fbpixel

Search icon
Search
Η Χριστίνα Μαρτίνη των Ancient Greek Sandals μάς υποδέχεται στο προσωπικό της ορμητήριο στην Κέρκυρα
MAGAZINE

Η Χριστίνα Μαρτίνη των Ancient Greek Sandals μάς υποδέχεται στο προσωπικό της ορμητήριο στην Κέρκυρα

Μια γοητευτική αγροικία που αποτελεί τη μόνιμη κατοικία της


Με όλα τα υπέροχα συστατικά της ελληνικής γης, η φάρμα που είναι και η μόνιμη κατοικία της Χριστίνας Μαρτίνη των Ancient Greek Sandals είναι ένας αληθινός επίγειος παράδεισος.

Η ίδια έχει καταφέρει το εκπληκτικό: ζώντας μόνιμα στο νησί της Κέρκυρας, να είναι παράλληλα και ο ιθύνων νους πίσω από ένα από τα πιο ισχυρά ελληνικά fashion brands. Η διοίκηση της δικής της Ancient Greek Sandals στεγάζεται στον τρίτο όροφο ενός υπέροχου νεοκλασικού, σ’ ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία, στα Μουράγια της Παλιάς Πόλης. Σε απόσταση αναπνοής και με συγκλονιστική θέα στο Ιόνιο και το νησάκι του Βίδο, το γραφείο της από μόνο του αποτελεί πηγή έμπνευσης για υπέροχες δημιουργίες με αύρα ελληνικού καλοκαιριού. Σε ένα δωμάτιό του διατηρεί μια συλλογή από παπούτσια που σε αφήνουν άφωνο.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σχεδιαστών σ’ ένα μικρό εργοστάσιο στη Βενετία, το οποίο κατασκεύαζε κομμάτια για οίκους όπως οι Marc Jacobs, Chloé, Sonia Rykiel κ.ά. Έπειτα, εργάστηκε ως σχεδιάστρια για 6 χρόνια στον οίκο Louis Vuitton και για άλλα δύο στον Balenciaga. Η επιλογή της, όμως, ήταν τελικά να ζήσει μαζί με την οικογένειά της στον ευλογημένο τόπο της Κέρκυρας, μακριά από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις, και να κινεί τα νήματα ενός από τα πιο αναγνωρισμένα brands με ελληνικό DNA.

mg-3643.jpg


Το σπίτι της στο κτήμα Καββαδία το αποκαλεί «φάρμα», και η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά. Στην ουσία είναι ένα αγροτόσπιτο του 1800 μέσα σ’ έναν ελαιώνα, εννέα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, το οποίο είχε αγοραστεί από τους παππούδες του άντρα της, Απόστολου Πορσανίδη-Καββαδία, που συνήθιζαν να το χρησιμοποιούν ως καλοκαιρινή κατοικία. Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα κερκυραϊκής κατοικίας, αφού, αν κι έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, διατηρεί παραδοσιακά στοιχεία, όπως οι πέτρινοι τοίχοι, τα πράσινα ξύλινα παράθυρα και τα κεραμίδια. Το συγκεκριμένο αγρόκτημα μπορεί, μάλιστα, κανείς να το επισκεφτεί τόσο για να διαμείνει, καθώς πλέον στεγάζει και ξενώνες, όσο και για να βιώσει μια εμπειρία wine & oil tasting.

Επιλέξατε να μένετε μόνιμα στην Κέρκυρα. Πώς προέκυψε αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα απόφαση;

Ενώ δεν είμαι από το νησί, διαλέξαμε να μείνουμε εδώ, επειδή ο σύντροφός μου είχε το σπίτι της γιαγιάς του. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική με το να μετακομίσουμε από το Παρίσι. Τελικά, πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή, μιας και μπορώ εύκολα να κάνω τη δουλειά μου και παράλληλα να μεγαλώνουν τα παιδιά μου σ’ ένα όμορφο μέρος.

mg-8869.jpg


Περιγράψτε
μου τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του επίγειου παραδείσου, όπου βρίσκεται το σπίτι σας.

Ο Απόστολος αυτό που ήθελε από την αρχή ήταν να δημιουργήσει ένα μέρος όπου ο καθένας θα μπορεί να χαλαρώσει διατηρώντας την ιδιωτικότητά του και παράλληλα να γευτεί τους καρπούς της φάρμας. Έτσι, υπάρχουν πολλές chill-out γωνιές με πολυθρόνες, αιώρες ή τραπέζια με καρέκλες. Το περιβόλι και το κοτέτσι είναι επίσης μέρη τα οποία ο καλεσμένος μπορεί να επισκεφτεί για να πάρει υλικά και να μαγειρέψει το γεύμα του. 

Ποιος θα λεγάτε ότι είναι ο πιο όμορφος χώρος του;

Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, το οποίο έχει μείνει ανέγγιχτο κι έχει διαμορφωθεί σε πωλητήριο λαδιού. Ο Απόστολος έχει το δικό του brand λαδιού, το Dr. Kavvadia, κι εκεί διοργανώνονται καθημερινά, τώρα το καλοκαίρι, olive oil tasting sessions. Το αγαπημένο σημείο της φάρμας είναι η εξωτερική κουζίνα σε πράσινο-πετρόλ χρώμα, η οποία έχει έναν ξυλόφουρνο - το ιδανικό μέρος για καλοκαιρινά υπαίθρια γεύματα με φίλους. Εκεί, έχουμε απολαύσει από πίτσες -αγαπημένες των παιδιών- μέχρι τραπέζια με φίλους σεφ, που έχουν μαγειρέψει απίστευτα πιάτα. Στο κτήμα υπάρχουν κι αλλά δύο κτίσματα που λειτουργούν ως ξενώνες χειμώνα-καλοκαίρι.

mg-8755.jpg


Σ'
αυτήν την ειδυλλιακή φάρμα ήρθε και η ιδέα της AGS Home συλλογής σας;

Η δημιουργία της ήρθε εν μέσω lockdown. Όντας στο σπίτι, προέκυψε αρκετά φυσικά ο σχεδιασμός μιας σειράς για το σπίτι εμπνευσμένης από αντικείμενα που μπορεί κανείς να βρει σε αγροτόσπιτα, όπως νταμιτζάνες και καλάθια. Όλα τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από το trademark μας, το δέρμα vachetta, που χρησιμοποιούμε και στα σανδάλια.

