fbpixel

Search icon
Search
H Μαρία Σολωμού μας μιλάει για τη ζωή και τα καλοκαίρια της
#GREEKSDOITBETTER

H Μαρία Σολωμού μας μιλάει για τη ζωή και τα καλοκαίρια της

Σε μια απολαυστική συνέντευξη που αξίζει να διαβάσετε


Δυναμική, χαρακτηριστική για την παρουσία της και πάντα με ένα βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι όλα όσα αυτό μπορεί να προσφέρει, η Μαρία Σολωμού είναι one of a kind. Έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο, παραμένει πάντα αεικίνητη και διδάσκει μέσα από τη συνεπή παρουσία της, πως η αυθεντικότητα και η αγάπη σε αυτό που κάνεις είναι το μυστικό για την επιτυχία. 

Μετράει αρκετά χρόνια στην ελληνική σκηνή της υποκριτικής και με αφορμή την πολυσυζητημένη "Βερβερίτσα" μας μίλησε για αυτά που τη χαρακτηρίζουν, για όλα όσα την κάνουν να αγαπάει το θέατρο και φυσικά για τα αρώματα και τις μυρωδιές που της θυμίζουν τα καλοκαίρια της ζωής της...

Η φετινή χρονιά σας βρήκε σε μια θεατρική παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τελικά τι ήταν αυτό που ενθουσίασε το κοινό με τη "Βερβερίτσα";

Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι πως αδιαμφισβήτητα αυτή είναι η χρονιά του Νίκου Μουτσινά. Παρουσιάζοντας μια εκπομπή με υψηλή τηλεθέαση έδωσε μια σημαντική ώθηση στο θεατρικό, καθώς πολλοί ήθελαν να τον παρακολουθήσουν και από κοντά. Φυσικά, ακολουθεί το γεγονός ότι είναι μια κωμωδία με πολύ γέλιο. 

Στην πλοκή παρακολουθούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες των σύγχρονων ζευγαριών μέσα από κωμικά γεγονότα. Ποια δικά του στοιχεία θα βρει ο θεατής μέσα από τις ερμηνείες σας;

Ο θεατής παρακολουθεί την Άννα-Μαρίζα και το Μενέλαο, ένα λαϊκό ζευγάρι που επισκέπτεται τον ψυχολόγο. Μέσα από τις συνεδρίες τους κάνουν flash back στη ζωή τους. Σε αυτό το θέατρο κάνουμε κωμωδία και πολλές φορές η πλοκή είναι αρκετά τραβηγμένη, αλλά σαφέστατα το θέμα της ασυνεννοησίας και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν τα ζευγάρια παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Φυσικά, το γεγονός πως το να πάει κανείς σε ψυχολόγο αποτελεί taboo για την κοινωνία μας, είναι από μόνο του ένα μάθημα. Τελικά οι δύο τους είναι ένα ζευγάρι με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας και το συνειδητοποιεί μέσα από μια απόλυτα κωμική σκοπιά.

Το θέατρο στα χρόνια της ιντερνετικής πραγματικότητας και των απόλυτα γρήγορων ρυθμών πως καταφέρνει και ισορροπεί;

Δεν είναι εύκολο. Ειδικά με τη νέα γενιά που είναι μονίμως ενημερωμένη και online ψάχνοντας και βλέποντας τα πάντα οφείλουμε και εμείς ως ηθοποιοί να έχουμε μια συνέπεια. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα σοβαρά, από την πιο απλή κωμωδία μέχρι και το πιο σύνθετο έργο. Ακόμη και στο είδος που κάνουμε εμείς αυτή τη χρονιά πρέπει μόλις τελειώνουμε να αφήνουμε στο κοινό την αίσθηση πως κάτι πήρε, πως θα ήθελαν να κρατήσει παραπάνω. 

