fbpixel

Search icon
Search
H Madame Ginger κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο & μας μιλάει για τη μεγάλη της αγάπη, τη μαγειρική
MAGAZINE

H Madame Ginger κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο & μας μιλάει για τη μεγάλη της αγάπη, τη μαγειρική

The tastemaker: Η Μαριλού Παντάκη είναι η χαρά της ζωής


Το «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ» γεννήθηκε και δημιουργήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, με το μεγαλύτερο και πολύ σημαντικό μέρος του -η δομή και οι τίτλοι των συνταγών- να «γεννιέται» και να παίρνει μια πρώτη μορφή κατά τους δύο μήνες του εγκλεισμού.

Το βιβλίο μου απευθύνεται πραγματικά σε όλους. Σε παραδοσιακές μαγείρισσες που θέλουν να δώσουν μια πιο μοντέρνα πνοή στα οικογενειακά τραπέζια τους, σ’ αυτούς που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, σ’ εκείνους που ακολουθούν μια χαλαρή ή πιο αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, ακόμη και σ’ όσους ξεκινούν να μαγειρεύουν τώρα και χρειάζονται εύκολες συνταγές που θα βγαίνουν κάθε φορά. Στο βιβλίο αυτό δε θα βρεις κρέας ή ψάρι. Αυτό τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Ότι πολύ απλά, είναι ένα βιβλίο το οποίο αφορά σε κάθε διατροφική προτίμηση.

092b3546-3ef1-41be-9dfd-63f86e39a0dc.jpeg

Δεν πρόκειται για άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής που θα μπει στο ράφι της βιβλιοθήκης, αλλά για έναν χρήσιμο οδηγό του σήμερα, που θα βρει τη θέση του μέσα στην κουζίνα, θα χρησιμοποιείται καθημερινά, θα λερώνεται, θα τσακίζονται οι σελίδες του και θα γεμίσουν χειρόγραφες σημειώσεις και ιδέες. Όσοι το πάρουν στα χέρια τους και μαγειρέψουν τις συνταγές του θα γνωρίσουν μια νέα κουζίνα, που, όμως, θα τους είναι οικεία και θα μάθουν νέα υλικά που τελικά θα βρουν μόνιμη θέση στα ντουλάπια τους.

Οι συνταγές επιλέχτηκαν με κριτήριο αρχικά την ευκολία της εκτέλεσής τους και στη συνέχεια, τη νοστιμιά, αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Στο βιβλίο χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια: στις «Βασικές», που θα βάλουν τις σωστές βάσεις στην κουζίνα, όπως, για παράδειγμα, τρεις διαφορετικές μπεσαμέλ, κιμάδες και βελούδινοι πουρέδες, στις 13 της δικής μου ελληνικής κουζίνας -πιο ελαφριά, δημιουργική, comfort και νόστιμη από ποτέ- που υπάρχουν στο κεφάλαιο «Ελληνικό Comfort Food», στις “Cook Like a Local” όπου παίζω με υλικά, γεύσεις και πιάτα του κόσμου, και, τέλος, στις συνταγές για αγαπημένα γλυκά “Munchies”, ενώ υπάρχει κι ένας οδηγό, όπου συνδυάζουμε τις 61 συνταγές σε προτάσεις ανάλογα με τις περιστάσεις.

805b7005-bc4f-4a16-a93f-933cf5c4e248.jpeg

Τη μεγαλύτερη διαφορά τη βλέπω στο τι προτιμά ο κόσμος να τρώει. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ξεπερνάμε τη μανία της κρέμας γάλακτος και στρεφόμαστε -είτε όταν μαγειρεύουμε, είτε όταν παραγγέλνουμε- σε μια πιο υγιεινή κουζίνα, με μεγαλύτερη προσοχή στην πρώτη ύλη, ελάττωση των επεξεργασμένων τροφών, της επεξεργασμένης ζάχαρης και του κρέατος.

Το βλέπω όχι μόνο σε μένα και στον περίγυρό μου, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνώ καθημερινά στα social media γι’ ανταλλαγή απόψεων και συνταγών. Κι αυτό ακριβώς πρεσβεύει το «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ»: μια μαγειρική νόστιμη, που θρέφει το σώμα μας. Τη μαγειρική τού σήμερα.

c49a50f6-42af-4bee-a917-3523ec612170.jpeg

Info: Τo «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ» της Madame Ginger κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας και στο madameginger.com/shop.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020