Η φάρμα παράγει... Λάδι, αυγά, μέλι (παραχωρούμε γη και σε μελισσοκόμους) και πολλά λαχανικά και φρούτα της κάθε εποχής.

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει... Ξεγνοιασιά, χαλάρωση, αλατισμένα μαλλιά, η μυρωδιά του θυμαριού, βουτιές, μεσημεριανός ύπνος, χωριάτικη με πατάτες τηγανητές και καλαμαράκια σε ταβερνούλα δίπλα στη θάλασσα.

Η ζωή στην Κέρκυρα είναι... Απολαυστική τις περισσότερες φορές, χωρίς να είναι τέλεια.

Ο ορισμός της ομορφιάς... Η ήρεμη θάλασσα στην ανατολή του ηλίου.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει... Παιδιά, σκυλιά, γατιά, κότες, θάλασσα, ταξίδια, σανδάλια και φίλους.

mg-4097.jpg

Βest of της Κέρκυρας

Εκτός από τη φύση και τις παραλίες της, μου αρέσει η Παλιά Πόλη -αγαπημένη μου συνήθεια είναι οι πρωινές βόλτες εκεί-, οι άνθρωποί της, το φαγητό, αλλά και το νότιο κομμάτι της, που είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

24 ώρες στο νησί

Κάθε επισκέπτης πρέπει να μείνει στην πόλη, να πάει μια βόλτα στον εξωτικό κήπο του Μον Ρεπό και, αν είναι καλοκαίρι, να κάνει και μια βουτιά! Να χαθεί στα δρομάκια του Καμπιέλο και να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Κήπο του Λαού. Επίσης, μπορεί να πάρει το καΐκι, για να δει το ξεχασμένο στον χρόνο νησάκι του Βίδο. Εναλλακτικά, μπορεί ν’ ακολουθήσει τον χάρτη του Corfu Design Route και ν’ ανακαλύψει μικρές δημιουργικές επιχειρήσεις του νησιού - την παραδοσιακή σαπωνοποιεία Πατούνη, τα χειροποίητα κεριά Choe από το μικρό χωριό των Κανακάδων, τα κεραμικά της Μυρτώς Ζηρίνη, τις τσάντες της Salty Bag από επαναχρησιμοποιημένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών, τα παντοφλάκια από μαλακό δέρμα Corfoot, τις “slow crafted” τσάντες και ρούχα Loner, το resortwear Maison Petretin και, φυσικά, το λάδι Dr. Kavvadia. Τέλος, όποιος είναι τυχερός με τις ημερομηνίες μπορεί να παρακολουθήσει και παραστάσεις χορού στο Garage των Ευαγγελίας και Μαίρης Ράντου.

Αγαπημένα μέρη

shutterstock-1166049046.jpg

Οι παραλίες του Ερημίτη στη βόρεια Κέρκυρα, μια περιοχή μοναδικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, με άγρια φύση και τιρκουάζ νερά. Δυστυχώς, δε θα υπάρχει για πολύ, διότι χτίζεται μαρίνα και ξενοδοχειακό συγκρότημα. Η Παλιά Περίθεια, ένα ερειπωμένο ορεινό χωριό, τέλειο για βόλτες που καταλήγουν στις ταβέρνες του. Το πραγματικά αγαπημένο μου, όμως, μέρος είναι το σπίτι μου, η βιολογική φάρμα Dr. Kavvadia, όπου παράγεται το βραβευμένο ομώνυμο βιολογικό ελαιόλαδο. Από φέτος, μάλιστα, λειτουργεί ως χώρος όπου μπορεί κάποιος να μείνει ή να επισκεφτεί για γευσιγνωσία. Επίσης, λατρεύω το γραφείο μου στα Μουράγια.

Τo eat

  • Για μεσημέρι, στο ταβερνάκι της Μαρίνας με παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές.
  • Στο Pomo d’oro για πειραγμένη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε πρώτες ύλες από την Κέρκυρα.
  • Στο Salto Wine Bar, με πολύ καλό φαγητό.

To shop

  • Mezzo Mezzo, όπου κάποιος μπορεί να βρει ελληνικά brands, όπως τα Ancient Greek Sandals, Zeus & Dione, Callista κ.ά.
  • Apres Ski με την πιο ενημερωμένη συλλογή γυαλιών
  • Muses, μια curated boutique με ελληνικά brands.
  • Petretin, ένα multi-brand resort store με πολύ ωραία συλλογή γυναικείων και αντρικών ρούχων.

Going out

  • Στο Bristol ή στο ΝΑΟΚ Azur
  • Στο Πολύτεχνο, επίσης στην είσοδο του νέου φρουρίου.

For icecream

  • Στον Παπαγιώργη, αλλά και για μακαρόν με μοναδικές γεύσεις, όπως λαδολέμονο ή συκομαΐδα, και διαφορά αλλά γλυκά στο Cake boutique.

Treat yourself

  • Maní-Pedi στο Fab Corfu.
Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022