fbpixel

Search icon
Search
O εφιάλτης των πυρκαγιών επιστρέφει για την Ελλάδα κι οι ειδικοί εκπέμπουν SOS
ECO GLOW

O εφιάλτης των πυρκαγιών επιστρέφει για την Ελλάδα κι οι ειδικοί εκπέμπουν SOS

Συνεχίζονται οι τεράστιες μάχες στα πύρινα μέτωπα


Είναι ξεκάθαρο πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί -πλέον- σενάριο του μέλλοντος, αλλά είναι κάτι που ήδη επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ-πολύ μεγάλος. Δυστυχώς -ωστόσο- η Ελλάδα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με τον φοβερό, αυτό, εφιάλτη κι οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε πλήρη εγρήγορση.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, στο κόκκινο βρίσκονται η Aνατολική Αττική, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια, ενώ ενεργή είναι η πυρκαγιά και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, με τη μάχη με τις φλόγες να συνεχίζεται για δεύτερη μέρα.

Δύσκολη κατάσταση και φέτος!

Latest update

Οι τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες για πολλές περιοχές της Αττικής -κι όχι μόνο- με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται και την Πυροσβεστική, μαζί με τους εθελοντές, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και τους κατοίκους, να δίνουν τεράστια μάχη. Κάνοντας focus -αρχικά- στα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις είναι σαφώς καλύτερη, την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός βόρεια προς Καλύβια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εντοπίζοντας πολλές, διάσπαρτες μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια, ενώ οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη τη νύχτα, έχουν πλέον ενισχυθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, αντιμετωπίστηκαν πολλές εστίες κι αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 76 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και πέντε ελικόπτερα.

Όσον αφορά στο Λουτράκι, κι εκεί η κατάσταση φαίνεται να τίθεται -σε αυτή τη φάση- υπό έλεγχο, με την φωτιά να έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας. Νωρίς το πρωί, η φωτιά παρουσίασε αναζωπύρωση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί στους κοντινούς οικισμούς, καθώς -ήδη- από χθες, έχουν σημειωθεί ζημιές σε κατοικίες, που παραδόθηκαν στις φλόγες. Την ίδια στιγμή, το μέτωπο που απασχολεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δυνάμεις είναι αυτό στα Δερβενοχώρια, με τις επιχειρήσεις εκεί να συνεχίζονται, ενώ από χθες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου δύο άνδρες που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Κινητοποίηση και κόκκινος συναγερμός

shutterstock-1810018291.jpg

Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη σε όλα τα επίπεδα κι αυτό που τονίζουν άπαντες, είναι πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι και σήμερα πολύ υψηλός, ειδικά για 6 περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές τις οποίες θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες», ανέφερε χθες από τη δική του μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρωθυπουργό, να ζητάει από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί και σε εγρήγορση, καθώς η κατάσταση είναι δεδομένα πολύ δύσκολη και απαιτείται σωστή διαχείριση. 

Φυσικά, σύμμαχος στη μάχη κατά των πυρκαγιών δεν είναι σε καμία περίπτωση ο καιρός, καθώς οι ειδικοί μετεωρολόγοι τονίζουν πως οι άνεμοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς και δυσκολεύουν το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, η Σαρωνίδα και οι γύρω περιοχές γρήγορα θα δεχτούν την ενίσχυση των βοριάδων. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι και στα Δερβενοχώρια και στην περιοχή του Λουτρακίου», σημειώνεται μεταξύ άλλων, με τους ανέμους να ξεκινούν από 4-5 μποφόρ και προς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες η μέση ένταση θα είναι 7 μποφόρ. Η πιο δύσκολη ώρα για την Πυροσβεστική είναι στις 14:00-15:00 και στη συνέχεια, το απόγευμα, ενώ μικρή αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν τις πρώτες βραδινές ώρες.