fbpixel

Search icon
Search
Η μεταμόρφωση ενός ισογείου στην Ηλιούπολη της Αθήνας σε ένα ονειρικό διαμέρισμα
DESIGN

Η μεταμόρφωση ενός ισογείου στην Ηλιούπολη της Αθήνας σε ένα ονειρικό διαμέρισμα

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Point Supreme


Το ελληνικό αρχιτεκτονικό studio Point Supreme μεταμορφώνει έναν παραμελημένο χώρο σε ένα παιχνιδιάρικα σχεδιασμένο διαμέρισμα γεμάτο χρώμα και υφές, στην οικιστική περιοχή της Ηλιούπολης στην Αθήνα. Αποδράστε στους πανέμορφους χώρους του κι εμπνευστείτε για τη διακόσμηση του δικού σας σπιτιού. 

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-12sm.jpg

Το ημιτελές διαμέρισμα στο ισόγειο μιας υπάρχουσας πολυκατοικίας της Ηλιούπολης της Αθήνας, σε ένα αρκετά συμπαγές μέγεθος - μόλις 56 τ.μ. - κι ένα μικρό budget για ανασχεδιασμό, ίσως δεν φαίνεται να είναι το πιο συναρπαστικό project με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, το αρχιτεκτονικό στούντιο Point Supreme των Κωνσταντίνου Πανταζή και Μαριάννας Ρεντζού, έκανε τη διαφορά. «Ο προϋπολογισμός ήταν μικρός, αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν ένα υπέροχο ζευγάρι», θυμούνται οι εταίροι με έδρα την Αθήνα.

Οι αποχρώσεις που κυριαρχούν στο διαμέρισμα είναι κατά βάση οι γήινες, οι οποίες προσδίδουν μια earthy αισθητική στη διακόσμηση. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν το μπορντό, η ώχρα, το λευκό, το beige, το κεραμιδί και το γκρι, ενώ δε λείπουν και πινελιές από πιο ζωηρές αποχρώσεις, όπως το γαλάζιο. Μάλιστα, σε όλη την kitchen area έχει τοποθετηθεί το μοτίβο του μαρμάρου το οποίο δημιουργεί μια αριστοκρατική ατμόσφαιρα τόσο στο συνολικό interior design όσο και στο σημείο της κουζίνας.

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-22sm.jpg

«Τους άρεσε το έργο μας και αποφάσισαν να μας ζητήσουν να σχεδιάσουμε τον χώρο, υποθέτοντας ότι θα αρνηθούμε λόγω του περιορισμένου εύρους των δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά, δε μπορούσαμε να αντισταθούμε στην πρόκληση, αφού είδαμε την ισχυρή, συνειδητή επιθυμία τους να συνεργαστούν μαζί μας» αναφέρει η ομάδα. Επιπλέον, ο χώρος έμοιαζε με ένα θαυμάσιο ζεστό σπήλαιο, ενώ όσον αφορά το φως που εισέρχεται από πάνω, θα μπορούσαμε να νιώσουμε ότι υπήρχε κάποια μαγεία σε αυτό. «Το αισθανθήκαμε σαν μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σπίτι σε αντίθεση με τα απλά διαμερίσματα» συνεχίζει λέγοντας.

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-10sm.jpg

Μένοντας πιστοί στον λόγο τους, οι αρχιτέκτονες συνέθεσαν ένα σχέδιο που είναι αρκετά μακριά από ένα τυπικό διαμέρισμα. Διατηρώντας τον υπάρχοντα χώρο και το εκτεθειμένο σκυρόδεμα, εργάστηκαν με μια σειρά από διαφορετικά υλικά και υφές για να δημιουργήσουν ένα απλό, παιχνιδιάρικο, σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό σπίτι. Τα ξύλινα χωρίσματα εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις και οι βαριές, λαμπερές κουρτίνες προσφέρουν μια ιδιωτικότητα όπου χρειάζεται.

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-11.jpg

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν την υπογραφή τους για τη συνένωση διαφορετικών μορφών και συχνά, φαινομενικά αταίριαστων χαρακτηριστικών σε ένα συνεκτικό, απροσδόκητο σύνολο. Τώρα, ο ανασχεδιασμένος χώρος περιλαμβάνει ξύλο σε χάλυβα, ύφασμα και κεραμικά πλακάκια σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις. «Τα πλακάκια χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 σε εξοχικές κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για να καλύψουν εξωτερικές επιφάνειες όπως βεράντες και πόρτες δίπλα στους κήπους» εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα.

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-13sm.jpg

«Η τραχύτητά τους συμπληρώνει ιδανικά την τραχύτητα του σκυροδέματος και θυμίζει μια γήινη επιφάνεια». Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες ήταν να αποφύγουν «τυποποιημένες αποφάσεις σχεδιασμού που θα εξομαλύνουν την εμπειρία και θα διαλύσουν τη μαγεία», προσθέτουν. Δεν υπάρχει φόβος για αυτό το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη, όπου το βαθύ χρώμα συναντά τις φυσικές υφές, φωτίζεται απαλά μέσα από τα παράθυρα του υπογείου για να δημιουργήσει μια ονειρική ποιότητα που σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην πυκνοκατοικημένη μητρόπολη της Αθήνας.

ilioupoli-by-yiannis-hadjiaslanis-18sm.jpg

Πηγή: Wallpaper

Φωτογραφίες: Yiannis Hadjiaslanis