Ζωή και θέατρο: Πώς βρίσκει τελικά ένας άνθρωπος τις ισορροπίες του ανάμεσα στις δυο αυτές έννοιες; Ανάμεσα στην πραγματικότητα πάνω και κάτω από το σανίδι;

Όταν κάνω θέατρο αυτό είναι δύσκολο, υπό την έννοια ότι, είναι μια επίπονη καθημερινότητα στην οποία ναι μεν είμαι χαρούμενη αλλά προσπαθώ και εγώ η ίδια να βρω τα δικά μου πατήματα. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητά μου να κάνω τα πάντα με χαρά, όσο κουρασμένη και αν είμαι, προσπαθώ να αντεπεξέλθω. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε περιοδεία με τη Βερβερίτσα, η οποία έχει τρομερούς ρυθμούς σε όλη τη διάρκειά της. Η ενέργεια του κόσμου είναι αυτό που μας γεμίζει απόλυτα. Φεύγουν όλοι ενθουσιασμένοι -κάτι που φέρνει τελικά και την ισορροπία. 
maria-solomou-2.jpg

Θέατρο και τηλεόραση: μια αιώνια διαμάχη και δυο διαφορετικές πλευρές. Τι αγαπάτε στο καθένα; Ποιο θα διαλέγατε αν έπρεπε;

Θα διάλεγα το σινεμά αν αυτό ήταν εφικτό στη χώρα μας. Με το θέατρο έχω σχέση αγάπης-μίσους για αυτό και, όταν απέχω ακόμη και για μια σεζόν, νιώθω ότι μου λείπει. Στην τηλεόραση από την άλλη είναι δύσκολο να πετύχεις κάτι που να σε ικανοποιεί καλλιτεχνικά. Πλέον δεν υπάρχουν οι δουλειές που υπήρχαν, αλλά και εγώ πια δεν μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο. Έχω σταματήσει να το κάνω αυτό μόλις έγινα μητέρα. Προσπαθώ να διαλέξω κάθε φορά ό,τι θεωρώ πως βρίσκεται πιο κοντά σε εμένα. 

Ως μια γυναίκα που έχει ζήσει κορυφαίες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, ποιες είναι οι σκέψεις σας για το σύγχρονο τηλεοπτικό πεδίο;

Όπως ανέφερα, όταν παλαιότερα γινόντουσαν 30 σειρές, ήταν εύκολο να διαλέξεις 5 που να ταιριάζουν στην αισθητική σου. Έτσι, πλέον που έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, είτε θα βρεις κάτι που να σου αρέσει είτε θα πρέπει να συμβιβαστείς. Από το 2008 και μετά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού οι παραγωγές έχουν σταματήσει και τη θέση τους έχει πάρει η μανία του reality. Βέβαια, όλα κάνουν τον κύκλο τους και αυτό με κάνει να νιώθω αρκετά αισιόδοξη. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας έχει χαρίσει αυτή η δουλειά;

Φοβερή υπομονή και σκληραγώγηση. Είμαστε ανά πάσα στιγμή στο "έλεος" του κάθε ειδήμονα και μη, καθώς κρινόμαστε για κάθε μας επιλογή. Μπορεί να μας απορρίψουν ή να μας ανυψώσουν στη στιγμή και αυτό είναι κάτι που μάθαμε να αποδεχόμαστε. Είναι ένας τρόπος να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Οφείλουμε να ξέρουμε τι αξίζουμε, μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και να διαχειριζόμαστε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Και αυτό μόνο του είναι ένα τεράστιο μάθημα. «Ξαναγνωρίζεσαι» ουσιαστικά με το άτομο που πραγματικά είσαι.
maria-solomou-3.jpg

Μετά από μια αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο, πιστεύετε πως μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το ταλέντο ή η σκληρή προσπάθεια;

Θεωρώ ότι μετράει η σκληρή προσπάθεια. Τα τελευταία 11 χρόνια διδάσκω υποκριτική και έχω δει πολλά παραδείγματα παιδιών που έρχονται χωρίς καμία ιδέα και καταλήγουν να γίνουν οι καλύτεροι! Η δουλειά είναι το 70% και το ταλέντο καλλιεργείται. Είναι συνηθισμένο να βλέπεις ταλαντούχους ανθρώπους που μένουν στάσιμοι, γιατί επαναπαύονται. Σε αυτή τη δουλειά δε σταματάς ποτέ. Κάθε χρόνο μαθαίνεις κάτι παραπάνω και συνεχώς προχωράς παρακάτω. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. 

Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στο χαρακτήρα σας, αν μπορούσατε;

Είμαι φύσει πεσιμίστρια και αυτό είναι κάτι το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώ πολύ ν' αλλάξω. Πλέον θέλω να είμαι μόνο θετική, γιατί συνειδητοποίησα πολλά πράγματα. Τι κάνω, πως είμαι, γιατί υιοθέτησα αυτή τη στάση, πόσο με επηρεάζει στη ζωή μου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που με σύγκριναν ακόμα και σήμερα με την περσόνα της "Ράνιας" από τους Singles, η οποία ήταν η απαισιόδοξη της παρέας. Ίσως εκείνη να μου άφησε αυτό το μικρό κατάλοιπο πεσιμισμού. Πριν από αυτόν τον χαρακτήρα δεν ήμουν έτσι, αλλά αυτό φυσικά αλλάζει.

Σε μια πιεσμένη καθημερινότητα που βρίσκετε την προσωπική σας γαλήνη;

Είμαι βραδινός τύπος -κάτι που επίσης έχω σκοπό μέσα στα επόμενα χρόνια να αλλάξω. Μου αρέσει να κάθομαι σπίτι όταν όλοι κοιμούνται και να κάνω αυτά που θέλω. Σε αντίθεση με το πρωί που είναι τα πάντα ανοιχτά και υπάρχουν παντού υποχρεώσεις, το βράδυ έχεις μόνο τον εαυτό σου. Για να καταλάβεις, κοιμάμαι 5 ή 6 το πρωί. 
maria-solomou-5.jpg

Για τη νέα σεζόν είναι τίποτα ανακοινώσιμο;

Θα βρίσκομαι στο θέατρο Βρετάνια και θα παίξω σε μια κωμωδία σε διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη. 

Quick Summer Stories:


Για το καλοκαίρι τι σχέδια έχετε; Θα βρείτε ή βρήκατε ήδη χρόνο για κάποια απόδραση;

Είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχω κανονίσει διακοπές. Θεωρώ ότι θα μου έρθει κάτι ξαφνικά, και απλώς θα πάω. 

Τα παιδικά σας καλοκαίρια τι γεύση έχουν; Τι θυμάστε ποιο έντονα από αυτά;

Είχαμε ένα εξοχικό στη Βάρκιζα και μετά στη Βουλιαγμένη. Εκεί πέρασα πάρα πολύ ωραία καλοκαιρινά εφηβικά χρόνια με φίλους και παρέες. Όποτε πάω στη Βουλιαγμένη θυμάμαι όλα αυτά που έζησα, περνάω έξω από το σπίτι και συγκινούμαι. Συνδέομαι σαν άνθρωπος με τους χώρους και τα πράγματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα καλό. 
maria-solomou-7.jpg

Summer favourites...

Soundtrack: Το τραγούδι του φετινού καλοκαιριού και της περιοδείας είναι το "Μαζί σου" του Κωνσταντίνου Αργυρού.

Ιδανικός προορισμός: Αντίπαρος.

Βιβλίο για παραλία: Η φοβερή τετραλογία της Elena Ferrante που ξεκινάει με το βιβλίο "Η υπέροχη φίλη μου". Επίσης, τα βιβλία του Αλέξη Σταμάτη πάντα ξεχωρίζουν. 

Κοκτέιλ: Κάτι ξινό σε μικρό ποτήρι με βάση τζιν ή ρούμι. Να μην είναι καθόλου γλυκό, να μην έχει passion fruit και αγγούρι.

Info: Η παράσταση "Βερβερίτσα" κάνει στάση ξανά στη Θεσσαλονίκη στις 4-5/9 στο Θέατρο Δάσους