fbpixel

Search icon
Search
H Ρόδος παλεύει με τις φλόγες και η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο»
ECO GLOW

H Ρόδος παλεύει με τις φλόγες και η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο»

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε ένα ακόμη νησί


Για μία ακόμη φορά, για ένα ακόμη καλοκαίρι, η Ελλάδα δίνει μία πολύ σκληρή και σε ορισμένες περιπτώσεις άνιση μάχη με τις φλόγες. Για μία ακόμη φορά, η χώρα μας βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι αρχές καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατάστροφη. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη τις τελευταίες ημέρες και τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ρόδος βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η καταστροφική φωτιά που μαίνεται στο νησί αποτελεί θέμα συζήτησης και ανησυχίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με τα διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Tεράστιος πόνος!

Latest update

Υπό άλλες συνθήκες, η Ρόδος θα βρισκόταν τώρα στο επίκεντρο για τις εντυπωσιακές παραλίες και τα τοπία της. Για τα ειδυλλιακά τοπία και την απίστευτη ομορφιά της. Αντιθέτως -όμως- το πανέμορφο, αυτό, νησί αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης, καθώς μεγάλο κομμάτι του έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η Πυροσβεστική και οι εθελοντές δίνουν τεράστια μάχη για έκτη διαδοχική μέρα, με τις φλόγες να μαίνονται ανεξέλεγκτες. Χωριά εκκενώθηκαν, κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ενώ ξενοδοχεία και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως αρκετά επικίνδυνη είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με τους ανέμους δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό. Οι αρχές εκπέμπουν SOS κι η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ -πλέον- άπαντες μιλούν για «βιβλική καταστροφή». 

Οι κάτοικοι κι οι τουρίστες που βρίσκονται αυτό το διάστημα για τις διακοπές τους στο νησί διανυκτέρευσαν σε σχολεία και γήπεδα, ενώ για την κατάσβεση της φωτιά επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 49 οχήματα κι από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναμένεται να ενισχυθούν τόσο οι επίγειες, όσο και οι εναέριες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ο κόσμος ζει τη δική του αγωνία και ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με την ελπίδα ότι ο εφιάλτης αυτός θα φτάσει σύντομα στο τέλος του. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα που προβληματίζουν, στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου γίνεται μάχη για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, στον Απόλλωνα προς τον Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά. Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή για εκκένωση στα χωριά Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου, ενώ νωρίτερα, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και για τα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων.

Τα διεθνή ΜΜΕ και οι φωτιές

Δεδομένου πως η Ρόδος είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές νησί και τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκονται αρκετοί τουρίστες σε αυτήν, τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία τα updates και όλες τις εξελίξεις, φιλοξενώντας διαδοχικά ρεπορτάζ, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. «Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν σπίτια και ξενοδοχεία στη Ρόδο. καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC, που έχει -σταθερά- πρώτη είδηση τη φωτιά στη Ρόδο, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη βρετανική Daily Mail, που αναφέρει πως: «Οι πυρκαγιές ανάγκασαν εκατοντάδες Βρετανούς παραθεριστές να εκκενώσουν το νησί, περπατώντας αναγκαστικά επί τέσσερα μίλια». «Η ελληνική τηλεόραση έδειξε τουρίστες με τις αποσκευές τους να περπατούν κατά μήκος ενός δρόμου στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκκένωσης, ενώ στο βάθος φαινόταν καπνός», γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν Νο1 είδηση και στη γαλλική Le Monde, που τονίζει πως: «Η χώρα πλήττεται από κύμα καύσωνα που αναμένεται να διαρκέσει 16 με 17 ημέρες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι αρχές δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη, σε όλα τα επίπεδα, ενώ καλούν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να τηρεί τις εντολές που δίνονται, προκειμένου να είναι άπαντες όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς. Το πανέμορφο, νησί της Ρόδου εκπέμπει SOS και πλέον, άπαντες εύχονται κι ελπίζουν πως αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες...

Μία ακόμη δοκιμασία για την Ελλάδα

Ο καύσωνας και οι εξαιρετκά υψηλές θερμοκρασίες έρχονται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε συνδυασμό με τους ανέμους, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ σήμερα συνολικά 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» για εκδήλωση φωτιάς. Το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει ακόμα και στους 45 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας, με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για ακραίες συνθήκες και σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία 5 για εκδήλωση πυρκαγιάς υπάρχει στις παρακάτω περιοχές:

  1. Αττική
  2. Εύβοια
  3. Βοιωτία
  4. Φωκίδα
  5. Φθιώτιδα
  6. Μαγνησία
  7. Λάρισα
  8. Αργολίδα
  9. Κορινθία
  10. Μεσσηνία
  11. Αχαΐα
  12. Ηλεία
  13. Στα νησιά Π.Ε. Ρόδου