fbpixel

Search icon
Search
Η Maria Grazia Chiuri προτείνει μία daywear γκαρνταρόμπα, βασισμένη στην Υψηλή Ραπτική -Δείτε όλα τα looks!
TRENDS & CATWALKS

Η Maria Grazia Chiuri προτείνει μία daywear γκαρνταρόμπα, βασισμένη στην Υψηλή Ραπτική -Δείτε όλα τα looks!

Υμνώντας τα κεντήματα και τη δυναμική τους


Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι ξεκίνησε και ήδη από την πρώτη μέρα, κέντρισε τις εντυπώσεις. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Haute Couture Show του οίκου Christian Dior, όπου η καλλιτεχνική διευθύντρια, Maria Grazia Chiuri εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά κι έκανε τον κόσμο της μόδας να μιλάει για τις δημιουργίες της. Η επίδειξη έλαβε χώρα στο Musée Rodin, σ' ένα ιδιαίτερο σκηνικό με εξαιρετικά γραφικά και υπέροχες, κεντημένες ταπετσαρίες που δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες, Madhvi και Manu Parekh και χειροποίητα του Chanakya Atelier και της Chanakya School of Craft, σχολή χειροτεχνίας της Ινδίας. Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως χρειάστηκαν 280.000 ώρες 380 τεχνίτες για να κεντήσουν την εγκατάσταση των 340 τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου ως μια εφήμερη έκθεση τέχνης.

The Collection

dior-looks-1.jpg

Είναι πλέον γνωστό πως η Maria Grazia Chiuri λατρεύει τη χειροτεχνία και το ανθρώπινο άγγιγμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: 

«Aυτήν τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό να μιλάμε για την ανθρωπότητα. Θα ήθελα να είμαστε περισσότερο μαζί και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, δίνοντας αξία στη δουλειά. Πιθανώς, είμαι λίγο ντεμοντέ, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο ό,τι είναι αληθινό. Προτιμώ να περνάω χρόνο με αληθινούς ανθρώπους, λοιπόν».

Η συγκεκριμένη συλλογή είναι μια «επένδυση» στην ανθρώπινη συνεργασία. Παρατηρώντας κάθε άμεση αναφορά, η Chiuri αφιέρωσε την collection στα αριστοτεχνικά ενδύματα υψηλής ραπτικής, που κατασκευάζονται στο χέρι, από ειδικούς που συνεργάζονται μεταξύ τους με τον καλύτερο τρόπο. Το ατελιέ – ο χώρος όπου το μυαλό και τα χέρια συνεργάζονται – γίνεται ταυτόχρονα «όργανο» και χώρος πειραματισμού, ανανεώνοντας συνεχώς τη μαγική και επιστημονική γλώσσα που είναι -ποια άλλη;- η υψηλή ραπτική. Σύμβολο της συγκεκριμένης συλλογής, αλλά και ολόκληρου του ατελιέ είναι το κέντημα, το οποίο για τον οίκο και την creative director δεν είναι απλά μια διακοσμητική λεπτομέρεια. Δίνει στο ύφασμα τη δομή του, την αρχιτεκτονική του.

Μέσα από μία παλέτα ουδέτερων χρωμάτων, βασισμένη στο μαύρο, λευκό και γκρι, η καλλιτεχνική διευθύντρια αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η διακόσμηση ενός κομματιού, δεν είναι απλά μια λεπτομέρεια που το συμπληρώνει. Μπορεί να είναι το βασικό στοιχείο που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Οι σιλουέτες ήταν loose και αέρινες, χαρίζοντας μία μοναδική κίνηση στη γυναίκα που θα τις φορέσει, εκπέμποντας δυναμισμό, σταθερότητα και σιγουριά. Οι περισσότερες δημιουργίες, bodysuits και τουαλέτες, βασίστηκαν στο one shoulder design, απογειώνοντας τη θηλυκή πλευρά και αναδεικνύοντας τα σώματα των μοντέλων. 

dior-looks-2.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Chiuri βασίζει τις δημιουργίες της σ' αυτές τις πρακτικές. Μπορούμε να πούμε πως πολλά από τα κομμάτια αυτής της συλλογής, μας «ξύπνησαν» μνήμες από την εντυπωσιακή νύχτα στο Καλλιμάρμαρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου παρουσίασε την Cruise '22 collection. Με απλά λόγια, πρότεινε μία εκλεπτυσμένη daywear γκαρνταρόμπα μέσα από τον «φακό» της υψηλής ραπτικής. Τα κοστούμια σε ελεύθερες γραμμές, αλλά και τα πανωφόρια, τα οποία μπορούν να κερδίσουν μία θέση στη ντουλάπα κάθε γυναίκας, είχαν την τιμητική τους. 

dior-looks-3.jpg

Σημαντικό ρόλο «έπαιξαν» και τα αξεσουάρ. Τα βλέμματα στράφηκαν στα καλσόν, τα οποία αντλούν τη θεαματική τους διάσταση από το κέντημα για να δημιουργήσουν έναν «ζωντανό διάλογο» με διαφορετικά fashion κομμάτια. Τα metallic στοιχεία που έχουν μέσα τους, χαρίζουν μία πινελιά λάμψης στα neutrals -κατά τ' άλλα looks- και γίνονται τα items, που πρωταγωνιστούν στην εικόνα. Την αρμονική αυτή εμφάνιση έρχονται να ολοκληρώσουν τα shoe designs, βασισμένα στην ίδια φιλοσοφία που επισημαίνουν με τη σειρά τους, ότι το κέντημα είναι αυτό που προσδίδει τον χαρακτήρα σε μία δημιουργία κι όχι απλά αυτό που το συμπληρώνει. 

dior-looks-4.jpg

Δείτε παρακάτω το βίντεο με ολόκληρη την πασαρέλα!


Ανακαλύψτε όλα τα look στη gallery!