα, πως δεν σταματάμε να τους θυμόμαστε μετά το θάνατό τους. Η υπόθεση του βιβλίου αναφέρεται στην περιπλάνηση του Όσκαρ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μετά το θάνατο του πατέρα του στην 9/11, αποπειράθηκε να λύσει ένα μυστήριο που ανακαλύπτει στα πράγματα του πατέρα του. Το ταξίδι του μικρού ερασιτέχνη ντετέκτιβ θα τον σπρώξει στις ζωές φίλων, συγγενών και αγνώστων και, τελικά, στην ατομική βόμβα της Χιροσίμα και στους βομβαρδισμούς της Δρέσδης. Μέσα από αυτή τη δράση ζωντανεύει τις μνήμες με τον μπαμπά του, μια πολύ τρυφερή προσέγγιση που θα σας κάνει να δακρύσετε.

Ο κήπος του Θεού

o-khpos-toy-theoy.jpg

Σκληρό μυθιστόρημα από τον Jan Siebelink για να παρουσιάσει τη σχέση πατέρα-γιου, προβάλλοντας το κενό που αφήνεται όταν υπάρχει έλλειψη αγάπης. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Χανς Σίβες, με βαθιά θρησκευτική πίστη έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό πιστεύοντας πως είχε μια απευθείας επαφή με τον Θεό. Αυτή η κατάσταση θα τον οδηγήσει στα όρια της τρέλας, χάνοντας τον έλεγχο, γεγονός που θα απειλήσει το γάμο και τη σχέση του με τους 2 γιους του.

Ο Δρόμος

850062.jpg

Σημειώνοντας μια πολύ επιτυχημένη λογοτεχνική πορεία, το μυθιστόρημα του Cormac McCarthy μιλά για την πορεία ενός πατέρα και ενός γιου μέσα σε μια κατεστραμμένη χώρα, με προορισμό τη θάλασσα. Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται ακριβώς στη διαδρομή των δυο, στα όσα τράβηξαν με σκοπό να επιβιώσουν με κίνδυνο τη ζωή τους. Πραγματικά, αξίζει να το διαβάσετε, καθώς θα εκμαιεύσετε πολλές λεπτομέρειες για μια αποκαλυπτική ιστορία, εκεί που όταν όλα χάνονται αυτό που έχουμε πάντα δίπλα μας είναι ο μπαμπάς μας.

Μυστικά με τον μπαμπά

4-U9u9d.jpg

Ένα παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Μουντάκη και για τις μικρότερες ηλικίες. Μια πολύ ευχάριστη ιστορία, γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα, εμπνευσμένη από στιγμές της καθημερινότητας επισημαίνει τη σχέση του μπαμπά με τα παιδιά και τα δικά τους μυστικά. Το βιβλίο θέτει διάφορες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γονιός συνωμοτεί με τα παιδιά του, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως ο ρόλος του πατέρα δεν χτίζεται με μυστικά προς τη μητέρα, αλλά με εμπιστοσύνη.